SZTE Info

SANSZ-nap – Képességek napja

Idén is megrendezi az SZTE a SANSZ-napot. (A képességek napja szeptemberi programját elmosta az eső.) A november 7-én 10-16 óra közötti programnak az SZTE Honvéd téri épülete ad otthont.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A SZTE Fogyatékossággal élő hallgatók ügyeiért felelős koordinátor, Sebőné dr. Szenes Márta, majd az esélyegyenlőségi referens, Vukovich Katica köszönti a november 7-én (szerda) 10 órakor kezdődő SANSZ-nap résztvevőit. Az SZTE Honvéd téri épületében (bejárat a Vitéz utca 17. számnál) változatos programok várják az érdeklődőket.

A szájjal - lábbal festő művészek kiállítását és bemutatóját a jelnyelv népszerűsítése követi, majd érzékenyítő játékokat próbálhatnak ki a SANSZ-nap résztvevői. A programon segéd- és szimulációs eszközöket mutatnak be, speciális bowling, vak szoba, vak masszázs próbálható ki.

Az SZTE SANSZ-napon bemutatkozó szervezetek: Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Szervezete, Kreatív Formák Alapítvány, Napos Oldal Alapítvány, SINOSZ, Szivárvány Autizmus Egyesület, Diákcentrum Universitas Alapítvány.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.