Bezár

Hírarchívum

piarista_kiemelt
250. évét ünnepli a szegedi piarista gimnázium – Emléktábla az SZTE Bolyai Intézete falán

250. évét ünnepli a szegedi piarista gimnázium – Emléktábla az SZTE Bolyai Intézete falán

2012. szeptember 03.
3 perc

Jubileumi tanévnyitót tartottak szeptember 2-án: 250 éves a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium. Az ünnepségen Szabó Gábor, az SZTE rektora a középiskola és az egyetem összefonódásáról beszélt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Székesegyházban tartott szentmise után egy emléktáblát helyeztek el az Aradi vértanúk terén álló, a gimnáziumnak korábban otthont adó épület falán, melyben ma a szegedi egyetem Természettudományi és Informatikai Karának Bolyai Intézete működik, majd koszorút helyeztek el Sík Sándor piarista paptanár emléktáblájánál.

Az SZTE rektora, Szabó Gábor köszöntő beszédében elmondta, reméli, hogy az egykori piarista iskolaépületnek jó gazdája a szegedi egyetem is. Emlékeztetett: sok minden összeköti a két intézményt, például azok a neves személyiségek, akik a gimnázium diákjai voltak, majd az egyetem professzoraivá váltak. Példaként említette Bibó Istvánt, Baróti Dezsőt, illetve Bálint Sándort a bölcsész- és társadalomtudományok területéről, illetve a természettudósok közül a Szegedi Biológiai Központot megalapító Straub F. Brunót, Grasselly Gyulát, Solymosi Frigyest és Ferenczy Lajost.

A professzor arról is beszélt, akkor jár jól az ember, ha erős középiskolába jár. Az életben ugyanis előbb-utóbb dolgozni kell, és minél előbb kezdjük, annál könnyebben vesszük az akadályokat. A kemény munka ugyanis megtérül az egyetemi évek alatt is – így a rektor. Szavai szerint a piarista gimnázium továbbviszi azokat a hagyományokat, amelyek 250 éven keresztül mozgatták, miközben iskola voltából adódóan képes minden szeptemberben megújulni.

Szabó Gábor azt is hangsúlyozta, a középiskola és az egyetem összekapcsolódása elengedhetetlenül fontos, szükség van tehetséges diákokra, különben hiába oktatnak a kiváló professzorok. Sík Sándor piarista professzor személye jó példa az összefonódásra, hiszen mindkét intézményben tanított, amellett, hogy a Szent-Györgyi Albert vezette Köznevelési Tanácsban alelnökként (a Nobel-díjas tudós meghívására) is nagy dolgokat vitt véghez. Kiemelte: a két intézményt a kutatás is összeköti, a tudományos eredményekben már korán és nagyban hozzájárulhatnak a tehetséges fiatalok.

A jubileumi ünnepségen Labancz Zsolt tartományfőnök úgy fogalmazott, nem egy iskola szeretnének lenni a többi között, hanem olyan intézmény, amely a diákok személyiségének kibontakozását szeretné segíteni. A piarista gimnázium tehát személyre szabott közösségi iskola, ami meghív a keresztény életre, ezáltal pedig orvosolhatja a társadalom sok hibáját is. A tartományfőnök azt kívánta, a 250 év ne teher legyen, hanem olyan örökség, ami erőt és tartást ad.

A Dugonics András Piarista Gimnázium idén 318 diákkal, ebből 46 elsőssel kezdi meg a jubileumi tanévet. Papp Attila, a gimnázium igazgatója elmondta, a tanév több rendezvényét az évforduló jegyében szervezik, így például november 25-én a rendalapító ünnepét, vagy a decemberi betlehemest, melyet a Dóm téri adventi vásárban adnak elő.

A. M.


Piarista galéria2
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek