Bezár

Hírarchívum

Lakossági fórum: fókuszban az ELI

Lakossági fórum: fókuszban az ELI

2013. július 16.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem vezette konzorcium 1 milliárd 50 millió forint, 100%-ban vissza nem térítendő támogatást nyert az Európai Uniótól. Az „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra” című (TÁMOP 4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005 jelű) projekt célja: a lézereken alapuló kutatási módszerek és fényforrások megismertetése a hazai élő- és élettelen természettudományi területeken dolgozó kutatókkal.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A hazai szinten példa nélküli, világviszonylatban is ritka K+F nagyberuházás, az ELI-ALPS kutatóintézet miatt indokolt egy olyan konzorcium megalkotása, mely összefogja a hazai lézeres kutatásokban és fejlesztésekben részt vevő szervezeteket. A Szegedi Tudományegyetem vezette konzorcium 1 milliárd 50 millió forint, 100%-ban vissza nem térítendő támogatást nyert az Európai Uniótól az „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra” című, 2013. április 15-től 2015. április 14-ig tartó projektre. Ennek kapcsán megalakul a Lézertechnikai Platform, amely a felsőoktatás, a hazai lézeres ágazatban működő cégek, kutatóintézetek, valamint az ELI-ALPS között biztosítja majd a folyamatos konzultációt. A platformban részt vevő felsőoktatási intézmények a megfelelő színvonalú és összehangolt képzés biztosítására megalkotják a Lézerek és Alkalmazásai Oktatási Klasztert.

 

A program kiemelt szakmai célja az ELI-ALPS-hoz köthető, lézereken alapuló kutatási módszerek és fényforrások megismertetése a hazai élő- és élettelen természettudományi területeken dolgozó kutatókkal. A projektet a Szegedi Tudományegyetem vezetésével a Pécsi Tudományegyetem, az MTA debreceni Atommagkutató Intézete, valamint a Kecskeméti Főiskola alkotta Konzorcium hajtja végre. Az együttműködő partnerek között szerepel az ELI-Hu Nonprofit Kft. mellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont, a Debreceni Egyetem, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, valamint további hazai mikro- és kisvállalkozások. A konzorcium egyik kiemelkedő feladata a lézeres területhez kötődő magyar és idegen nyelvű képzés korszerűsítése a partnerintézményekben, és az ágazati munkaerő-piaci igényekhez igazítása. A párhuzamosságok ésszerű csökkentése mellett a konzorcium megteremti a sokszínű és többszintű oktatást, ezzel elősegíti a fotonika területén képzett szakemberek graduális, illetve poszt-graduális képzését. Kialakítja a fő kutatási- és fejlesztési stratégiákat, valamint a szükséges intézményi formákat.

 

A projekt nyitókonferenciáját 2013. július 17-én (szerdán), 10-16 óra között rendezik a Szent-Györgyi Albert Agórában. Részleteiről 10 órakor Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgató és Osvay Károly, a projekt szakmai vezetője tájékoztatja a sajtó képviselőit.

 

A konferenciával párhuzamosan Lakossági Fórumot is tartanak a szervezők: az érdeklődők poszter-kiállítást láthatnak a projekt konzorciumi-, és együttműködő partnereinek kutatás-fejlesztési tevékenységeiről.

 

Bobkó Anna



uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek