Bezár

Hírarchívum

nyilt_nap_kiemelt
Több ezer diák az SZTE nyílt napján

Több ezer diák az SZTE nyílt napján

2012. november 22.
11 perc

Ma nyílt napon mutatkozik be a továbbtanulást tervezőknek az SZTE. A József Attila Tanulmányi és Információs Központ 8:30-tól zsúfolásig megtelt: kétezernél is több diák regisztrált a programokra. 15 óráig képzési kiállítás, kari tájékoztatók várják az érdeklődőket. A nyílt napról folyamatosan tudósítanak az SZTE Médiacentrum gyakornokai.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

15:00

 

A Szegedi Tudományegyetem 2012. november 22-én tartott, 15 órakor záruló nyílt napján nemcsak az egyetemi karok, és más egységek mutatkoztak be. Az egyetem alternatív programokkal várta a látogatókat –többek között-volt SZTE kvízjáték és karrierjósda is.


Az SZTE lehetséges hallgatói az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ standjánál és a kari irodánál rengetek interaktív programban és játékban vehettek részt.

Az SZTE kvízjátékában a játékosoknak 5 általános műveltségű, valamint az egyetemmel kapcsolatos kérdésekre kellet választ adniuk. Az öt forduló után kikerülő nyertes egy wellnesz ajándékcsomaggal gazdagodott, de a többi játékosnak sem volt oka szomorkodni, hiszen a selejtezőbe bejutottak SZTE ajándékcsomagokat kaptak.

A legtöbb látogató, azonban a pecséteket gyűjtögette szorgalmasan, hiszen ha mind a 12 egyetemi kar pecsétjét sikerült begyűjteniük, akkor egy SZTE kari ajándékcsomag sorsoláson vehettek részt.

 

Az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ standjánál az érdeklődök montázst készíthettek, az üzenő falon kinyilváníthatták véleményüket az SZTE-ről, valamint a pályaorientációs tesztek kitöltésével segítséget kaptak a számukra legmegfelelőbb pálya megtalálásában.

 

„Mindeddig nagyon tanácstalan voltam, hogy hol tanuljak tovább. A szegedi Gazdaságtudományi Kar érdekelne leginkább, de valójában a művészetek iránt vonzódom, például: szívesen foglalkoznék művészettörténelemmel vagy festészettel. A pályaorientációs teszt is a művészeti hajlamot mutatta ki, erősítette meg bennem, hiszen az első két karként a Bölcsészettudományi- valamint a Zeneművészeti Kart jelölte meg a számomra” – számolt be élményeiről Zetkó Viktória, az SZTE nyílt napjának egyik látogatója.

 

Az igazán tanácstalan érdeklődőket jó kedvre hangolta a karrierjósda. A zsákban eldugott kártyák a „céget felvirágoztató kertésztől” egészen a „paprikatermelő fodrászig” vicces foglalkozásokat is rejtettek.

Cserei Bettina


14:10


A TIK Kongresszusi termében 13 órától a felvételi jelentkezéssel kapcsolatos általános tudnivalókról tartott tájékoztató fórumot a szegedi egyetem.

Varga Zsuzsanna, az SZTE oktatási igazgatója néhány tanácsot a felvételi előtt álló diákoknak. A végleges döntés megfontolására hívta fel a figyelmet, szerinte mindenképp érdemes megjelölni egy „menekülő szakot” is arra az esetre, ha nem sikerülne az első helyen jelölt képzésre bekerülni. Adott esetben a menekülő szak önköltséges változata kifizetődőbb lehet, ha később újra próbálkozunk a preferáltabb hellyel és nem szeretnénk, hogy „kárba vesszenek” az államilag támogatott félévek. Megemlítette a Felsőoktatási Szakképzés előnyeit és hátrányait, valamint az átalakuló tanárképzésről is szó esett. A tényleges jelentkezési határidőig tanácsos nyitott szemmel járniuk a fiataloknak, hiszen számos fontos dologról – például a keretszámokról – még nem született döntés.

A határon túlról érkező jelentkezők szempontjairól, az érettségi követelményekről Kothencz Mihály a BTK Dékáni Hivatal osztályvezetője beszélt. A korábbi, jobbára kaotikusnak nevezhető külföldi érettségi vizsgabeszámítás némileg átláthatóbbá vált. A megfelelő idegen nyelvű érettségik nyelvvizsgaként is beszámíthatóak. Továbbra is fennálló kritérium, hogy csak a Magyarországon tett emelt szintű érettségi fogadható el.

A teljes egészében a felsőoktatási intézményekhez kerülő Felsőoktatási Szakképzések (korábbi nevén Felsőfokú Szakképzés) pályamódosítási, illetve diploma kiegészítési lehetőségként is adottak. Döbör András intézményvezető (SZTE JGYPK Szakképzési, Távoktatási és Továbbképzési Központ) ismertette a némileg átszerveződő képzést és kiemelt néhány népszerű területet: például a televíziós műsorgyártást vagy a turizmus-vendéglátást.

Az előadások után kérdéseket tehettek fel a diákok.

Fehér Dániel


13:20

Az SZTE Zeneművészeti Kar (ZMK) kínálatáról Marjovszky Endre harmadéves nagybőgő szakos hallgatóval beszélgettünk.

„Sajnos sokan csak a pecsétért jönnek, de nekik is ki kell tölteniük egy általános, zenei alapismeretekről szóló tesztet” – mesélte Endre.

Sok az érdeklődő, de kevés, aki igazán zenész szeretne lenni. „A mai napon idelátogató 4-5 zenész már elég jó aránynak számít. Kérdeznek az 1 éves szakképzésekről is. Azt tudják tanácsolni a standnál, hogy az érdeklődők vegyék fel a kapcsolatot a zenetanárokkal, hogy minél pontosabb tájékoztatást kaphassanak az adott szakról. A feliratkozók tájékoztató e-mailt is kapnak az egyes szakirányokról.”

 

12:50

Tari Szilvia oktatásszervező beszélt a szegedi Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) kínálatáról.

Informatikai, műszaki és természettudományi irányokban tanulhatnak a hallgatók. Az informatikai szakok a legnépszerűbbek, ám a természettudományoknál a biológia és a fizika – köszönhetően az ELI programnak – a figyelem és z érdeklődés középpontjában áll.

„Sok az érdeklődő, de vannak, akik nem tudnak megnevezni egy konkrét szakot, ami érdekli őket” – mondta Szilvia. „Nekik is tudunk segíteni: megkérdezzük, hogy milyen tárgyakból fognak érettségizni, és ez alapján tudunk nekik egy-egy szakot ajánlani.”

A standhoz óránként érkeznek előadók, az összes tanszék képviselteti magát. Ezeket a rögtönzött előadásokat sok diák meghallgatja.

A friss, nem régen létrehozott szakok iránt is nagy az érdeklődés, hiszen újdonságnak számítanak.

 

12:10

A műszakiak standjánál nagyon vonzó a kiállított pneumobil: sokan kérdeznek az SZTE Mérnöki Kar hallgatói által épített léghajtányról, érdekli a diákokat a szerkezet. Soós Péter másodéves műszaki menedzser mesélt tapasztalatairól.

„Azoknak lehet kedvező a kar kínálata, akik szeretnek rajzolni – elsősorban műszaki rajzokat, ám az élelmiszermérnöki szakra már kémia is kell” – mondta Péter.

Növelte a kar presztízsét a szegedi Londoni körúton nem régen átadott új épület, mely jól felszerelt, modern és nem utolsó sorban esztétikus építmény. A karon a fiú-lány hallgatói arány kiegyenlített, így a mérnöki pálya már nem kifejezetten csak a férfiaké.

A standnál az érdeklődők egy, a pneumobillal kapcsolatos tesztet tölthetnek ki – pecsétért cserébe.

 

11:30

Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (JGYPK) standjához alig lehet odaférni: rengeteg az érdeklődő. Hárnási Roland harmadéves rekreáció szakos és Tóth Zsanett televíziós műsorgyártó szakasszisztens, a JGYPK HÖK tagja mesélt nekünk a nyílt napról és a karról.

„Érdekes, hogy a kihelyezett nyílt napunkon nem, itt viszont rengetegen érdeklődnek a JGYPK képzései iránt” – jegyezte meg Zsanett.

Valóban, a stand környékén mozdulni sem lehet, Zsanett és Roland maximum egy perces pihenőt engedhet meg magának. Számosan érkeznek határozott tervekkel arról, hogy mit szeretnének tanulni, ám sokan tanácstalanok még. Köszönhetően, hogy a Szegeden elérhető felsőfokú szakképzések többsége a karon található, mindenki megtalálhatja a számára legjobban megfelelő szakot. A legnépszerűbb szakok a testnevelő-edző és a rekreáció-egészségfejlesztés.

Az ide látogatók részt vehetnek egy testösszetétel mérésen is, mely népszerű a standnál.

Illés Réka

11:05

Juhász Jenő ügyvivő-szóvivő beszélt a középiskolásoknak az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar (ETSZK) képzési kínálatáról és a stand népszerűségéről az egyetemi nyílt napon.

Az érdeklődők közül sokan nemcsak a szóróanyagokat gyűjtik, hanem kérdeznek is a karról és a választható szakokról. Az ETSZK standjához látogatók kipróbálhatják, hogyan kell egy embert újraéleszteni vagy bepelenkázni és felöltöztetni egy csecsemőt. Egy női mell modellen tumort lehet kitapintani, és idén újdonság, hogy egy speciális szerkezetet magukra véve megtapasztalhatják az érdeklődők, milyen egy idős ember mozgása.

„Az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar egy tipikusan lánytöbbséggel működő kar, amit a fiúk nem is bánnak annyira, hiszen ki ne szeretné, ha gondoskodó, szép lányok vennék körül?” – mondta viccesen Juhász Jenő. Az ügyvivő-szóvivő elárulta, hogy a kar történetében az egészségügyi gondozó szakirányon talán ha 2 fiú hallgató végzett.

Az ide jelentkezők 3 alapszakon 4 alapképzésből választhatnak, ezen kívül felsőfokú szakképzést és 1 mesterszakot is kínál a kar. A szociális munka alapszakon tanulók száma az utóbbi években csökkenő tendenciát mutat, de ettől függetlenül az ETSZK a keresett karok közé sorolható, idegen nyelvű képzéseket is hirdetnek majd.

I. R.


10:55

Az SZTE Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) standjánál sincs üresjárat az egyetemi nyílt napon: sok az érdeklődő, a kérdező diák.

Csility Éva harmadéves orvostanhallgató várja a látogatókat az ÁOK standjánál. Elmondta, hogy vegyes az érdeklődők köre: van, aki konkrét elképzelésekkel érkezik, és csak a részletekről érdeklődik – például, hogy pontosan mit tanulnak egy-egy órán -, és vannak, akik tanácstalanul, ötlettelenül állnak a stand előtt. Az utóbbiaknak segít Éva azzal, hogy megkérdezi: mi az a terület, ami érdekli őket, miért is szeretnének orvosok lenni. Általában ezután megnyílnak a diákok. A kar standjánál a középiskolások megtekinthetnek különféle maketteket, modelleket és tankönyveket, amelyekből és amiknek segítségével az orvostanhallgatók tanulnak. A modellek között láttuk például az emberi agy modelljét is.

A határon túlról is érkeznek érdeklődő diákok és szülők, nekik is tájékoztatást adnak az ÁOK standjánál.

„Az Általános Orvostudományi Kar szerintem rendkívül színes. Nap mint nap találkozom külföldi szaktársaimmal, arabokkal, kínaiakkal, szóval tényleg a világ minden tájáról jönnek ide tanulni a hallgatók. Ők az angol, illetve a német nyelven folyó órákra járnak, de folyamatos a kapcsolatunk velük” – árulja el Éva.

Az SZTE ÁOK szervez egy Egyetemi előkészítő tábort is 2013 márciusában. Ide azoknak a diákoknak a jelentkezését várják, aki az ÁOK, a Fogorvostudományi Kar (FOK), vagy a Gyógyszerésztudományi Kar (GYTK) valamely szakán szeretnék felsőfokú tanulmányokat folytatni.

I. R.


10:15

Az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar (GYTK) standjánál Mag Beáta, elsőéves gyógyszerészhallgató mesél tapasztalatairól az egyetemi nyílt napon.

„Szép számmal érdeklődnek a kar iránt. Sokan kérdeznek, határozott elképzeléssel érkeznek, ám akadnak olyanok is, akik tanácstalanok, vagy esetleg még nem tudják mi is érdekli őket igazán. Nekik próbálunk segíteni azzal, hogy mesélünk az eddigi tapasztalatainkról, és kedvet csinálunk nekik a gyógyszerészképzés iránt” – mondta Beáta.

Az SZTE GYTK standjánál mindig találni érdeklődőket. Azok, akik ide látogatnak, egy mókás „tesztet” tölthetnek ki: 8 kihelyezett fűszert kell felismerniük az illatuk és kinézetük alapján. Ez többé-kevésbé sikerül is mindenkinek. A szegedi Gyógyszerésztudományi Kar elsősorban azoknak nyújt az érdeklődésüknek megfelelő képzést, akik szeretik a kémiát.

I. R.


10:15

A szegedi jogi kar saját forrásokból és együttműködő partnerek felajánlásaiból próbál ösztöndíjat biztosítani az ide felvett hallgatóknak – tudtuk meg Karsai Krisztinától. Az SZTE Állam és Jogtudományi Kar (ÁJTK) közkapcsolati dékánhelyettese minden érdeklődőnek elmondja, hogyan várja az ÁJTK az idén felvételiző diákokat.

„20-20 hallgató részesülhet kari ösztöndíjas támogatásban. A felvételi eredmények alapján 20 diák kaphat tanulmányi ösztöndíjat, míg szociális ösztöndíjban az egy bizonyos szempontrendszer alapján osztályozott hallgatók részesülhetnek. Tárgyalások folynak ügyvédi irodákkal is, hogy a jogászképzésben tanuló diákokat támogassák azzal, hogy önköltségüket átvállalják” – közölte a dékánhelyettes.

A szegedi ÁJTK a tavalyi felvételi időszakban a jelentkezők számának visszaesését nagyjából az országos átlag körüli mértékben érezte meg. Körülbelül 10-15 százalék „tűnt el” a jelentkezői létszámból, de ez az arány jóval az országos arány alatti. A roadshow és más középiskolai tájékoztatókon tapasztalják, hogy a diákok immár nem általánosan érdeklődnek a szakokról, hanem célzott és határozott kérdésekkel érkeznek a jövőjüket és a továbbtanulást érintően.

Az SZTE Állam- és Jogtudományi Karon a jogászképzésben nem, ám a többi szakon biztosítottak az állami finanszírozott helyek.

I. R.


9:45

A TIK-ben rendezett SZTE Nyílt napon már messziről látszik, hogy a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar (BTK) standjánál állnak a legtöbben.

„A diákok érdeklődőek, már nagyon régóta folyamatosan beszélek, tájékoztatást adok és válaszolok a felmerülő kérdésekre – ebből is látszik, hogy a bölcsészképzés továbbra is népszerű” – jelentette ki Kothencz Mihály, az SZTE BTK Dékáni Hivatalának osztályvezetője.

Bár az oktatási intézkedések kevésbé preferálják a humán tárgyak képzését, a BTK-n bíznak a humán tudományok töretlen népszerűségében. Nagyszámú érdeklődő látogatja a standot, sokan gondolkodnak és döntenek a bölcsészkar mellett. Bár sok államilag finanszírozott helyet megszüntettek, a karon lévő önköltségek mértéke még mindig az országos átlag alsó harmadának alsó harmadán áll. Az SZTE BTK igyekszik nem megterhelni a hallgatók és családjuk pénztárcáját, s csak kis mértékben növelni az önköltség mértékét.

A 2013-as tanévtől újítás, hogy azok, akik a tanárképzést választják, már rögtön első évtől választhatják az osztatlan, egységes képzést. Ennek tervezése és előkészítése még tart, várhatóan januárban jelenik meg erről a lehetőségről bővebb tájékoztatás.

Az SZTE Bölcsészettudományi Kar standjánál is várják az érdeklődőket, rengeteg szóróanyaggal, és feladatok megoldásáért járó pecséttel-ajándékkal.


nyílt nap karok galéria


9:15

Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora a TIK-ben rendezett nyílt napon 9 óra előtt köszöntötte a középiskolák végzős diákjait.

„Hallgatóink 93 százaléka büszke arra, hogy a szegedi egyetemen tanulhat, és igyekszünk a maradék 7 százalékot is meggyőzni erről” – fogalmazott az SZTE rektora. Rövid beszédében hangsúlyozta, hogy az SZTE az egyetlen magyarországi egyetem – az ELTE mellett –, amely a nemzetközi és hazai felsőoktatási rangsorokban is rendre előkelő helyen szerepel.

 „A Szegeden diplomát szerző hallgatók 86 százaléka fél, 93 százaléka egy éven belül állást talál – ezzel igen jó helyzetben indul el pályáján a többi egyetemen végzett diákhoz képest” – utalt egy másik fölmérés eredményére Szabó Gábor. A rektor kitért arra is, hogy Szegeden nemcsak tanulni, de élni is jó: a város már elég nagy ahhoz, hogy rendszeres programokkal várja az itt élőket.

„Ha Szegeden sétálva egy ember sarkára lépünk véletlenül, egyharmad esély van arra, hogy valami köze van az egyetemhez. Az egyetem épületei a belvárosban helyezkednek el. Erről igazán a standoknál álló fiatalok tudnának nyilatkozni, hiszen én már egy kicsit kimentem a divatból és rendesen a kocsmákat sem ismerem…” – mondta.

A rektori köszöntő zárásaképpen Szabó Gábor aláhúzta, hogy a Tisza-parti universitas várja 2013 szeptemberében mindazokat, akik a Szegedi Tudományegyetemen szeretnék folytatni tanulmányaikat!


 

8:45

A Szegedi Tudományegyetem november 22-i nyílt napjára kétezernél is többen regisztráltak. A programnak otthont adó SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központba nagyon sok középiskolás diák érkezett: akadt, aki autóbusszal és osztálytársaival együtt érkezett, másokat a szülők is elkísértek a felvételivel kapcsolatos friss információk begyűjtését reményélve.


nyílt nap regisztráció galéria
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek