SZTE Info

apolok_kiemelt

Több, mint szakma: hivatás – az SZTE-n tanácskoznak hazánk ápolói

A Főiskolát és Egyetemet Végzett Ápolók X. Országos Konferenciájára több mint 200 regisztrált résztvevő érkezett, akik két nap alatt mintegy 70 előadót hallgathatnak meg. Fókuszban a pálya presztízsének emelése.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Október 5-én és 6-án Szegeden rendezik a Főiskolát és Egyetemet Végzett Ápolók X. Országos Konferenciáját. A Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Ápolási Tanszéke által szervezett tudományos seregszemlének a József Attila Tanulmányi és Információs Központ ad otthont. A „Változó Világ – Változó Ápolás: Innováció és Tradíció” címet viselő találkozó plenáris és szekció-előadásokkal várta résztvevőit. Több mint 200 regisztrált érdeklődő érkezett az ország minden pontjáról.

 

Szabó Gábor rektor szerint nincs meg a kellő megbecsülés

Az Ápolási Tanszék vezetője, a konferencia elnöke köszöntőjében arról beszélt, milyen nagy megtiszteltetést jelent az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karnak, hogy otthont adhat a jubileumi találkozónak. Helembai Kornélia emlékeztetett, a főiskolai ápolóképzés 1989-ben indult hazánkban, az egyetemi szintű ápolóképzés pedig az ezredforduló után vert gyökeret. A friss, 2011-es felmérések szerint Magyarországon 47 ezer 219 ápolóból 4489 rendelkezik BSc vagy MSc szintű oklevéllel – sorolta az adatokat, hozzáfűzve: a szegedi kongresszus az összetartozás érzésének elmélyítésével alapozza meg a hivatás érdekében végzett erőfeszítéseket.

Az ápolók olyan szakmát képviselnek, melynek tisztelete az egész társadalom feladata lenne, ám ezt sajnos nem teljesíti megfelelően ezt már Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora mondta. Az akadémikus meggyőződése szerint e nemes hivatásban is az a tendencia érvényesül, hogy egyre fontosabbá válik az elhivatottság mellett a tanulás, a szakmai képzettség, illetve a folyamatos továbbképzés is. Ebből a szempontból tartja kiemelt jelentőségűnek a találkozót. – Egyértelműen rossz irányba tart a világ, de bízom benne, van még visszaút. Azok a társadalmi szereplők, akiken talán a legtöbb múlik az ember életében – gondolok itt a pedagógusokra és az egészségügyi dolgozókra – nem kapják meg a kellő megbecsülést nemhogy anyagi, de még erkölcsi értelemben sem. Minden okuk megvan arra, hogy ünnepeljék magukat legalább ezen a két napon – üzente a résztvevőknek.

 

Nélkülözhetetlenné váltak a diplomás ápolók

Az SZTE ETSZK dékánja viszont arról szólt, hogy az első helyes felvételi jelentkezések számának emelkedése a szakma presztízsének növekedését mutatja. Barnai Mária örömét fejezte ki, hogy a döntéshozók is belátták: növelni kell a képzett egészségügyi szakdolgozók számát, ennek megfelelően a szakterület finanszírozott helyeinek létszámát is bővítették. – Mára bebizonyosodott, szükség van a felsőfokú ápolóképzésre, az ezen a szinten végzettekre, a kvalifikált ápolókra, szakdolgozókra. A hazai egészségügyi hierarchiában nélkülözhetetlenek a diplomás ápolók, akik széles kompetenciával és tudással rendelkeznek. Az utóbbi években ráadásul az a trend figyelhető meg, hogy a BSc, majd MSc mellett egyre többen végeznek tudományos kutatásokat, szereznek doktori fokozatot az ápolók közül is. Az ő kutatásaik eredményei pedig biztosítják a bizonyítékokon alapuló ápolást – mutatta be a felsőfokú képzés múltját és jelenét a konferencia fővédnökeként.

Irinyi Tamás, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád Megyei Területi Szervezetének elnöke is kiemelte, hogy az ápolóképzés hihetetlen fejlődésen ment keresztül bő két évtized leforgása alatt, hiszen ma már a doktori fokozatig, illetve az egyetemi oktatói státuszig is eljuthatnak az ápolók. Sajnos azonban az egészségügyi rendszer szerinte nehezen fogadja be a magasan kvalifikált kollégákat. Úgy véli, nem javult az ápolói szakma presztízse, mert még mindig sokan hiszik, bárkit át lehet képezni ápolónak. – Ez azonban jóval több, mint egy szakma: életre szóló hivatás. Empátiára, intelligenciára, belső indíttatásra és az ezekre épülő szakmai ismeretekre is szükség van színvonalas gyakorlásához. Ezen alapelvek jegyében kell emelni a pálya rangját – adta meg a kétnapos találkozó egyfajta mottóját.

 

Biztosított az utánpótlás, ám jellemző a pályaelhagyás is

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyi Ágazati Humán Erőforrás-stratégiai Főosztály vezetője a hazai adatokat a nyugat-európai statisztikákkal vetette össze. Cserháti Zoltán elöljáróban hangsúlyozta, kevés olyan hivatás létezik az egészségügyben, mely a testi, lelki és szociális komponenseket annyira egységben kezeli, mint az ápolóké. Megismételte, ma Magyarországon 47 ezer 219 ápolóból 4489 bír alap- vagy mesterszintű oklevéllel, Nyugat-Európában ehhez képest másfélszer, kétszer ekkora a diplomával rendelkezők aránya, van tehát hová fejlődni. Ugyanakkor kiemelte: pozitív tendencia érezhető, hiszen tíz év alatt így is megduplázódott hazánkban a diplomás ápolók száma. A legtöbben a 35-39 év közötti korosztályba tartoznak, ami egyrészt jelzi, hogy van utánpótlás, másrészt azonban tagadhatatlan, hogy jellemző a pálya- és az országelhagyás is. Úgy fogalmazott, sürgető feladat a diplomás ápolók helyének rendezése. Kitörési pontjaik (egyéni ambíciók mellett) például a vezetői utánpótlásban, a vezetésben, az oktatásban, a tudományos munkában, az ápolásvezetésben, a minőségirányításban, a betegutak szervezésében, koordinálásában vagy a közvetlen betegellátásban történő részvétel lehetnek – szögezte le a főosztályvezető.

A szegedi tanácskozás egyébként négy szekcióban zajlik. Az előadások témakörei felölelik a magasan képzett ápolók biztonságos betegellátásban betöltött szerepének, az evidenciákon alapuló ápolási gyakorlat tapasztalatainak kérdéseit, továbbá az ápolás oktatását, mindennapi gyakorlatát foglalkoztató feladatok, a lehetséges megoldásokról alkotott elgondolások mellett EU-Atlantis megközelítésben a képzések átjárhatóságának és elfogadásának szempontjait.

 

Pintér M. Lajos


Ápolók kongresszusa galéria
További képek itt megtekinthetők


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 30.

IMG_6486

Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • november 12.
  10:00 - 14:00
 • november 12.
  18:00 - 19:30
  Újabb 21. századi, mindannyiunkat érintő és érdeklő téma, újabb kivételes felkészültségű előadó a nagysikerű Pedagógiai esték színpadán - vendégünk Steigervald Krisztián generációkutató, marketing szakember!
  Steigervald Krisztián 1999 óta foglalkozik a generációkkal, szakdolgozatát is ebből írta a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán. Nyolc évig dolgozott vezetőként a piackutatással foglalkozó GfK-ban, majd 2011-ben megalapította saját tanácsadó és piackutató cégét, az Emocionális Marketing Kft-t. A cég az elmúlt 7 évben több mint 100 multinacionális cég sikeres partnere volt.
  Krisztián egyedülálló módon mind a 6 ma élő generációval foglalkozik üzleti szinten is, a cégeknek marketing és HR témában ad tanácsokat, tart intergenerációs tréningeket, fókuszcsoportokat, előadásokat és csapatépítő napot. Kedvenc területe a marketing-kutatás és a marketing-pszichológia új irányú használata és összekapcsolása.
  Krisztián emellett a Lánchíd Rádió marketing szakértője volt, az Üzlet&Pszichológia marketing-témájú szerzője, állandó meghívott előadó a Corvinuson és a pécsi Közgázon, oktató a BKF-en, valamint egyéni coach, okleveles brief-coach, life-coach. Végül és nem utolsósorban: nagyszerű előadó!
  Steigervald Krisztián előadását minden szülő, nagyszülő, pedagógus számára "KÖTELEZŐ" programként javasoljuk, de jó szívvel ajánljuk a fiatalabb generációk képviselőinek figyelmébe is.
 • november 12.
  19:00 - 20:00
  A túlsúly és annak egészségre ártalmas következményei ma már az egész világon fenyegető méreteket öltenek. A szívre, keringésre kifejtett hatások évtizedekig nem okoznak panaszokat, de ha már megjelentek, nagyon nehéz azokat visszafordítani. Milyen egészséget veszélyeztető hatásokkal jár a túlsúly, hogyan lehet a folyamatba beavatkozni? Hogyan, mennyit mozogjunk, ha meg akarjuk előzni a problémát, vagy testsúlyt szeretnénk csökkenteni, mely mozgásformák a legalkalmasabbak erre?
 • november 13. 08:00 - 15. 18:00
 • november 13.
  10:00 - 17:30
  Az SZTE JGYPK Művészeti Intézet Művészetelméleti és Művészetpedagógiai Kutatócsoportjának szervezésében