Bezár

Hírarchívum

35 év az agrárműszaki kutatásokban

35 év az agrárműszaki kutatásokban

2013. április 17.
3 perc

Az SZTE Mérnöki Kar Folyamatmérnöki Intézete kutatómunkájának keresztmetszetét adta a 2013. április 16-i szimpózium, amelyen munkatársai, tanítványai köszöntötték a 60 éves Keszthelyi-Szabó Gábort.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

IMGP8701Tudományos konferenciának és születésnapi köszöntőnek adott otthont 2013. április 16-án a Szegedi Tudományegyetem rektori hivatali épülete. A 35 év az agrárműszaki kutatásban című tanácskozás egyrészt az SZTE Mérnöki Kar Folyamatmérnöki Intézete kutatómunkájának keresztmetszetét adta, másrészt köszöntötte az idén 60 éves Keszthelyi-Szabó Gábort. A professzor, az SZTE volt rektora, az SZTE Mérnöki Kar minap dékánnak választott intézetvezetője, a jogelődnek számító SZÉF egykori főigazgatója, az MK oktatója és kutatója munkásságát többen is méltatták.

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar Folyamatmérnöki Intézete a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok Osztálya, Agár- és Bioműszaki Tudományos Bizottsága, valamint az MTA Szegedi Területi Bizottság, Műszaki Szakbizottsága közösen rendezte a tudományos ülést. Keszthelyi-Szabó Gábornak az elméleti és alkalmazott tudományok terén elért eredményeit, a mérnökgenerációk nevelésében, továbbá az SZTE rektoraként és a Magyar Rektori Konferencia elnökeként nyújtott teljesítményét emelte ki levelében Rudas Imre. Az Óbudai Egyetem rektorának köszöntő sorait – távollétében – a szimpóziumot szervező Hodúr Cecília professzor olvasta föl.

IMGP8671– Az egyetemért és a magyar felsőoktatásért sokat dolgozott Keszthelyi-Szabó Gábor – mutatott rá köszöntőjében a Szegedi Tudományegyetem mai rektora, Szabó Gábor akadémikus. Dinya László, az egykori SZÉF főigazgatója a volt kollégák nevében tartott „könnyed tudományos köszöntőt”. Kiemelte a tudásgazdaság, vidékfejlesztés és verseny hármassága mellett a tanulni, továbbítani, tenni – a mai „3T” – jelentőségét.

– Oktatási és kutatási profilt váltottunk 2006-ban, amikor az SZTE Mérnöki Kara Folyamatmérnöki Intézeteként az élelmiszer-ipari témákról áttértünk az agrár- és műszaki terület problémaköreinek feltárására – fogalmazott a Keszthelyi-Szabó Gábor vezette csoport tevékenységének ismertetésekor Hodúr Cecília. Többek között szólt a vibrációs membránszűrős berendezéssel végezhető kutatómunka előnyeiről, a bogyós gyümölcsök teljes körű, vagyis hulladék nélküli feldolgozási eljárásai terén például a mikrohullámot használó módszerekkel elért sikerekről.

A 60 esztendős Keszthelyi-Szabó Gábor tanítványai közül ismertette eredményeit Göllei Attila (Anyagok dielektromos tulajdonságai és mérési módszereik címmel), Beszédes Sándor (A mikrohullámú szennyvíziszap-kezelés eredményei az SZTE MK Folyamatmérnöki Intézetben címmel), Péter-Szabó István (Berendezés kifejlesztése a napkollektorok üzemi jellemzőinek mérésére címmel), Ludányi Lajos (Az elliptikusan polarizált hullámú dielektrométer címmel). A prezentációk remekül érzékeltették a 35 éves Folyamatmérnöki Intézethez kötődő, szerteágazó és magas színvonalú tudományos tevékenységet.

IMGP8772Az ünnepeltet méltatva köszöntőt mondott Szendrő Péter, a Szent István Egyetem Rector Emeritusa; Sorin Curil, a Nagyváradi Egyetem Szenátusának elnöke, Telegdy Gyula akadémikus, az MTA SZAB 2002–2008 közötti elnöke, Neményi Miklós akadémikus, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektorhelyettese, valamint Dékány Imre akadémikus, az SZTE 2003–2008 közötti rektorhelyettese, az MTA SZAB elnöke is. Neményi akadémikus Szent-Györgyi Albertnek a professzorokról mondott gondolatát idézte: „A professzor a szó értelménél fogva az, ki nyíltan tesz hitvallást a maga legbensőbb meggyőződéséről, aki keresi az igazságokat, és ha azokat megtalálta, félelem nélkül tesz róluk tanúbizonyságot.”

Mentorainak, korábbi egyetemvezető munkatársainak, barátainak a jubileum alkalmából mondott szavait megköszönte Keszthelyi-Szabó Gábor.

SZTEinfo, fotók: Szélpál Szilárd

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek