Bezár

Hírarchívum

Újabb üvegház újul meg az SZTE Füvészkertben

Újabb üvegház újul meg az SZTE Füvészkertben

2013. június 18.
3 perc

KEOP-pályázatból újul meg az SZTE Füvészkert második üvegháza. A munkálatok már megkezdődtek – mivel nem tudják biztosítani a látogatók balesetmentes közlekedését a sötétben, ezért a június 22-én zajló Múzeumok Éjszakája programsorozatban nem vesz részt az intézmény.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A közelmúltban pályázati pénzből újult meg az SZTE Füvészkert szaporítóháza, kitisztították a tavakat és csatornákat, többek között a Közép-Európában egyedülálló indiai lótusz élőhelyét. A fagyérzékeny növénygyűjtemény számára üvegház épült és a sziklakertet is felújították. Új vagyonvédelmi kerítés készült, és egy adatbázis-kezelő szoftvert is vásároltak.

 

Kicserélik a fűtési rendszert

A pályázatsorozat harmadik ütemeként a meleg égövi növényeket bemutató üvegházegyüttest és a füvészkert teljes fűtés-rendszerét is átépítik – tudtuk meg Mihalik Erzsébettől. Az SZTE Füvészkert igazgatónője elmondta: a központi kazánházban levő, 30 éve működő, házgyári lakások fűtésére tervezett kazánokat korszerű, jó hatásfokú, lokálisan elhelyezett kazánok váltják majd fel. A gázkimaradás esetére eddig olajfűtést alkalmaztak. A drága és környezeti kockázatokkal járó olajfűtés helyett a füvészkertben keletkező fanyesedéket is hasznosító szilárd tüzelőanyaggal működő kazánokat állítanak be.

 

A két részre osztott új üvegház egyik felébe a viszonylag magas hőmérsékletet és nagy páratartalmat igénylő növények kerülnek. Ide költöztetik többek között a páfránygyűjteményt, a broméliákat és számos orchideát. A páratartalom fenntartását lépcsőzetes tórendszer is biztosítja majd. A vízbe új növényfajok telepítését is tervezik. A ház másik felébe a száraz klímát kedvelő kis- és középtermetű kaktuszok, illetve pozsgások gazdag gyűjteménye kerül.

 

Nyári látványosságok: lepkebarát kert és „Darázs-garázs”

– Bár az építkezés miatt az üvegházi gyűjtemény egy része nem látogatható, a kert most is számos érdekes látnivalót kínál – húzta alá az igazgatónő. – A tavak felszínét nagy foltokban borítja a rózsaszín tündérrózsa, s már az indiai lótusz hosszú nyelű levelei is előtűntek. A rózsakertben 120 fajta, különböző méretű, növekedési típusú, virágszínű rózsa látható, közülük számos fajta illatával is magára vonja a figyelmet. A gyógynövény- és fűszerkertben a természet patikájának képviselői, ételeink ízesítői sorakoznak. Az élelmiszernövények bemutatójában számos egzotikus fajt is találhatunk. A rostnövények, olajnövények, festőnövények bemutatói ráirányítják a figyelmet arra, hogy a növények a leghatékonyabb 'vegyi üzemek', környezetbarát módon, veszélyes hulladékok nélkül állítanak elő számtalan olyan anyagot, amelyek az ipar számára hasznosak.

 

A füvészkert nemcsak a növényi sokféleséget bemutató közgyűjtemény, hanem számos állat élő- és szaporodó helye is. A látogatók diorámában ismerhetik meg a fészkelő madarakat, az elhalt fában élő rovarokat. A Lepkebarát kert és a „Darázs-garázs” felkeresésekor egy-egy rovarcsoport jelentőségéről kapnak információt a látogatók – hallottuk Mihalik Erzsébettől.

 

A projekt a Meleg égövi növénygyűjtemény üvegházának felújítása a SZTE Füvészkertjében pályázat keretében valósul meg. A projekt azonosítószáma: KEOP-3.1.2/2F/09-11-2013-0004

 

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek