SZTE Info

Az ifjúságügy előtt álló kihívásokról rendeznek konferenciát

Hogyan reagál a magyar felsőoktatás a munkaerőpiac elvárásaira, milyen eszközei vannak a Szegedi Tudományegyetemnek a kibocsátott diplomák versenyképessé tételére, s mi alapján dönthet egy fiatal, itthon vagy külföldön vállaljon munkát? – ilyen kérdésekre keres választ a november 13-i szakmai fórum.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Eszményektől a kompetenciák felé – Ifjúság, ifjúságügy, új kihívások Magyarországon és Európában VI. címmel rendez szakmai konferenciát 2012. november 13-án (kedden) 9 órai kezdettel a SZAB-székházban (Szeged, Somogyi utca 7.) az Európai Ifjúsági Kutató-, Szervezetfejlesztő és Kommunikációs Központ, az MTA SZAB Szociológiai Munkabizottsága, a Magyar Nevelés és Oktatáskutatók Szövetsége szegedi csoportja, a Szegedi Tudományegyetem Polgáraiért Alapítvány a Dél-Magyarországi Pedagógiai Alapítvánnyal együttműködve, a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával.

Az eseményen köszöntőt mond Dömötör Máté, a Szegedi Tudományegyetem főtitkára és Pászka Imre, az MTA SZAB Szociológiai Munkabizottság elnöke. A tanácskozáson ezt követően két nagy szekcióban hallgathatnak meg előadásokat az érdeklődők.

A Felsőoktatás és munkaerőpiac témakörben a Szegedi Tudományegyetem oktatói közül Jancsák Csaba, Kiss Mária Rita és Gyöngyösi György Tamás számol be kutatási eredményeiről. Szó lesz egyebek mellett a felsőoktatás és a munkaerőpiac kongruenciájának mintázataihoz kapcsolódó kimenetorientált SZTE-s képzésfejlesztésről, illetve az SZTE lézerfizikai, valamint agrárképzései és a munkaerőpiac kapcsolatáról. Bessenyei Zsolt, a Bonafarm-csoport – Pick Szeged Zrt., Sole-Mizo Zrt. regionális HR-vezetője pedig áttekinti, hogy a Bonafarm-csoport (kiemelten a Pick és a Sole-Mizo) milyen gyakornoki programmal és lehetséges kapcsolódási pontokkal áll az egyetem rendelkezésére.

Az Ifjúságügy, ifjúságpolitika című délután szekcióban 12.20-tól szintén számos érdekes és izgalmas előadás várja a látogatókat. Kátai Gábor budapesti ifjúságpolitikai szakértő például Táncoló talpak – Hová mennek a fiatalok? címmel foglalja össze a fiatalok elhelyezkedését érintő aktuális problémákat, Matiscsák Attila, a SOTE szociológus szakembere Maradni vagy menni? címmel mutat be ifjúsági migrációs forgatókönyveket, s tovább szemezgetve a kínálatból: Oross Dániel, a Corvinus Egyetem PhD-hallgatója a demokratikus részvétel tendenciáit elemzi a magyar egyetemisták és főiskolások körében.

A konferencia részletes programja itt érhető el:

A sajtómeghívó itt letölthető

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.