Bezár

Hírarchívum

Bartók–Pásztory-díjban részesült Tóth Péter zeneszerző

Bartók–Pásztory-díjban részesült Tóth Péter zeneszerző

2013. április 13.
2 perc

Tóth Péter munkásságát fölényes szakmai tudás, gazdag érzelemvilág és a hagyományok tisztelete, alkotói világát a műfajok sokfélesége jellemzi – méltatta Batta András, a Zeneakadémia rektora Tóth Péter zeneszerzőt, az SZTE ZMK Zeneelmélet Tanszék tanszékvezető főiskolai docensét a Bartók–Pásztory-díj átadóján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Bartók–Pásztory-díjat minden évben azoknak a művészeknek és együtteseknek adományozza a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem neves professzorokból álló szakmai grémiuma, akik munkásságukkal jelentősen hozzájárultak a hazai zenei élet fejlődéséhez, Bartók Béla zeneszerző szellemiségének megőrzéséhez. A díjat Bartók második felesége, Pásztory Ditta zongoraművész végrendelete alapján hozták létre, forrása a befolyó jogdíjak egy része. 1984 óta a kitüntetést megkapta többek között Fischer Annie, Cziffra György, Solti György, Kocsis Zoltán, Schiff András, Marton Éva, Reményi Attila és Sári József. Minden évben Bartók születésének évfordulóján nyújtják át a díjazottaknak.

 

Idén Hőna Gusztáv harsonaművész, Gráf Zsuzsanna karnagy és a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatói, valamint Tóth Péter zeneszerző, az SZTE Zeneművészeti Kar Zeneelmélet Tanszék tanszékvezető főiskolai docense vehette át a kitüntetést március közepén a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ligeti Györgyről elnevezett Wesselényi utcai épületében.

 

Jól sáfárkodunk Bartók nagyszerű örökségével. A hangszeres növendékek játsszák a zeneszerző műveit, a néhány éve létrehozott népzene szak megtestesíti Bartók tudományos gyűjtőmunkáját, és a dzsessz tanszak tanulmányi anyagából sem hiányzik ez az életmű – mondta el az ünnepségen Batta András rektor. Tóth Pétert Devich János professor emeritus méltatta, megemlítve, hogy a zeneszerző munkásságát fölényes szakmai tudás, gazdag érzelemvilág és a hagyományok tisztelete, alkotói világát a műfajok sokfélesége jellemzi. – A szürke egyre színesedik, az eminenciás pedig izmosodik – jegyezte meg laudációjában Devich János egy korábbi interjúra utalva, amelyben a komponista arról beszélt, szívesebben marad a háttérben.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek