Bezár

Hírarchívum

SZTE-siker is a Nature Reviews Neurology Research Highlights: Migrén és PACAP

SZTE-siker is a Nature Reviews Neurology Research Highlights: Migrén és PACAP

2013. július 08.
2 perc

A neurológia területén kiemelt négy kutatási eredmény egyikeként mutatta be a – többek között – az SZTE, a PTE és a Szentágothai János Kutató Központ szakemberei együttműködéseként született legújabb tanulmányt a Nature Reviews Neurology.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Nature Reviews Neurology (9, 298, 2013) „Research Highlights” szekciójában az elmúlt periódusban a neurológia területén kiemelt négy kutatási eredmény egyikeként mutatta be a Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinika és az MTA-SZTE Idegtudományi Kutatócsoport, valamint a Pécsi Tudományegyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet, valamint a Szentágothai János Kutató Központ együttműködéséből született legújabb munkát (Tuka Bernadett, Helyes Zsuzsanna, Markovics Adrienn, Bagoly Teréz, Szolcsányi János, Szabó Nikoletta, Tóth Eszter, Kincses Tamás Zsigmond, Vécsei, László, Tajti János: Alterations in PACAP-38-like immunoreactivity in the plasma during ictal and interictal periods of migraine patients. Cephalalgia közlés alatt). Az eredményeket a fejfájás szakterület vezető folyóirata külön szerkesztőségi közleményben méltatja.

(A közlemény ITT is megtekinthető.)

 

Legújabb eredmények azt igazolják, hogy a pituitary adenylate cyclase-activating polypeptide-38 (PACAP-38) fontos szerepet tölt be a trigemino-vascularis rendszer működésében. Ez az agyi struktúra játszik alapvető szerepet a migrén kialakulásában. A kutatók eredményei azt bizonyították, hogy a PACAP-38 immunreaktivitás plazma szintje alacsonyabb volt a rohammentes (interictalis) periódusban a migrénes betegeknél, az egészségesek adataival összevetve. Ezzel szemben a roham alatt (ictalis periódus) a peptid koncentrációja jelentősen megemelkedett a migrénes betegeknél. Ez a legelső vizsgálat a nemzetközi szakirodalomban, amely világos összefüggést talált a migrénes betegek roham alatti és roham mentes (ictalis és interictalis) plazma PACAP szint változásában.

A kutatók jelenleg preklinikai kísérletes körülmények között a kinureninek hatását tanulmányozzák a PACAP rendszeren. Szerencsés esetben ezek a kutatási eredmények elvezethetnek a migrén terápiájának újszerű megközelítéséhez.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek