SZTE Info

Új vezető és átszervezés az SZTE gyermekklinikán

Bereczki Csaba egyetemi docens vezeti július 1-től az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központot – jelentették be a június 28-i sajtótájékoztatón, melyen az intézményt érintő átszervezésekről is beszámoltak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Katona Márta megbízott vezetőt július elsejétől Bereczki Csaba váltja az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ élén. Az egyetemi docens az átmeneti időszakban már intézetvezető-helyettesi tevékenységet látott el.

 

sajtaj1Megszüntetik a párhuzamosan folyó ellátást

– A rendkívül nehéz gazdasági helyzet nagyon rányomta a bélyegét a gyermekklinika működésére. Nagy veszteségekkel vettük át a klinikát: az egyetemen működő összes intézmény közül az egyik legnagyobb, az országban a négy gyermekklinika közül is kiemelkedik méretével. Ez igen komoly terhet ró az itt dolgozókra – hallottuk Katona Mártától. Megbízatása alatt munkatársaival és helyetteseivel, Bereczki Csabával és Bartyik Katalinnal fő céljuk az volt, hogy biztosítsák a magas színvonalú betegellátást, a három telephely közül egyiket se kelljen bezárni, a gazdasági nehézségek miatt ne kelljen senkit sem elküldeni a klinikáról. Ehhez állandó egyeztetéseket és megbeszéléseket folytattak az egyetem vezetőségével, akikkel egyetértésben határozták el, hogy az anyagi gondok leküzdésére először a párhuzamosan folyó betegellátásokat szüntetik meg, majd megpróbálják a három telephelyen belül a betegeket úgy átcsoportosítani, ami rezsiköltség szempontjából a leggazdaságosabb, és nem veszélyezteti a betegellátást. Ilyen két helyen is működő ellátás például a gyermek-gasztroenteorológia, vagy az újszülöttellátás. Ennek az átszervezése részben már elindult, egy sikeres pályázatnak köszönhetően 13 új intenzív ággyal bővül a gyerekklinika, az új műszerek beáramlása is elkezdődött: 25 új inkubátort, 10 lélegeztetőgépet, 64 infúziós pumpát kapnak, valamint a betegek légzését, szívműködését figyelő monitorokat is.

 

Változás a szemészeten és a fül-orr-gégészeten

sajtaj2Fontosnak tartották, hogy a szakmaiság mindenek felett érvényesüljön. Azt, hogy az egyes egységek a szakmai grémium vezető kontrollja alá tartozzanak. – Gyerekgyógyászként nem biztos, hogy megfelelően tudjuk megítélni egy gyermek fül-orr gégészeti szubspecialitás működését – világított rá Katona Márta, akitől megtudtuk: a gyermekszemészeti járóbeteg-szakrendelés május elsejétől az SZTE Szemészeti Klinikán történik Facskó Andrea tanszékvezető egyetemi tanár irányítása mellett. A bejelentkezés a 62/342-064-es telefonon lehetséges. A gyermek fül-orr-gégészeti fekvőbeteg ellátás 2013. július 5-től az SZTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán, Rovó László tanszékvezető egyetemi tanár irányításával történik. A műtéteket is itt végzik el. A gyermek fül-orr-gégészeti járóbeteg ellátás pedig részben a régi helyen, a Temesvári körút 35. szám alatt, részben pedig az SZTE Gyermekklinika „A” részlegén történik.

 


Távlati tervek: gyerekbarát várók, kibővített szolgáltatás

– A gyermekszemészet visszakerült oda, ahova való – fogalmazott Facskó Andrea, az SZTE Szemészeti Klinika vezetője, aki hangsúlyozta: a gyermek járóbeteg-ellátás elkülönítve zajlik majd a felnőttellátástól. Törekednek a kevésbé elriasztó környezet kialakítására: falfestésekkel, gyerekbarát váróterem kialakításával. Továbbra is lesz akut betegellátás és 24 órás ügyeleti szolgálat is. Rovó László, az SZTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika intézetvezetője köszönetét fejezte ki az egyetemnek a klinikai épület felújítása miatt. Az egyik emelet teljes rekonstrukciója éppen most zajlik. Hangsúlyozta: a gyerek fül-orr-gégészet a szakma egyik legnehezebb része. Magyarország e területen a vezető ellátó központok közé tartozik.

 

Bereczki Csaba, aki július elsejétől öt évre kapta meg az intézet vezetését, hangsúlyozta: a régi hagyományokat meg kell őrizni, de újakat is ki kell alakítaniuk. A tervekről a financiális kérdések miatt szűkszavúan beszélt. Elárulta azonban, hogy tervezik egy gyerek sürgősségi osztály kialakítását. Tárgyalásokat folytatnak arról, hogy gyermekmentő települjön Szegedre, melyet a környező városokkal közösen üzemeltethetnének. Egyre nagyobb hangsúlyt fektetnének a gyermekpszichiátriai ellátás bővítésére. Az alapvető cél azonban, hogy mindhárom telephelyet megtartsák.

 

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.