Bezár

Hírarchívum

Holland egyetemisták vendégeskedtek Szegeden

Holland egyetemisták vendégeskedtek Szegeden

2013. január 14.
3 perc

Képet kaphattak a térség gazdasági helyzetéről, megismerték a várost, a Szegedi Tudományegyetemet és a TIK-et. Frissen szerzett tudásukról pedig kvíz játékon adtak számot a hollandiai Utrecht University városföldrajz mesterszakos hallgatói, akik a Gazdaságtudományi Kar vendégeiként töltöttek el egy napot Szegeden.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Lenyűgözött a TIK, nagyon tetszet a városközpont, a szegedi épületek. Jó volt látni, hogy rengeteg egyetemista nyüzsög az utcákon. Szeged igazi egyetemi város, minden további nélkül el tudom képzelni, hogy én is itt tanuljak – mondta Maarten Kruger. Nicole Prüszner pedig a barátságos fogadtatásnak örült és a kiváló szervezést emelte ki. A hollandiai Utrecht University városföldrajz mesterszakos hallgatói 37 társukkal együtt érkeztek Szegedre január 11-én Frank van Oort, a városgazdaságtan világhírű professzora vezetésével. Az egyetemisták Temesváron vettek részt tanulmányi kiránduláson, onnan utaztak, hogy egy napot Szegeden töltsenek.

 

– A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara másfél éves, egyre erősödő kapcsolatot ápol az utrechti egyetemmel. Ez már a második alkalom, hogy a holland egyetemisták és tanáraik nálunk vendégeskednek – tudtuk meg Lukovics Miklóstól. Az SZTE GTK docense elmondta: a „holland-nap” maximálisan beleillik abba az értékteremtő koncepcióba, mely Vilmányi Márton dékán vezetésével egyre látványosabban zajlik a Gazdaságtudományi Karon. A tehetséges hallgatókkal külön foglalkoznak, kiemelik őket, és igyekeznek minél több lehetőséget nyújtani számukra. Többek között nemzetközi kapcsolatokat. A cél, hogy a hallgatók ne csak azt tanulják meg, amit a képzésükben kötelezően előírnak, hanem rengeteg plusz élménnyel, és tudással gyarapodjanak. A holland egyetemistákkal egy nemzetközi projekt kapcsán is együttműködnek majd a szegedi GTK-s hallgatók: az SZTE egy nyolc országból álló konzorcium tagjaként felelősségteljes innováció koncepciót vizsgál.

 

A holland vendégek a napot a TIK-ben kezdték, ahol előadásokat hallgattak meg a szegedi egyetemről és a TIK-ről, majd átsétáltak a GTK Kálvária sugárúti épületébe, ahol többek között Lengyel Imre, az SZTE GTK Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézet Regionális Gazdaságfejlesztési Szakcsoport intézetvezető egyetemi tanára beszélt a hallgatóknak az aktuális projektekről. A diákok Szeged és a térség gazdaságáról is képet alkothattak a beszámolók alapján. Ebéd után a belvárosban sétáltak Zuti Bence, a GTK végzett gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatójának kalauzolásával, majd kvíz játékon adhattak számot frissen szerzett tudásukról. A jó válaszadókat a szervezők csokoládéval jutalmazták.

 

– Temesvár nagyobb és nemzetközi repülőtérrel is rendelkezik, Szeged azonban sokkal szebb és hangulatosabb – fogalmazott Frank van Oort, aki azért tartotta fontosnak a tanulmányutat, hogy hallgatói érzékletes képet kapjanak arról: a kelet-európai régió milyen fejlődési szakaszban áll. A professzor szerint Temesvár és Szeged térsége is jelentős innovációs potenciállal rendelkezik. Mindkét régió jelentősen az európai átlag alatt van GDP szempontjából, mindkét terület nagyon érzékeny a jelenlegi gazdasági válságra és mindkét terület arra törekszik, hogy klasztereket hozzon létre, valamint kapcsolatrendszert alakítsanak ki az egyetemük és a vállalkozások között. Bőven van potenciál a Dél-alföldi régió fenntarthatóságában, a tudásteremtésben. Frank van Oort szerint fontos, és helyes út összehangolni a fejlesztési koncepciót Temesvár és Szeged között egyetemi szinten is, hiszen a hallgatók nagyon sokat tanulhatnak egymástól.

 

Az együttműködés az utrechti és a szegedi egyetem között folytatódik: 2013. április 25-én és 26-án rendezik meg a GTK-n a „Regional Growth, Development and Competitiveness” című, első doktorandusz konferenciát. A regionális gazdaságtan és gazdaságföldrajz témáiról szóló tanácskozás plenáris ülésén Frank van Oort mellet Mark Thissen is előadó lesz. A tervek szerint a konferenciát évente megismétlik a közép-európai országokból érkező fiatal tudósok részvételével.

 

Bobkó Anna


Holland_egyetemistak_latogatasa_galéria
További képek a holland egyetemisták látogatásáról itt megtekinthetők


A témáról további részleteket hallhat a Rádió88 alábbi interjújában:


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek