Bezár

Hírarchívum

Szakmai előadásokkal és továbbképzésekkel vár a Szent-Györgyi Napok

Szakmai előadásokkal és továbbképzésekkel vár a Szent-Györgyi Napok

2012. november 13.
3 perc

Idén immár tizenkilencedik alkalommal rendezik meg a Szent-Györgyi Albert Napokat és társrendezvényét, a Richter Tudós Klubot. A rangos szakmai programra november 15-én (csütörtökön) és november 16-án (pénteken) kerül sor Szegeden.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A hagyományos, nagy népszerűségnek örvendő, az ország minden pontjáról résztvevők százait vonzó eseménysorozat szakmai programjai, előadásai, továbbképzései évről évre átfogják valamennyi orvosi és egészségtudományi szakterületet. A Szent-Györgyi Napok az érintett SZTE-s fakultások (Általános Orvostudományi Kar, Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar, Fogorvostudományi Kar, Gyógyszerésztudományi Kar) és a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ közötti együttműködésben, Szeged város és az SZTE kooperációjával valósul meg. Az idei esztendőben különös jelentőséget ad a rendezvénynek, hogy kapcsolódik az SZTE Szent-Györgyi-emlékévéhez, melynek során az előtt tisztelgünk, hogy a biokémikus-professzor 80 évvel ezelőtt fedezte fel a C-vitamint, s ennek elismeréseképpen 75 éve vehette át a Nobel-díjat.

A XIX. Szent-Györgyi Napok november 15-én (csütörtökön) 16 órakor indul a Richter Tudós Klubbal az SZTE ÁOK Központi Oktatási Épületében (Dóm tér 13.). Itt a hazai egészségügy aktuális kérdései kerülnek terítékre a téma avatott szakértőinek tálalásában. Bogsch Erik (Richter Gedeon Nyrt.) Innováció a hazai gyógyszeriparban, Janka Zoltán professzor (SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika) Mit tehetnek a nők a férfiak egészségéért?, Forster Tamás professzor (SZTE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ) Primer és szekunder kardiovaszkuláris prevenció, Pokorny Gyula professzor (SZTE ÁOK Reumatológia Klinika) Férfiak reumatológiai megbetegedései, Pajor László professzor (SZTE ÁOK Urológiai Klinika) Férfiegészség 50 felett az urológus szemével címmel ad elő, Bártfai György professzor (SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika) pedig a férfiak öregedését vizsgáló európai tanulmány (EMAS) hazai tapasztalatait ismerteti.

Másnap, azaz november 16-án 10 órakor az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjában (Ady tér 10.) vehetnek részt az érdeklődők a központi ünnepségen. Ennek keretében az SZTE-s egészségtudományi karok dékánjai és a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke mondják el beszámolóikat, illetve rangos kitüntetéseket nyújtanak át. Ugyancsak a TIK-ben adják át 11 órától, illetve 12.30-tól az SZTE Általános Orvostudományi, valamint Gyógyszerésztudományi Karának jubileumi diplomáit is.

A program 14 órától tudományos üléssel folytatódik az SZTE ÁOK Szemészeti Klinika tantermében (Korányi fasor 10–11.), ahol a Szegedi Tudományegyetem szakemberei hét előadáson ismertetik friss tudományos, terápiás eredményeiket. Majd ugyanezen a helyszínen a Szent-Györgyi Albert Baráti Kör tudományos ülése – Kásler Miklós professzor (Országos Onkológiai Intézet, Budapest) a magyar onkológia fejlesztéséről, Bartyik Katalin (SZTE ÁOK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ) pedig a gyermekkori daganatok prognózisáról beszél – zárja a napot.

Az eseményhez a hagyományokhoz híven több szakmai továbbképzés is kapcsolódik. November 13. és 15. között tartják a II. Gasztroenterológiai továbbképző tanfolyamot (belgyógyászok, sebészek és háziorvosok számára) és a szinten tartó, kötelező tanfolyamot gasztroenterológusok számára. November 16-án „Modern technológiák a restauratív fogászatban” címmel szabadon választható fogorvos-továbbképző tanfolyam lesz. November 16. és 18. között pedig a „Hét csillagos gyógyszerész” című szinten tartó továbbképzésen vehetnek részt a szakemberek.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek