SZTE Info

Csillagok háborúja ZMK-sokkal a Reökben

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának (SZTE ZMK) koncert fúvószenekara ingyenes koncertet ad a Reök-palotában. A február 19-i rendezvényen 17 órától híres alkotók népszerű filmzenéi csendülnek fel, így a Csillagok háborúja dallamain túl Morricone művei sem maradnak ki a repertoárból.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A komoly és a filmzene szerelmeseinek is kedvez a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának (SZTE ZMK) koncert fúvószenekara. Ingyenes koncerttel várják ugyanis a Reök-palota látogatóit február 19-én (kedden) 17 órától. Az esten jól ismert hollywoodi dallamok csendülnek majd fel, így helyet kap a repertoárban John Williams híres, a Csillagok háborúja című filmhez írt zenéje, amellyel az Oscar-díjat is elnyerte.

 

A fúvós esten azonban Ennio Morricone, a szintén világhírű olasz zeneszerző műveiből is válogatnak majd. Az Oscar-életműdíjas alkotó munkásságának legismertebb és legkedveltebb dallamainak egy egész összeállítást szentel az SZTE ZMK együttese.

A rendezvényről további információ a Reok-palota oldalán érhető el, míg az SZTE Zeneművészeti Karáról itt olvashat.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.