Bezár

Hírarchívum

Szegedi tudósok is támogatták az első Országos TÖK tábort

Szegedi tudósok is támogatták az első Országos TÖK tábort

2013. július 02.
4 perc

A Németh László Természettudományos Önképző Kör (TÖK) első országos táborát a Hódmezővásárhelyhez közeli Mártélyon, a Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpontban tartották 2013. június 25-30. között. A tehetséggondozó programba a Szegedi Tudományegyetem több oktatója, hallgatója is bekapcsolódott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Idén először nem csak a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnáziumból, hanem más magyarországi oktatási intézményekből (például Budapestről, Gyöngyösről is) érkeztek diákok, ezért országos lett a Németh László Természettudományos Önképző Kör (TÖK) tábora. Június utolsó hetében a mártélyi táborban kutatók, egyetemi oktatók és hallgatók tartottak saját szakterületüket ismertető és népszerűsítő előadásokat.

- Miért érdemes fizikusnak tanulni? Többek között azért, mert a fizika mindennapi életünk része. Fizikai ismereteket alkalmaz a gépészmérnök, a tértervező építész, vagy a közgazdász is - sorolta Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora, hogy milyen példákkal érzékeltette a TÖK táborban, hogy "tök jó" tudomány a fizika.

A Szegedi Tudományegyetem több oktatója, de más tudományos intézmények előadói is népszerűsítették a kutatói pályát a TÖK táborban. Így például Gyulai József akadémikus (MTA TTK MFA), tudományos tanácsadó, a Németh László TÖK tudós-patrónusa) A tranzisztortól a nanoig - a mikroelektronika csodája címmel tartott előadást. Csörgő Tamás professzor (MTA Wigner FK RMI; a Magyar TÖK Mozgalom indítványozója) témája: Higgs-bozon, az LHC és a RHIC kísérletei - játékos részecskefizika. M.Tóth Tivadar professzor (SZTE Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék) Hegyet az Alföldnek! című probélémafölvetéssel mozgatta meg a diákok fantáziáját. Vinkó József fizikus-csillagász (SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék) A táguló Világegyetem, míg Pálfi György biológus (SZTE Embertani Tanszék) A Szent-László kutatás és egyéb érdekességek az antropológia és paleopatológia világából címmel beszélt. Kocsisné Dr. Gráff Myrtill (SZTE MK): A Sziklás-hegység és a Colorado-fennsík földrajzos szemmel, Kukovecz Ákos vegyész (SZTE TTIK, MTA-SZTE Lendület kutatócsoportvezető): Mi lett volna, ha? - vegyipari baleseti esettanulmányokról szólt. Krisztin Tibor matematikus akadémikus (SZTE Bolyai Intézet, intézetvezető) a káosz matematikáját vázolva arra a kérdésre válaszolva, hogy Megérthetjük-e a megjósolhatatlant? Györgyey János (MTA SZBK Növénybiológiai Intézet) azt ecsetelte, hogy mi a szerepük a génmódosított növények a termesztésben, a fejlesztésben és a köztudatban. Makay Géza matematikus (SZTE Bolyai Intézet) témája: Buborékcsarnok háromszögeléssel. Gaizer Tamás (programtervező matematikus; Régens Zrt.; NL TÖK patrónus) arra a kérdésre válaszolt, hogy "Oké, kiszámítható, de mennyibe kerül?" Csupor Dezső gyógyszerész (SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet) mindennapi ételeink, italaink kémiájába avatott be. Halász János (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) a lehetséges energetikai forradalomról, a hidrogéngazdaságról mondott véleményt. Nemes-Incze Péter (MTA TTK MFA, Nanoszerkezetek Osztály, Junior Prima-díjas) előadásának címe: Grafén: két dimenziós szénkristály, avagy: fizikai tulajdonságok módosítása atomi skálán. Farkas Richárd (SZTE Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszék) arra hívta föl a figyelmet, hogy "az öntanuló gépek köztünk élnek". Kiss Miklós (tanár, Berze Nagy János Gimnázium, Gyöngyös; BerzeTÖK patrónus) előadásának címe: Magszintézis vason innen, vason túl.

Diákok tanítottak diákokat a TÖK táborban. Például Benyhe András (SZTE ÁOK II. éves hallgató, NLG öregdiák) a Tetten ért evolúcióról beszélt. A rendezvényt középiskolai diákprezentációk is színesítették. Az előadók és a témák - Oláh Éva, fizikatanár (Mechatronikai Szakközépiskola, Budapest) és diákjai közül Laktis Balázs (12.F) és Pető Róbert (11.A): Diákok a kutatólaborban, Borsos Eszter (11.a, Berze Gimnázium, Gyöngyös): Az alkímia nyomában, Kruzslicz Blanka (Németh László Gimnázium 12.a, Hódmezővásárhely): Fejezetek a Curiosity naplójából, Halász Viktória(NLG 10.c): ÜsTÖKösök jönnek-mennek, Bodzsár Mihály (NLG 11.b): Magfúzió - a valódi megoldás!, Rakonczai Fanni (NLG 11.a): A Mártélyi Tájvédelmi Körzet, Gábor Viktor (NLG 10.a): Az űrrepülőgépek (Space Shuttle) 30 éve, Csókay Miklós (NLG 11.a): A-ból B-be - GPS nélkül, Török Lili (NLG 11.a): Régi mértékek avagy élet az SI előtt, Czavalinga Dénes (NLG 11.a): A tranzisztorokról, Zoltán Nikolett (NLG 10.a): Amit a bio-ról tudni érdemes, Kiss Tamás (NLG 12.a): Egy liternyi Magyarország még mindig az űrben.

Az igazi camp hangulatot a délutáni és az esti programok tették még izgalmasabbá. Így például a naprendszer túra, a sudoku verseny, a társasjátékozás, vagy a kenu túra is népszerű program volt. A mártélyi programok nyíltak és ingyenesek voltak. Akik az egész rendezvényen részt vettek, a helyi kőépületben vagy sátorban kaptak szállást. Az éjszakákon felül további költségeket jelentett a napi háromszori étkeztetés is, mely egyik esetben sem drágább 800 forintnál.

További információk az alábbi honlapon.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek