Bezár

Hírarchívum

Érzés és ember a kép mögött – megnyílt Pesti Emma kiállítása

Érzés és ember a kép mögött – megnyílt Pesti Emma kiállítása

2013. május 20.
2 perc

Vannak olyan helyek címmel Pesti Emma, az SZTE JGYPK végzős képi ábrázolás szakos hallgatójának tárlatával folytatódott május16-án az SZTE Tehetségpont és a Somogyi-könyvtár májusi kiállítás-sorozata.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Pesti_Emma_01A festészet és a filozófia ősi dilemmája az ábrázolás és a nem-ábrázolás, illetve az, hogy hasonlít-e valamire az, amit alkotunk, vagy sem – mondta el megnyitó beszédében Roskó Gábor Munkácsy-díjas, érdemes művész, az SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténeti tanszék vezetője. Hozzátette: a festészet pedig sokkal inkább az érzelmekről és arról az emberről szól, aki a képek mögött van. Ha az alkotó nem hiteles, akkor mindegy is, miről szól vagy mit ábrázol a kép. A tanszékvezető arról is beszélt, a jó festménynél a materiális és a szellemi szint kiegészíti egymást. Az absztrakt, azaz nem-ábrázoló alkotások közelebb vannak a szakrálishoz, míg az ábrázoló műalkotás a matéria felé húz – összegzett Roskó Gábor.

 

A póznák ritmusa, a megnyugvás helye

– A természetnek fontos szerepe van az életemben, az a rengeteg inger, szín, folt, forma, az évszakok és napszakok különböző hangulatai… Egy-egy pillanatra minden nap képes vagyok elcsodálkozni olyan hétköznapi motívumokon, mint a villanypóznák ritmusa a határhoz vezető autóút mellett, vagy a naplementétől izzó szántóföldek, földes utak rétegződései. Ez talán meg is jelenik képeimen, így visszatérő motívumom a táj, ám nem a szokványos értelemben festem meg a tájképet: képeim látványalapúak, de erősen elvonatkoztatottak. Nincs ott a konkrét fa, a bokor, a felhő – érzéseim kiadva, lendületes ecsetvonásokkal, színfoltokkal éreztetem ezeket a motívumokat, a szemlélőtől aktív jelenlétet várva, megmozgatva a képzelőerejét – vallja képeiről a fiatal alkotó. – Vannak olyan helyek című kiállításom erős érzelmi állapotokat kapcsol helyekhez, tájakhoz. Bemutatja világom darabkáit, olyan helyeket, melyek mindannyiunk életében ott vannak – olyan helyek, ahol megnyugvásra lelsz, hallod saját szívverésed, lélegzeted, olyan helyek, ahol félsz, rettegsz, vagy éppen olyan helyek, ahol örömödben majd kiugrasz a bőrödből – vannak olyan helyek, ahol érzed, hogy élsz – így a művésztehetség.

 

Pesti Emma képeit május 22-ig láthatják az érdeklődők a Somogyi-könyvtár első emeletén.

 

Pesti_Emma_kiallitasa
Pesti Emma kiállítása - GALÉRIA


További májusi kiállítások:


Május 23. (csütörtök), 17 óra

Kovács Anikó festőművész Színes gondolatok című kiállításának megnyitója. A tárlatot megnyitja: Fabulya Zoltánné, SZTE JGYPK Rajz- Művészettörténet Tanszék. Közreműködik: Bodnár Balázs – gitár. A kiállítás megtekinthető május 23-tól 29-ig.

 

Május 30. (csütörtök), 17 óra

Pipei Borbála üvegművész „Fából vaskarika” című kiállításának megnyitója. A tárlatot megnyitja: Deák Zoltán, festőművész, műhelymester, SZTE JGYPK Rajz- Művészettörténet Tanszék. Közreműködik: Gáspár Botond dszessz-zenész. A kiállítás megtekinthető május 30-tól június 5-ig.

 

AM

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek