SZTE Info

Reneszánsz rózsák az SZTE Füvészkertben

Közel 130 rózsafajtában gyönyörködhetünk a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében. A szivárvány minden színében pompázó virágok nem csak szemet gyönyörködtetőek, illatuk is pazar.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

fuveszkert_rozsaAz SZTE Füvészkert rózsakertjében sétálva közel 130 rózsafajtában gyönyörködhetnek a látogatók. A rózsák legtöbbje most bontja szirmait. A szivárvány minden színében pompázó virágok nem csak szemet gyönyörködtetőek, de illatuk is mámorító. A futórózsákkal ékesített rózsakerti pavilon kellemes, árnyas pihenőhelyet biztosít a látogatóinknak. Érdemes akár hosszabb ideig is ücsörögni a környéken. A fotósoknak jó téma, szerelmeseknek ideális randevúhely.

 

A füvészkert gyűjteményében láthatunk nagyméretű, illatos virágokat hozó tearózsahibrideket, a hajtásukon több virágot bontó, hosszan virágzó floribunda és poliantha fajtákat, a napjainkban divatos miniatűr és átható illatú reneszánsz rózsákat is. Érdekesség a magyar nemesítésű Árpádházi Szent Erzsébet emléke rózsafajta. Újdonság a vadrózsa törzsre szemzett nemes rózsafajtákat bemutató törzses rózsa ágyás, amely a rózsakerten kívüli karéjban található.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. október 20.

Nyito_1956._oktober_20._AudMax

„A szövetség célja az, hogy az egyetemekről és főiskolákról kikerülő ifjúság, ne közönyös tömeg, vagy megfélemlített réteg legyen, hanem a népért, a hazáért, a boldogabb jövőért harcoló bátor, lelkes sereg” – idézte a helyi napilap a szegedi MEFESZ 1956. október 20-i nagygyűlésén elhangzottakat. A szegedi egyetemisták és oktatóik 64 évvel ezelőtti napjait az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszeréből kiemelt visszaemlékezéssel és újságcikkel, valamint fotókkal és hangképekkel is fölidézhetjük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.