Bezár

Hírarchívum

TUDOK-konferencia az SZBK-ban

TUDOK-konferencia az SZBK-ban

2013. január 21.
2 perc

Kutató középiskolai diákok élet és környezettudományi konferenciáját rendezték meg Szegeden. A több mint hatvan előadást az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem vezető tudósai alkotta zsűri minősítette.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tehetséggondozás szegedi hagyományait ismeri el, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában rendezték meg pénteken és szombaton a TUDOK-konferencia élet- és környezettudományi szekcióját. Az országos tanácskozáson 63 középiskolás diák tartott előadást – tudtuk meg Korcsmáros Tamástól. A Kutató Diákokért Alapítvány elnöke, az ELTE adjunktusa azt is elmondta, hogy1996-ban alakult szervezetük. 2000 óta pedig a Kutató Diákok Országos Szövetsége és a Kutató Diákokért Alapítvány minden évben meghirdeti a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáját (TUDOK). Az idei, a XIII. tanácskozás újdonsága, hogy – a nagyszámú jelentkező miatt is – három tematikus regionális konferenciát hívtak életre. Az első, a szegedi tanácskozást követően Sopronban a műszaki, míg Pécsett a humántudományok középiskolás művelői találkoznak.


– Minden ifjú tudós a saját ötlete nyomán az iskolája laboratóriumában, szertárában elvégzett kutatómunka eredményét összegezte – magyarázta Vígh László akadémikus. Az SZBK kutatóprofesszora, az SZTE címzetes egyetemi tanára mint az 1997-ben alapított Straub Örökség Alapítvány kuratóriumi elnöke fontosnak tartja, hogy egyik legsikeresebb kezdeményezésük, a szegedi Középiskolás Élettudományi Kutatótábor (KÉK)-mozgalom a TUDOK mellé álljon.


– Miért éppen az SZBK-ban rendeztük meg a TUDOK élet- és környezettudományiregionális konferenciáját– kérdezett vissza Korcsmáros Tamás. – Többek között azért is, mert ide köt az első, ezért fontos kutatói élményem. Budapesti középiskolásként részt vettem egy nyári KÉK-táborban, és az SZBK-ban akkor látottak és hallottak döntő hatással voltak későbbi egyetemi tanulmányaimra és kutatói pályámra.


A TUDOK-konferencián az ifjú tudós-jelöltek eddig eredményeit az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem vezető tudósai, illetve az SZTE Ságvári gyakorló gimnáziuma, valamint a szegedi Radnóti, illetve Eötvös gimnázium szaktanárai alkotta zsűri minősítette. Az előadások közti szünetben pedig a középiskolások bekukkanthattak az SZBK laboratóriumaiba.


A TUDOK-konferencia programja itt megtekinthető

SZTEpress

TUDOK_konferencia galeria
63 középiskolás tudós-jelölt tartott előadást az SZBK-ban. Fotó: Börcsök Szilveszterné
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek