Bezár

Hírarchívum

Az SZTE-n végzett a könyvhét nyelv- és beszédfejlesztő tanára, Papp Szilvia Anikó

Az SZTE-n végzett a könyvhét nyelv- és beszédfejlesztő tanára, Papp Szilvia Anikó

2013. június 09.
3 perc

Papp Szilvia Anikó nyelv- és beszédfejlesztő tanár programja nyitotta a Dugonics téri könyvhét első napját. A délelőtti órákban még csak néhány vendége volt, de ők már szüleikkel lelkesen bújták a mesekönyveket az Égigérő standja melletti „játékszigeten”. A Kortárs mesék napja szakemberével az olvasás kommunikációfejlődésben betöltő szerepéről beszélgettünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2013. június 6., 11:00 óra, Dugonics tér:
 

Megszerettetni az olvasást a kicsikkel, ez a pedagógusok feladata – vallja Papp Szilvia Anikó. A fejlesztő pedagógus a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar és beszédfejlesztő tanár szakokon.


A szórakoztató olvasásért

Az SZTE Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék nemrégiben indult képzése arra hivatott, hogy olyan tanárokat és tanítókat műveljen ki, akik az anyanyelvi neveléssel foglalkoznak, a hiányos kompetenciákat fejlesszék, függetlenül attól, hogy főszakként milyen tárgyat tanítanak az iskolában. Mint azt az időszaki felmérések is bizonyítják, egyre kevesebb gyerek tudja elsajátítani az olvasás utáni szövegértést, ami következtében komoly tanulási nehézségekkel küzdenek. A kudarchelyzetek végül azt eredményezik, hogy nemcsak a tanulástól, hanem a szórakoztató olvasástól, mint szabadidős elfoglaltságtól is elmegy a kedvük. Ezt a folyamatot kell visszaszorítani.

A tanárnő a szegedi Égigérő könyvekkel egy közös ismerősük révén találkozott, majd azonnal beleszeretett a szervezet hitvallásába. Tulajdonképpen olyan könyveket gyűjtenek össze, amelyek kifejezetten gyermekek számára készültek. Papp Szilvia elmondta, sokszor az is egy könyv hibája, hogy a nagyon frappáns és érdekes szöveghez egy ijesztő illusztráció társul, amitől megrémülnek a picik. Az Égigérő viszont olyan kiadványok után kutat, melyek minden tekintetben igényesen vannak kialakítva. Nem csak gyermekeknek, szülőknek is ajánlanak a kínálatból. Ezzel is próbálják felhívni figyelmet az olvasásra, mint közös játékra és időtöltésre.


A baba jeleket ad

„Magzati kortól kezdődik a beszédfejlesztés. Az anyukák ösztönösen beszélgetnek a babájukkal, akik jeleket adnak: egy általuk kedvelt zenére a babájuk rugdal, megfordul. Az előtt is sokat tehetünk a fejlődésért, mielőtt a baba beszélne. Mialatt a szülő beszél, a gyermek rengeteg dolgot elsajátít. Nem csak a nyelv rendszerét, a nonverbális eszközöket is így tanulja meg” – ismertette a nyelv- és beszédfejlesztő a kommunikáció fontosságát. Hangsúlyozta, csecsemő kortól kezdve oda kell figyelni a rendszeres mesélésre, amivel nemcsak a képzelőerő növekszik, hanem a nyelv is könnyebben megtanulható. Ha ez a tevékenység mindennapossá válik, akkor idősebb korban nagyobb rá az esély, hogy a gyerek spontán vesz a kezébe egy könyvet és szórakoztató jelleggel kezd el olvasni.


Mesebeszéd tábor

Papp Szilvia júliusban, két alkalommal is Mesebeszéd címmel alkotótábort szervez négy és tíz éves kor közöttieknek az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban. Az első ilyen jellegű szegedi tábor témája a mese köré fog szerveződni.

A kicsiknek és nagyoknak szóló könyveket a szegedi könyvhát ideje alatt, a Dugonics téren felállított Égigérő sátorban tudják megvásárolni az érdeklődők, vagy bővebben a szervezet honlapjáról tájékozódhatnak.


Szöveg: Gaál Bernadett, fotó: Szuda Sándor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek