Bezár

Hírarchívum

Fotómazsolák képei az Agórában

Fotómazsolák képei az Agórában

2013. február 06.
5 perc

Az SZTE JGYPK Szakképzési Központ alkalmazott fotográfus képzésén végzett hallgatók képeiből nyílt tárlat a Szent-Györgyi Albert Agórában. A kiállítás megnyitóján a képzésről is kérdeztük az iskola oktatóit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szakma legjobbjaitól tanulhatnak azok, akik a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Szakképzési Központ alkalmazott fotográfus képzésére jelentkeznek. Dusha Béla és Dömötör Mihály fotóművészek, Molnár Gyula természetfotós, Németh György fotóművész, az MTI volt fotóriportere, Szávai István a Délmagyarország nyugdíjas szerkesztője - csak néhány a kurzus oktatói közül.

 

Gyakorlati képzés a szakma legjobbjaitól

Az idén májusban új csoporttal induló OKJ-s képzés elsősorban technikai tudással ruházza fel a hallgatókat. Az egy éves kurzus elvégzése után olyan alkotó gondolkodású szakfényképészek lehetnek, akik magas esztétikai színvonalon képesek a legkülönbözőbb fényképfelhasználási területekhez kapcsolódó megbízások teljesítésére. Legyen szó akár a reklám, az illusztráció, a riport vagy bármilyen más területről – tudtuk meg Krnács Andrástól. A képzés felelősével a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában beszélgettünk, ahol február 4-én nyílt kiállítás „Fények-árnyékok-kontrasztok” címmel a 2012-ben végzett alkalmazott fotográfus évfolyam hallgatóinak munkáiból. Tavaly 21-en kaptak szakmai képesítést, közülük kilencen éltek a bemutatkozás lehetőségével. Vizsgamunkáiból fejenként két-három képet mutat meg Berényi Ildikó, Jeddi Ágost, Kiss Roland, Kovács Mónika, Scholtz Anna, Lajkó Attila, Terendi Viktória, Tóth Annamária, és kilencedikként maga Krnács András is, aki szintén elvégezte a képzést.

 

Műhely szellem

A tárlat rendkívül változatos, sokféle képet sorakoztat fel. Vannak köztük igen színvonalasak, és kevésbé azok, a látottak többféle ízlésről és fotós kultúráról tanúskodnak – fogalmazott Tóth Attila művészeti író, aki a kiállítás megnyitón kiemelte: Szegeden olyan fotós társadalom bontakozott ki, melyet vétek lenne nem „kihasználni”. Az SZTE-n a legjobbaktól leshetik el a szakma fortélyait a tehetséges tanulók. Nagyon alapos itt a képzés. Az iskolában műhely szellemben alkotnak.

 

Németh György fotóművész a sajtó-, és riportfotózás titkaiba avatja be diákjait, valamint kreatív fotózást oktat. A hallgatók a tematika szerint a képzés második felében, április-májusban kapják meg őt mesterüknek. Ez idő tájt rengeteg kültéri program adódik a városban, melyekre szívesen el is viszi tanítványait. Így például: Szeged napja, Hídi vásár, Rózsaünnep – remekül lehet ezeken a rendezvényeken kipróbálni a riportfotózást.

– A hallgatók megkapják tőlem a feladatot, de előtte megbeszélem velük, mire kell odafigyelniük, hogy kell elkészíteni a riportfotót, milyen részei vannak. Arra is kitérek, hogyan kell valakihez oda menni, ha például egy kovácsot szeretnének lefényképezni a vásárban, mit mondjanak neki előtte – magyarázta Németh György, aki a sajtófotósok jogairól is szól a hallgatóknak, akik csapatokban teljesítik a feladatot. Az elkészült képeket felteszik a facebookon létrehozott csoportjukba, ahol mindenki megnézheti, mit alkotott a másik, majd a következő alkalommal megvitatják a teljesítményt.

A hallgatók egyéni feladatot is kapnak. Ha például valakiről tudja, hogy hétvégén egy lovardába megy, Németh György elmagyarázza neki, mire figyeljen e „fotótémát” feldolgozva, majd az ott készült képeket is elemzik.

Kreatív fotózást is tanít. Ez abban különbözik a sajtófotótól, hogy míg az újság hasábjain idegen emberekkel kommunikál a fotós a kép által, s az adott témáról a legközérthetőbb módon kell, hogy szóljon, addig a művészi képeknek elsősorban az alkotónak kell tetszenie. – Ha például valaki egy képet csinál a szép barátnőjéről, az még csak egy szép fotó egy dekoratív lányról. Ha ennél többet sugall a kép, attól lesz művészi alkotás. Vagyis ha a kép előtt állva nemcsak azt gondoljuk: „de szép ez a lány”, hanem ennél az élménynél sokkal többet ad – részletezte a fotóművész.

 

Gépészmérnök, objektívvel

Az iskola diákjai között vannak profik, akik a végzettség megszerzése miatt járnak a képzésre. Így például Daróczi Csaba, aki tavaly az Év Természetfotósa lett. Akadnak olyanok is, akik régóta fotóznak, de meg szeretnék erősíteni tudásukat. És persze jelentkeznek hobbi fotósok is, mint például a már végzett Lajkó Attila. Az SZTE Mérnöki Karán gépészmérnöknek tanuló fiatalember szabadidejét szentelte eddig a fotózásnak, de az oklevél megszerzése után azt is elképzelhetőnek tartja, hogy fotósként dolgozzon. Ez irányú törekvéseiben a tárlat látogatói is megerősíthetik, hiszen cím nélküli képét, mely egy üres sarokba állított létrát ábrázol, többen is mélyen elgondolkodtatónak találták.

 

– A cél, hogy kiemelkedjek az amatőrizmusból. A mai világban pedig nem árt, ha több lábon áll az ember – fogalmazott Tóth József, a képzés egyik hallgatója, aki több budapesti workshopon is részt vett már. Tanult például a Hollywoodban is elismert magyar fotóművésztől, Szipál Mártontól is, mégis a szegedi képzéssel a legelégedettebb. – Itt olyan emberektől okulhatunk, akik képesek és hajlandók átadni a tudásukat – magyarázta József. Szakmai gyakorlatát az Agórában teljesíti. Minden rendezvényről, így a kiállítás megnyitóról is ő készített fényképeket.

 

A facebookon is fent vannak

Fotómazsolák néven hozott létre zárt csoportot a legnagyobb közösségi oldalon a képzés lelkes csapata. E csapatnak csak az oktatók és hallgatók, az érintettek lehetnek tagjai. Bárki bejelölheti azonban a „Fotográfus képzés – SZTE” oldalt, ahol nemcsak a képzéssel kapcsolatos legfrissebb híreket olvashatja el, hanem a február végéig látható kiállítás néhány képét is megnézheti.

További információ: https://www.facebook.com/pages/Fotográfus-képzés-SZTE/390919170975222?ref=ts&fref=ts

 

Analóg gépektől a photoshop-ig

Művészettörténet, fotótörténet, alkalmazott fotográfia, a fotográfia előkészületei – néhány, az alkalmazott fotográfus képzés tantárgyai közül. A hallgatók digitális és analóg gépeken is megtanulnak fotózni. Laborfeladatokat gyakorolnak, vagyis azt, hogan kell előhívni filmről a fényképet. Herner Donát szegedi fotográfustól a nagyon lényeges utómunkálatokat, a photoshop használatát sajátíthatják el. De tanulnak műtermi fotózást Dusha Bélától, épület-és tárgyfotózást Dömötör Mihálytól, a szegedi Móra Ferenc Múzeum fotográfusától.

 

Az alkalmazott fotográfus képzésről bővebb információ:

http://www.szttk.jgypk.u-szeged.hu/?pageid=38&kcat=0&ktype=0&tcid=83

 

Bobkó Anna


Fotografus_kepzes galéria
A kiállításon készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek