Bezár

Hírarchívum

GTK_osztondij_kiemelt

Átadták az SZTE GTK hallgatói ösztöndíjait

Átadták az SZTE GTK hallgatói ösztöndíjait

2012. szeptember 08.
3 perc

42 elsőéves közgazdászhallgató részesült a képzés költségeinek egészét vagy fele részét fedező ösztöndíjban a kar, valamint alapítványi, vállalati és intézményi partnerei jóvoltából.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2Ahogy arról a nyár folyamán a www.u-szeged.hu több alkalommal is beszámolt, összesen 42 ösztöndíjjal várta szeptembertől az új nappali tagozatos, alapképzéses hallgatókat a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara (SZTE GTK). Ezekre azért van különösen nagy szükség, mert az ősszel induló alapszakokon a fakultásnak nem jutott államilag támogatott hely. Szeptember 7-én ünnepélyes keretek között adták át a legkiválóbb gólyáknak járó támogatásról szóló okleveleket a kar és partnerszervezeteinek vezetői.

 

– A GTK jelene a Szegedi Tudományegyetem jövője, erre utalnak a felsőoktatás finanszírozásának bizonyos kedvezőtlen jelei, ugyanakkor a hallgatói ösztöndíjak szabadalma a miénk, a szegedi egyetemé – így fogalmazott az esemény kapcsán rendezett sajtótájékoztatón Rácz Béla, az SZTE általános rektorhelyettese. A professzor kiemelte, a jövő az ipari partnerekkel történő együttműködés elmélyítésében rejlik, mely mindkét felet gazdagítja: az universitasnak és hallgatóinak jelentős segítséget nyújt a vállalati szektor kinyújtott keze, míg a cégek kiválóan képzett, ráadásul motivált munkaerőhöz juthatnak.

 

Vilmányi Márton dékán elismerte: 2012 januárjában komoly sokkhatást jelentett a közgazdaság-tudományi felsőoktatásban szerepet vállalók számára az a bejelentés, hogy az idei esztendőben nem lesznek állami ösztöndíjak az érintett terület alapszakjain. Az SZTE GTK azonban azonnal reagált a kialakult helyzetre: úgy döntött, ösztöndíj-alapításokkal segíti leendő önköltséges hallgatóit, s erre kéri alapítványi, vállalati, intézményi partnereit is. – Az összefogás első gyümölcsét ez a mostani ünnepség jelenti, hiszen köszönhetően a mellettünk álló szervezetek elkötelezettségének 42 fiatal kezdheti meg tanulmányait rész- vagy teljes ösztöndíjjal. Valamennyi közreműködő partnerünk példamutató társadalmi felelősségvállalásról tett tanúbizonyságot – emelte ki a fakultás vezetője. Kérdésünkre úgy felelt: a felvételi eredmények is érzékeltetik, hogy a diákok körében komoly vonzerőt jelentett a kar kitapintható együttműködése a vállalkozói, üzleti szférával.

 

3Az ösztöndíjakat a kiválasztott elsőéveseknek Farkas László, az Ökonómia Alapítvány elnöke, Szeri István, a Tisza Volán Zrt. elnök-vezérigazgatója, Pomázi Gyula, a Provice Kft. ügyvezetője, Vas Zoltán, a Scriptum Zrt. elnöke, Varga Péter, a Printker Zrt. elnöke, Csapó Gergely Gábor, a Realio Kft. ügyvezetője, Rós László, a Dexter Kft. ügyvezetője, Bolgár Zsolt, az Universitas-Szeged Nonprofit Kft. ügyvezetője és Vilmányi Márton dékán nyújtották át.

 

A sajtótájékoztatón a cégvezetők kiemelték: hosszú évek óta sikeresen dolgoztak már együtt az SZTE Gazdaságtudományi Karral, ezért is érezték fontosnak, hogy ösztöndíjak létrehozásával mélyítsék el a kooperációt, segítve az igazán tehetséges, illetve rászoruló hallgatókat. Pomázi Gyula egyúttal jelezte, cége, a Provice Kft. közös kutatási programokat szeretne indítani a GTK-val, melynek révén az abban részt vevő fiatalok az iparban, illetve a szolgáltató szektorban használható tudást szerezhetnek tanulmányaik során. Varga Péter pedig arról szólt, hogy ösztöndíj-alapításukat egyfajta üzenetnek szánták: példát akartak mutatni a régió vállalkozásainak.

 

SZTEPress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek