Bezár

Hírarchívum

Jubileumát ünnepelte a Szegedi Egyetemi Színház

Jubileumát ünnepelte a Szegedi Egyetemi Színház

2013. május 14.
3 perc

Gálaműsorral ünnepelte szombaton 10., jubileumi évadát a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ). A születésnapi rendezvényen a régi és új tagok együtt álltak színpadra, miközben a filmes-zenés múltidézést nevetve fogadta a közönség.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

10_eves_a_szegedi_egyetemi_szinhaz_003– Aki Szegedre érkezik tanulni, mindenképpen találkozik az egyetemi színházzal, vagy saját maga alapít társulatot. Elkerülhetetlen a diákszínjátszás a városban – mutatta be az universitas kulturális életét Balog József. Az SZTE oktatója vezette ugyanis a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) ünnepi műsorát május 11-én, aki hallgatóként is és az elmúlt években is állt az „egyetemet jelentő” deszkákon, A jubileumi gálaesten kiderült: a „legszebb nevű magyar társulat” az elmúlt években amellett, hogy komoly színházi érdemeket, nívós fesztiváldíjakat szerzett, máig összetartó, jó közösséget alkot.

 

A SZESZ egykori tagokat tudhat sorai között, mint az Amerikában sikeresen szereplő Boncz Ádám, aki éppen a hetekben a Sorstalanság feldolgozásával hódította meg a tengeren túli közönséget. De a Szegedi Nemzeti Színház több alkotója is színpadra lépett már a társulattal, Csorba Kata, Bánvölgyi Tamás és Szívós László máig a város kedvelt színésze. A gálaestre azonban a fővárosból szintén érkeztek: Tóth Lambert nemcsak színpadi emberként, de könyvszerzőként is jeleskedik szegedi évei óta. Sőt, SZTE-s oktatót jelenleg is tudhat sorai között a társulat Kosztolányi József személyében, aki a Bolyai Intézet kötelékeiben tevékenykedik egyetemi docensként.

 

A 10. születésnapon a régmúltra is emlékezett a kompánia. Pál József köszöntőjében elárulta, hogy maga is látogatta a nagy előd, Paál István előadásait, s olyan alkotókkal találkozott az egyetemi színpad nézőterén, mint Jancsó Miklós vagy Hubay Miklós. – A színház fontos, mert mindig másképp mutat meg valamit, mint ahogy a hétköznapokban látjuk, s felhívja arra is a figyelmet, hogy a dolgok másképp is lehetnek – mondta az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese. – A Szegedi Tudományegyetemnek immár saját történelme lett, aminek a színjátszás, így a SZESZ is része – folytatta Pál József, s felhívta a figyelmet, hogy a rendezvény több évfordulóhoz, köztük a Szent-Györgyi-emlékévhez, vagy az egyetemi sajtó 60 éves jubileumához szintén kötődik. – Kívánom, hogy az emlékezés mellett az eddigi több tucat bemutatót még sok jó előadás kövesse, és folytassa a társulat, amit már megkezdett, azaz az értékek jövőbe való átvitelét – adta át jókívánságait az egyetemi méltóság az universitas nevében.

 

10_eves_a_szesz
Jubileumát ünnepelte a Szegedi Egyetemi Színház - Galéria


A jubileumi műsor igazi meglepetéseként egy filmösszeállítással emlékezett a társulat régi előadásaira, ahol a résztvevők fiatalabb önmagukkal szembesülhettek. Néhol a meghatódottságtól könnyes szemek, de általában harsány nevetéssel nyugtázta – a részben a régi társulati tagokból álló közönség – a videókat, s tapsvihar fogadta az összeállítást.

 

10_eves_a_szegedi_egyetemi_szinhaz_011Azonban a közös nosztalgiázás mellett a vezetők is bemutatkoztak, általuk néhány kulisszatitokra fény derült. Czene Zoltán, a társulat alapító művészeti vezetője beszélt a kezdetekről, amikor a „talált” darabot, a Szerelmem, Elektrát, majd – az akkor még alkalmi társulat unszolására – az Egy szerelem három éjszakáját mutatták be. Varga Norbert, a jelenlegi társulatvezető is csatlakozott humoros anekdotákkal, majd kiemelte: – Ugyanarra van szükségünk és ugyanazt is csináljuk, mint a híres, ám tragikus sorsú nagy előd, ifj. Horváth István. A világítás, a színpad és a fűtés mellett a kemény munka teszi azzá a színházat, ami – utalt a SZEISZT egykori vezetőjére. – Mi színházcsinálást játszunk – foglalta össze az egyetemi teátrum működését.

Az emlékezés után egy jelenleg is műsoron tartott, népszerű produkció zárta. A verséneklős koncert, azaz a Nagyon romantikus szabad ötletek című előadás híres költeményeket dolgoz fel. A gitárkíséret mellett az alapvetően kísérletező társulat néhol beatboxszal „fűszerezte” meg a dalokat, s idézte vidáman a Maszkura és a Tücsökraj népszerű nótáját: – Ha nincsen SZESZ, akkor esünk pánikba – szólt az ének.

 

Kiss Tímea

Fotó: Szuda Sándor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek