SZTE Info

Szegeden tanácskoznak a transzplantáció vezető szakemberei

Kettős jubileum alkalmából látja vendégül a csongrádi megyeszékhely a Magyar Transzplantációs Társaság XIV. Kongresszusát.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Szeged nemcsak a hazai vesetranszplantáció bölcsője, de ma is a magyarországi szervátültetések egyik legelismertebb és legfontosabb központja – hangzott el azon a szakmai tanácskozáson, melyet november 22. és 24. között Szegeden, a Hunguest Hotel Forrásban rendez a Magyar Transzplantációs Társaság (MTT), valamint házigazdaként a Szegedi Tudományegyetem és annak Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja.

 

Kettős jubileum alkalmából érkezett a Tisza-parti városba az MTT hagyományos év végi tudományos rendezvénye. Egyrészt 50 esztendővel ezelőtt, 1962. december 21-én éppen a csongrádi megyeszékhelyen végezte el hosszabb angliai tanulmányútjáról hazatérvén Németh András doktor az első sikeres magyarországi élő donoros veseátültetést, mégpedig testvérek között. Ez a beavatkozás akkoriban világszenzációnak számított, még azzal együtt is, hogy mivel nem álltak még rendelkezésre a kilökődési reakciót gátló gyógyszerek, bő két és fél hónappal később a páciens sajnos meghalt. Az ünnepi kongresszuson jelen volt Szántó László is, aki akkor 21 esztendősen élő donorként adta veséjét a műtéthez, s szerencsére ma is jó egészségnek örvend. Mint Fehérvári Imre, az MTT főtitkára elmondta: hazánk Európában a harmincadik ország lett, ahol ilyen műtétre képesek voltak az orvosok. Ugyanitt, Szegeden készült egyébként az első művesekészülék, s vezették be ennek használatát veseelégtelen betegeknél, ezért számít a település a veseátültetés bölcsőjének.

 

A szakmai fórum még egy jeles évfordulóhoz kapcsolódik: 15 éve alakult meg a Magyar Transzplantációs Társaság, a rendkívül sokrétűvé vált szakterületet összefogó tudományos szervezet. Immár hagyomány, hogy a kongresszuson adják át a társaság Németh András-életműdíját, melyet idén Szabó Zoltán professzor érdemelt ki, aki a Városmajorban első alkalommal hajtott végre szívátültetést.

 

A rendezvényen megtudtuk: mióta a programszerű transzplantációt bevezették Magyarországon, több mint 7000 ember jutott új szervhez, s több mint 6000 veseátültetésnél járunk már. Évente 300 körüli a magyarországi vesetranszplantációk száma, ami millió lakosra vetítve nagyjából megfelel a németországi szintnek. Ezenkívül kisebb számban máj-, hasnyálmirigy- és szívátültetéseket végeznek hazánkban, s a szakemberek reményei szerint hamarosan tüdőátültetésre is sor kerülhet. Az MTT vezetői – Kóbori László elnök és Fehérvári Imre főtitkár – szerint a transzplantációra bátran lehet alapozni a magyar egészségügy fejlődését, hiszen annak eredményei és színvonala nemzetközi összevetésben is kiemelkedőnek számítanak. Az elnök hangsúlyozta: lépést tartunk Európával, amit az is jelez, hogy 2013. január 1-jétől részlegesen, majd a jövő év folyamán teljes jogú tagként csatlakozhatunk az úgynevezett Euro-transzplanthoz, minek köszönhetően sürgősségi esetekben gyorsan, 24-48 óra alatt szervhez juthatnak a magyar betegek, illetve lerövidülhetnek a régebben akár évekre nyúló várólisták. – A német és holland precizitással felépített európai rendszer részévé válásból sokat profitálhat a magyar egészségügy. A komoly háttér révén több beavatkozást és bátrabban vállalhatnak fel a szervátültetéssel foglalkozó hazai orvosok – világította meg Kóbori László. A szakma célja egyébként az, hogy megfelelő menedzseléssel növeljék a donorszámot, illetve minden rászoruló páciens rákerülhessen a várólistákra.

 

Az országban jelenleg négy transzplantációs központ található: Szeged mellett Debrecenben, Pécsett és Budapesten. A háromnapos kongresszuson az ország vezető szakemberei tekintik át, illetve vitatják meg a legújabb technikákat, eljárásokat, eredményeket.

 

SZTEinfo


Transzplantacios_kongresszus galéria
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében