SZTE Info

Beteg a képernyőn – videokapcsolat Szeged és Temesvár között

A korszerű egészségügyi ellátás biztosítása mellett az orvosképzés szakmai gyakorlati és oktatási anyagának bővítése is a célja annak a projektnek, melynek keretében a szegedi egyetem és temesvári partnere speciális videokonferencia-rendszert épített ki.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

IMG_6364A HURO-TELEMED projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozásával 2012 márciusában indult, és 2013. február végén fejeződik be. Az SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinikája és a temesvári Victor-Babes Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem Gasztroenterológiai Klinikájának szakemberei a jövőben videokapcsolat létesítésével közösen áttekinthetik az adott (magyar vagy román) beteg dokumentációit, együtt követhetik végig a betegen végzett endoszkópos és ultrahangvizsgálatokat, egymással konzultálva határozhatják meg a diagnózist, és tervezhetik meg a beteg kezelését. A rendszert jól lehet alkalmazni az úgynevezett gasztroenterológiai endoszkópia, az endoszkópos ultrahang, a kontrasztanyagos transzabdominális ultrahang és a májelasztográfia területén. Ennek megfelelően képet kaphatnak a beteg tápcsatornájának alsó és felső részéről egyaránt, valamint a gyomorról, a májról és az eperendszerről is – magyarázta Wittmann Tibor, az I. sz. Belgyógyászati Klinika tanszékvezető professzora, a projekt vezetője.

 

A partnerek a február 22-i szakmai program alkalmával ismét megállapíthatták, bár a világon több helyen láttak már ilyen rendszert, a szeged-temesvári rendkívül jó minőségi kapcsolatot tesz lehetővé a megfelelő internetkapcsolat és egy nagyfelbontású kamera, valamint képernyő segítségével.

 

IMG_2114Wittmann professzor elmondta, a projekt egyik célja, hogy a videokonferenciás konzíliumok révén a két ország szomszédos régióiban javuljon a betegek gasztroenterológiai ellátásának színvonala. Kiemelt szempont volt az orvostanhallgatók képzésének, illetve az orvosok továbbképzésének segítése is, ugyanis mindkét universitas medikusai és szakorvosjelöltjei számára jelentősen szélesedhet a tudásanyag a rendszer révén, mely képes a videókat, felvételeket rögzíteni is – ezeket később tananyagként használhatják a medikusok. A szakember végül azt is kiemelte, a rendszer más európai vagy akár amerikai videokonferenciás állomással is kapcsolatba tud lépni.

 

Ioan Sporea, a temesvári Victor Babes Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem Gasztrológiai Osztályának vezetője elmondta, immár közvetlenül kérhetik a szegedi kollégák segítségét egy-egy problémás beteg esetében, hiszen a Tisza-parti város szakemberei nagy gyakorlattal rendelkeznek az említett vizsgálatokban. Hangsúlyozta a tudás átadásnak fontosságát is, mint mondta, most már a fiatal temesvári orvosok is megismerkedhetnek a szegedi módszerekkel.

 

Wittmann Tibor végül elmondta, keresik a további együttműködés lehetőségeit, mind a temesváriak, mind a szegediek szerveznek továbbképzéseket, melyeken a részvétel a videokapcsolat révén már megoldott.

 

A rendszer kiépítése 188 380 euróba került, mely fele-fele arányban oszlott meg a két egyetem között, és 85 százalékban uniós forrásból valósult meg, maguk a technikai berendezések 70-70 ezer eurót tettek ki.

 

Arany Mihály

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.