SZTE Info

Rangos elismeréseket adtak át a Szent-Györgyi Napok alkalmából

A központi ünnepségen a négy egészségügyi fakultás és a klinikai központ vezetése is köszöntötte azokat a munkatársaikat, akik kiemelkedően sokat tettek a szegedi egyetemért.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A november 15-i Richter Tudós Klubot követően a XIX. Szent-Györgyi Napok november 16-án délelőtt a hagyományos díszünnepséggel folytatódott a TIK-ben. A rendezvényt Varró András professzor, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese nyitotta meg, aki azt mondta: ahogy az egész 2012-es emlékév során, úgy most is a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert emléke és az általa képviselt egyetemes emberi értékek előtt tiszteleg az universitas közössége. Ezt követően a részt vevő egységek vezetői tartották meg évértékelő beszédeiket, illetve kitüntetéseket nyújtották át.

Vécsei László akadémikus, az Általános Orvostudományi Kar dékánja örömmel jelentette be: a HVG nemrégiben megjelent országos kari rangsorában az előkelő negyedik helyet érdemelte ki az SZTE ÁOK. – Bár a klinikáinknak súlyos működőképességi nehézségekkel kell szembenézniük a finanszírozás problémái miatt, illetve a fiatalok elvándorlása is fokozódik, mégis pozitív az összkép, hiszen a fakultás gazdálkodása stabil, oktatási rendszerünket pedig csúcsra járatjuk. Jelenleg 2207 fő végzi nálunk tanulmányait, közülük 908-an az angol és német nyelvű orvosképzésben. Az idei esztendőben 240 elsőst vettünk fel a magyar (közülük 221-en államilag finanszírozottak), 157 főt az angol, 112 főt pedig a német nyelvű tagozatra – fejtette ki. Hozzáfűzte: 2012-ben 185-en vehettek át orvosi diplomát, közülük 36 fő az idegen nyelvű képzésben. A karon 419 oktató-kutató végzi munkáját, kétharmaduk minősített szakember. Komoly elismerés, hogy a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság 2016-ig meghosszabbította a kar akkreditációját.

Nagy Katalin professzor, a Fogorvostudományi Kar dékánja kiemelte, jelentős mértékben növelték felvett hallgatóik számát, évek óta annyi elsőst sikerül beiskolázni, ami maximálisan megfelel kapacitásuknak. Idén 9 egységkészülékes új oktató rendelőt alakítottak ki (melyet december közepén adnak át), s legalább ekkora eredmény a további színvonal-emelkedés szempontjából, hogy megvásároltak egy még felújításra váró belvárosi épületet is, ami megoldhatja infrastrukturális gondjaikat. Mindemellett tantervreformot hajtottak végre, amire különösen büszke.

A Gyógyszerésztudományi Kar dékánja, Hohmann Judit professzor örömmel beszélt róla, hogy fakultásuk pályázati aktivitása és sikeressége összegyetemi tekintetben is az egyik legjobb. Ők is évről évre fejlesztik oktató- és kutatómunkájukat, jelenleg több mint 500 hallgató – köztük 70-nél is több külföldi diák – tanul magyar és angol nyelvű képzéseiken. Idén 135 elsős kezdte meg náluk tanulmányait a magyar, 20 fő az angol nyelvű tagozaton. Diplomát 102-en vehettek át, közülük 7-en az angol nyelvű képzésben végeztek. A karon 47 oktató dolgozik, 46-an minősítettek. – Fő feladatunk továbbra is a minőségi oktatás és kutatás, valamint az innováció, igyekszünk megfelelni a kihívásoknak – szögezte le.

Az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kart vezető Barnai Mária főiskolai docens arról tájékoztatott, hogy négy alapszakjukon több mint 1000 hallgató végzi tanulmányait. Ebben az évben több mint 200 elsőst vettek fel. 50 állandó, főállású oktatóval rendelkeznek, s komoly mértékben veszik igénybe óraadóként mások karok (ÁOK, GYTK stb.) szakembereit is. – Sikeresen akkreditáltuk első mesterszakunkat, a szociálpolitikát, s dolgozunk az ápoló és gyógytornász-fizioterapeuta mesterképzések akkreditációján. Ezenkívül mivel nagy igény mutatkozik rá, az ápoló és gyógytornász szakokon angol nyelvű képzés beindítását is tervezzük – számolt be róla a dékán.

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, Pál Attila professzor arról beszélt, hogy jól halad az SZTE nagyberuházása, a 13 milliárd forint összköltségvetésű egészségügyi projekt, melynek keretében 2013 nyarára elkészül az új sürgősségi osztály, őszre a 265 ágyas klinikaépület, 2014 februárjára pedig felújítják a jelenlegi, 410 ágyas klinikát is. A programban 4,3 milliárd jut az eszköz- és műszerpark fejlesztésére.

A központi ünnepséget követően ugyancsak a TIK-ben adták át az SZTE Általános Orvostudományi, valamint Gyógyszerésztudományi Karának jubileumi diplomáit a 65, 60, illetve 50 éve végzettek öregdiákoknak. A XIX. Szent-Györgyi Napok záróakkordjaként két tudományos ülést tartottak az SZTE ÁOK Szemészeti Klinika tantermében. Az eseményhez ezúttal is több szakmai (belgyógyászati, reumatológiai, fogorvosi, gyógyszerészeti) továbbképzés kapcsolódott.

 

A csatolt dokumentumban megtalálhatja a XIX. Szent-Györgyi Napok valamennyi kitüntetettjének nevét és méltatását.

 

SZTEinfo


szgya_napok_galéria
A képgaléria itt megtekinthető
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 22.
  18:00 - 19:00
  Irán – régi nevén Perzsia – mindig befolyásolta múltunkat, és jelenünket is. A több mint 2500 éves kultúra rányomta bélyegét a mai társadalmunkra. A klasszikus európai műveltséggel mindig szoros kapcsolatban élt. Az ősi selyemút révén nem csak árucikkek jutottak hozzánk, hanem az eszmék cseréje is fontos lépés volt. Az iráni és hazánk történelme között – annak ellenére – hogy nagy a távolság, sok közös vonás van. Csodálatos paloták, városok, terek és a régmúlt emlékeiről, és ami a legfontosabb, az ott élő emberekről szeretnék majd beszélni.
 • január 23.
  09:30 - 13:00
  Az SZTE Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézet (KÖVI) szervezésében
  Program:
  9.15 Érkezés, regisztráció
  9.30 Köszöntőt mond: Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese
  9.35 dr. Szikora Ágnes főosztályvezető (Oktatási Hivatal Tanügy-igazgatási és Köznevelési Hatósági Főosztály): A tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer tapasztalatainak használhatósága a köznevelési rendszer fejlesztésében, a rendszer jövője
  10.15 Ritter Attila intézményvezető, szakértő (Janus Pannonius Gimnázium, Pécs): A tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer hatása az intézményi fejlesztésre, szervezetre, pedagógiai folyamatokra
  10.50 kávészünet
  11.15 Málnási-Szász Myrtill igazgató, szakértő (ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma): Szakértőként az iskola élén
  11.30 Szabó Győzőné tréner, ICF coach, a KÖVI oktatója: A tanfelügyeleti és pedagógusminősítési szakértők szerepviselkedése, a személyiségfejlődés mélyítésének lehetséges irányai
  12.15 dr. Keczer Gabriella egyetemi docens (SZTE JGYPK), a KÖVI oktatója: A KÖVI hozzájárulása a tanfelügyeleti és pedagógusminősítő szakemberek fejlődéséhez
  12.30 Kérdések-válaszok, kötetlen tapasztalatcsere, kedvezményes beiratkozási lehetőség az SZTE KÖVI szakvizsgás képzésére
 • január 23. 09:30 - 24. 16:20
 • január 24.
  09:00 - 15:00
  Program:
  09:00 A résztvevők köszöntése
  09:15 Közérthetően a vastagbélrákról – Prof. dr. Molnár Tamás (SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  09:45 Rizikóbecslés – interaktív felmérés a részt vevők között – Prof. dr. Molnár Tamás, dr. Ruttka Mariann, dr. Szántó Kata és Dr. Pigniczki Daniella (I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:00 A vastagbélrák szűrés módszerei – Prof. dr. Molnár Tamás (SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:15 Colonoscopos modell bemutatása az Oktatási épületben – Prof. dr. Molnár Tamás, dr. Ruttka Mariann, dr. Szántó Kata és Dr. Pigniczki Daniella (I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:45 Vissza a SZAB székházba
  11:00 Szendvicsebéd
  11:30 Mi okozza a méhnyakrákot? Milyen megelőzési lehetőségek vannak? Mit jelent a méhnyakrák szűrés? Interaktív helyzetelemzés, kérdés-felelet szekció – Prof. dr. Kahán Zsuzsanna és dr. Fábián Gabriella, valamint dr. Hodoniczki László (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
  12:30 Sugárterápia: hogyan gyógyít, mik a veszélyei, és hogyan lehet e veszélyeket kivédeni? Interaktív bemutatás, kérdés-felelet szekció – Dr. Varga Zoltán és Deák Bence (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
  13:30 A méhnyakrák kezelési lehetőségeiről. Gyógyítható-e? Mik a kezelési módok korai és előrehaladott méhnyakrák esetén? Gyakorlatias bemutatás videok segítségével, Kérdés-felelet szekció – Dr. Végváry Zoltán, Dr. Kószó Renáta és Dr. Együd Zsófia (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
 • január 24.
  10:00 - 13:00