Bezár

Hírarchívum

Amerikából jöttem: nemzetközi gazdaságról tanuló hallgató látogatása Szegeden

Amerikából jöttem: nemzetközi gazdaságról tanuló hallgató látogatása Szegeden

2013. augusztus 03.
2 perc

Az Amerikai Egyesült Államok Ohio államában elterülő Toledo egyetemének nemzetközi gazdaságot tanuló hallgatója, Jerry Palermo 2013. júliusában látogatást tett a Szegedi Tudományegyetemen, hogy hozzájáruljon a két intézmény közti kapcsolat javításához. Az amerikai diák részese a GLC Teach Democracy nonprofit szervezet és a hazai civil szféra programjainak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 20 éves Jerry Palermo 2013 júniusában érkezett Magyarországra, és programja részeként megismerkedett Szeged városának nevezetességeivel, majd július első felében a különböző egyetemi létesítményekkel, a magyarországi felsőoktatással. A fiatal bekapcsolódott a toledói nonprofit szervezet, a GLC Teach Democracy és a szegedi civil szférához tartozó több szervezet, így a Dél-Alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület közös, július végén záruló programjaiba.

paljozsef_jerrypalermoA toledói fiatal a Szegedi Tudományegyetemmel ismerkedve találkozhatott Pál Józseffel, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesével. A beszélgetésen szó esett a magyarországi felsőoktatásról, az SZTE és az University of Toledo együttműködéséről, a két intézmény közötti kapcsolat kiszélesítésének lehetőségeiről.

Jerry Palermo megcsodálta az SZTE felújított rektori hivatali épületét, majd az SZTE Médiacentrumának vezetője, Újszászi Ilona meghívta a diákot az egyetem Honvéd téri épületébe, ahol megismerhette a szegedi egyetemistákat segítő különböző szervezeteket. Ott tájékozódott az SZTE Médiacentrum munkájáról, az egyetemi sajtó feladatáról. Jerry Palermo szerint Amerikában fontos szerepe van a különböző médiumoknak a tanulói kapcsolatok építésében, de abban is, hogy gyakorlati tapasztalatot biztosítsanak a diákoknak. Elmondása alapján az ő egyetemén külön szobák léteznek, ahol a hallgatók interjú és rendezvényszervezési szimulációkban vehetnek részt, amit később, okulásul, akár vissza is nézhetnek.

Ezt követően Jerry Palermo szó szerint belekóstolhatott a szegedi egyetemisták életvitelébe, pontosabban ételeibe, ugyanis meghívták ebédelni az egyik menzára. E „munkaebéden” – a személyes érdeklődés és a tervek vázolása mellett – az amerikai fiatal mesélt az Alumni mozgalomról is, ami Amerikában komoly hagyományokat ápol, hozzájárul az intézmények gazdasági hátterének biztosításához. A szegedi egyetemi idegenvezetés utolsó állomása az SZTE Állam és Jogtudományi Karának az épülete volt, ahol az Europe Direct hálózat szegedi pontjának projektmenedzsere, Kardos Lili bemutatta az SZTE részeként működő, az EU Európai Bizottság támogatását élvező szervezetet.

Az amerikai Toledóból érkező diák a látogatása alatt nagyon érdeklődő volt és szívesen hallgatta a különböző épületek történetét is. A szegedi programsorozata részeként részt vett a magyar-kínai üzleti találkozón, amelynek az SZTE TIK adott otthont.

A magyarországi civil szféra is érdekli az amerikai fiatalt. Jerry Palermo megismerte több, az oktatáshoz, a mentoráláshoz kötődő civil szervezet belső életét, bekapcsolódott ezen szervezetek szegedi és hódmezővásárhelyi munkájába.

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek