SZTE Info

Adalékok a Szőkefalvi-Nagy–Foias-modellhez

Az egész világról érkeztek matematikusok a Szőkefalvi-Nagy Béla matematikus születésének századik évfordulójára rendezett szegedi emlékkonferenciára, a neves professzorok mellett fiatal kutatók is előadnak a szimpóziumon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Június 25-én is két plenáris előadással indult a nap az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában rendezett, és június 24-én megnyitott Szőkefalvi-Nagy-emlékkonferencián, az előadók rendszerint felidézték a szegedi matematikaprofesszorhoz kapcsolódó emlékeiket is.

 

Először a romániai származású Popescu adott elő, aki már mintegy húsz éve az egyesült államokbeli San Antonio egyetemén dolgozik. A nap fő témája a Szőkefalvi-Nagy Béla és Ciprian Foias által megalkotott modell volt, mellyel az úgynevezett kontrakciók függvénymodelljét adták meg – tudtuk meg Kérchy László főszervezőtől, az SZTE Bolyai Intézet Analízis Tanszék vezetőjétől. Popescu ezeket a gondolatokat általánosította több operátor esetén és absztrakt körülmények között. A második előadás Szafraniec professzortól hangzott el, aki Krakkóból érkezett Szegedre. Előadásában elmondta, régóta ismerte Szőkefalvi-Nagy professzort. Felidézte, 1973-ban Krakkóban rendeztek egy konferenciát, melyen megünnepelték Szőkefalvi-Nagy Béla dilatációs tételének huszadik évfordulóját. Előadásában kifejtette, Szőkefalvi-Nagy professzor írt egy függeléket a Riesz Frigyessel közösen publikált könyvéhez, ami 1956-os kiadással jelent meg, és ebben egy általános dilatációs tételt fogalmazott meg. Szafraniec hangsúlyozta, ez az egyik legerősebb és legáltalánosabb tétel, különböző területek problémáit lehet belőle levezetni.

 

Ezek után a délelőtt két szekcióban, harmincperces előadásokkal folytatódott. A meghívott előadók a világ különböző részeiről érkeztek, így Albrecht professzor Németországból, az – egyébként a szentpétervári iskolából származó – Yakubovich professzor Spanyolországból, de a résztvevők hallhattak szintén a Szőkefalvi-Nagy–Foias-modellelmélettel foglalkozó indiai matematikusokat, Athavalét és Sarkart is. Délután további két szekcióval folytatódott a konferencia, ahol többek között a magyar származású Turi János Dallasból, valamint a lengyel Słociński professzor adott elő.

 

A június 24. és 28. közötti, az SZTE Bolyai Intézete és a SZAB Matematikai Bizottsága által szervezett konferenciára mintegy hetven matematikus érkezett – árulta el Kérchy László. Hozzátette: a meghívott professzorok mellett a délután folyamán fiatal kutatók is előadtak a szimpóziumon. A professzor a www.u-szeged.hu-nak korábban úgy nyilatkozott, a részt vevő matematikusok többségével élő szakmai, baráti kapcsolatot ápol az SZTE Bolyai Intézet – sokan küldtek dedikált cikket az intézet 1922 óta működő tudományos folyóiratába, az Acta Scientiarum Mathematicarumba.

 

A koferencia megnyitójáról ITT, a részletes programról pedig ITT olvashatnak, beharangozónkat pedig ITT találják.


A rendezvény a TÁMOP-4.2.3.-12/1/KONV-2012-0035 "Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja a Szegedi Tudományegyetemen" című projekt keretében valósult meg.

uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

 

A. M.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.