Bezár

Hírarchívum

Határon átnyúló tudástranszfer Újvidék és Szeged partnerségében

Határon átnyúló tudástranszfer Újvidék és Szeged partnerségében

2013. április 09.
2 perc

Testre szabott javaslatokat kaptak és képzéseken is részt vehettek magyar és szerb kis- és középvállalkozások az április 30-án lezáruló Complexim projekt kapcsán, melynek a Szegedi Tudományegyetem is partnere volt. Az SZTE szakemberei a tréninghez szükséges tananyagot állították össze.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A projekt kapcsán az volt a célunk, hogy az innovációs területek megerősítsük a magyar és szerb együttműködést – tudtuk meg Dragan Kukoljtól. Az Újvidéki Egyetem professzora a „Komplex Határon Átnyúló Tudástranszfer és Innovációs Menedzsment Tevékenység (Complexim) projekt eredményeiről számolt be az április 8-i sajtótájékoztatón. A program résztvevői az Újvidéki Egyetem mellett a Magyar Innovációs Szövetség, a Szegedi Tudományegyetem és az Újvidéki Inkubátorház voltak. A projekt célja a két ország közötti innovációs együttműködés elősegítése volt az innovatív vállalatok szervezeti kapcsolatainak támogatásával. A 18 hónapos munka során új üzleti kapcsolatok köttettek, a részt vevő kis- és középvállalkozások sok hasznos tanácsot, új információt, testre szóló tanácsot kaptak az innovációs menedzsmentképességeik megerősítéséhez, valamint képzéseken bővíthették tudásukat, kompetenciájukat. A projekt partnerei feltérképezték az innovatív szervezeteket és vállalkozásokat is. A sajtótájékoztatón a Dragan Kukolj elmondta: 200 cég megkérdezésével készítettek felmérést, ennek alapján állították össze az előadások anyagát, melynek résztvevői arról kaptak tájékoztatást, hogyan fejlesszék tudásukat az innovatív kezdeményezések területén, hogyan őrizzék meg nacionális értékeiket. A konferenciák mellett találkozókat is szerveztek az érintetteknek.

 

– Nyugati minta alapján jött létre az Újvidéki Inkubátorház. Célunk, hogy a fiatal érdekelteket segítsük elképzeléseik, ötleteik megvalósításában – hallottuk Marija Stancu Mirosavljevtől. Az intézmény ügyvezető igazgatója elmondta: logisztikai témakörben tartottak előadásokat, tréningeket a résztvevőknek. – A Szegedi Tudományegyetem feladata a projektben a tananyag kifejlesztése volt – tájékoztatta az újságírókat az universitas részéről Papp Csaba projektmenedzser.

 

– A Magyar Innovációs Szövetség pedig adatbázisokat hozott létre – tudtuk meg a szervezet dél-alföldi regionális igazgatójától. Mogyorósi Péter elmondta: a lista az innovatív cégeket tartalmazza. A velük készített mélyinterjúkból kiderült: mi az egyes vállalkozások által nyújtható, illetve az általuk igényelt technológiai szolgáltatások köre. A munkafolyamat során megállapíthatóvá vált, mely területeken lehet a két város, Újvidék és Szeged egymás komplementere: hiszen számos magyar vállalkozás technológiai szolgáltatást tud nyújtani szerb partnere számára, és igaz ez fordítva is. – A projekt jó kiindulópontot ad a későbbi együttműködésre. Ez alapján újabb, de már specifikusabb programokat készíthetünk majd elő – summázta Mogyorósi Péter.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek