SZTE Info

kiemelt

Szegedre figyel a tudományos világ – elstartolt a konferencia

Példaértékű hazai és nemzetközi figyelem kíséri a Szent-Györgyi Albert Konferenciát – mondta el Hegyi Péter, a tanácskozás főtitkára a csütörtöki sajtótájékoztatón. A szervezők célja kettős: Szegedet mint a kultúra és a tudomány központját és a tudományt is népszerűsíteni szeretnék.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Harminc ország, mintegy 1100 résztvevő – ezek a paraméterei a csütörtökön megkezdődött Szent-Györgyi Albert Konferenciának, melyet abból az alkalomból szervezett a Szegedi Tudományegyetem, hogy 75 éve vette át a Nobel-díjat a C-vitamin felfedezőjeként tisztelt tudós.

 

Nemcsak kiváló Nobel-díjas kutatók, hanem mellettük valóban a tudomány élvonalába tartozó előadók is megtisztelik a konferenciát – hangsúlyozta Szabó Gábor rektor köszöntőjében. Hozzátette: azzal tud az egyetem is leginkább tisztelegni Szent-Györgyi életműve előtt, ha a kutató kollégák maguk is kiemelkedő eredményeket érnek el. A konferencia fontos kísérőeseményeként a Nobel-díjas kutatók találkoznak középiskolás diákokkal is – ez az a kapcsolat, amit ápolnunk kell, és amivel igazán hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy a tudományt a jövőben is megfelelő színvonalon műveljék Szegeden és az országban – így a rektor.

 

Ismeretes, hogy a C-vitamin, illetve az aszkorbinsav szerepének tisztázásáért kapta Nobel-díját, valamint azért, hogy leírt egy nagyon fontos anyagcsere-folyamatot, az úgynevezett Krebs-ciklust, amit a Nobel-díjas tudós után Szent-Györgyi-Krebs-ciklusnak is neveznek. Érdekes módon a világhírű elismerés után egy egészen más területben mélyedt el: az izomkutatással kezdett foglalkozni. Straub Brúnóval, Banga Ilonával és másokkal sikerült megvalósítania az aktin nevű molekula izolálását – beszélt a Nobel-díjas tudósról Vécsei László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja. Arról is szólt, Szent-Györgyi az élet lényegét az elektronok mozgásában vélte fölfedezni – ami a neurológiának is egyik szemléletévé vált az elmúlt két évtizedben, hiszen az idegszövet pusztulása elektrontranszport-zavarral van összefüggésben – magyarázta a neurológusprofesszor, aki kiemelte: Szent-Györgyi munkássága a mai napig hat az egyetemünkön, hiszen a kiváló kémiai, biokémiai, fizikai és más iskolák messzemenőkig összefüggésben lehetnek az ő munkásságával.

 

Fáklyás felvonulással és utcazenével ünnepelt Szeged azon a 75 évvel ezelőtti napon, mikor Szent-Györgyi Albert megkapta a Nobel-díjat – idézte fel Botka László polgármester. Mint mondta, szimbolikusan ettől a pillanattól számítjuk azt a tényt, hogy Szeged városa felkerült Európa és a világ tudományos térképére. A konferencia nagyszerű alkalom arra, hogy Szeged városa bebizonyítsa, hogy méltóak vagyunk Szent-Györgyi hagyatékához – hangsúlyozta a polgármester. Azt mondta, az eltelt 75 évben is a szegedi tudósok egymás után mélyen hittek és hisznek abban, hogy itt, Európa közepén tudományra, kultúrára, együttműködésre, nyitottságra is lehet várost építeni.

 

Kemény Lajos, az ÁOK dékánhelyettese elmondta, a konferencia fő támogatója a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, platinafokozatú pedig Szeged város és a Richter Gedeon.

Greiner István, a Richter Gedeon Nyrt. kutatási igazgatóhelyettese elmondta, több mint 100 millió eurót fordított a vállalat az előző évben kutatásra – ennek a pénznek előbb-utóbb az emberek egészségének javulásában kell visszaköszönnie. Ez pedig csak szilárd és biztos tudományos háttérrel működhet, melynek letéteményesei a Nobel-díjasok – ezért is tartják fontosnak az ilyen rendezvények és a kutatófejlesztő helyek támogatását, hogy a Richter Gedeon is legyen egy pont a világ tudományos térképén.

 

Varró András tudományos-innovációs rektorhelyettes hangsúlyozta, a tanácskozás témájául választott hat terület a színvonalas nemzetközi orvosbiológiai kutatások fontos kérdéskörei. A konferencia egyúttal Szeged tudományos-kulturális jelentőségét is hivatott megmutatni. Előadások keretében nemcsak Szent-Györgyi Albertet, hanem például a Szegedi Tudományegyetemet, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontját, illetve a Richtert is megismerhetik a résztvevők.

 

Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes a kísérőprogramokról beszélt, melyek közül kiemelkedik a pénteki esemény, mikor kilenc középiskolai tanuló fogja bemutatni a kilenc Nobel-díjast, és a közönség soraiból kérdéseket is tehetnek fel a diákok. Szombaton elültetik a TIK mellett a tudomány fáját – a tölgy remélhetőleg még hosszú ideig emlékeztet a jeles eseményre. Kulturális programokról is gondoskodtak a szervezők, így például március 22-én este népzenés és néptáncos est várja az érdeklődőket, valamint felavatják a Szent-Györgyi-páholyt is.

SZTEpress

 

Szent-Györgyi Konferencia, Sajtótájékoztató (magyar)Szent-Györgyi Konferencia, Sajtótájékoztató (angol)További híreink:

Konferenciák II.: Antitestek, EMBO-előadás és Tbc-világnap

Szegeden lombosodhat a Tudományok Fája

Nobel ülésszak V.: Osztódó sejtek, kikristályosított fehérjék

Konferenciák I.: Gőzerővel megindult a tanácskozás-sorozat

Szenvedély kell a tudományhoz – középiskolások faggatták a Nobel-díjasokat

A Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete (MOE) kérdezett Ole Petersentől

Nobel ülésszak IV.: „A természettudományos munka jó móka”

Nobel-díjas szegedi díszdoktort avattak a Szent-Györgyi-tanácskozáson

Elhúzták a Nobel-díjasok nótáját

Nobel ülésszak II.: vírusos fertőzésekről és az élet „hajtóanyagáról”

Nobel ülésszak I.: Dux Szent-Györgyiről, Sakmann a döntés sejtbiológiai alapjairól

Nobel-díj: a világ legrangosabb elismerése

Magyar származású Nobel-díjasok a Szent-Györgyi emlékszobában

A Deák-gimnáziumba látogatott Huber professzor

Radnótis diákoknak mesélt a tudomány szépségéről Schally professzor

A Nobel-díjas Doherty szegedi diákokkal, tudósokkal találkozott

Szegedre érkezett a Nobel-díjas Schally is

Megérkezett az első Nobel-díjas: Doherty Szegeden

A Szent-Györgyi konferencia programja – ajánlásokkal

Érmekkel is megörökítik a Szent-Györgyi-konferenciát

9 Nobel-díjas tudóst fogad a Szegedi Tudományegyetem

Konferenciák: 7 az 1-ben

11 csongrád megyei középiskolás a fiatalok fórumán

5 vajdasági középiskolás a fiatalok fórumán

3 békés megyei középiskolás a fiatalok fórumán

8 bács-kiskun megyei középiskolás a fiatalok fórumán

Regisztrálnak, támogatnak

9 Nobel-díjas a szegedi Szent-Györgyi Konferencián

Nobel-díjasok tisztelegnek Szent-Györgyi Albert emléke előtt
 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 30.

IMG_6486

Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • november 12.
  10:00 - 14:00
 • november 12.
  18:00 - 19:30
  Újabb 21. századi, mindannyiunkat érintő és érdeklő téma, újabb kivételes felkészültségű előadó a nagysikerű Pedagógiai esték színpadán - vendégünk Steigervald Krisztián generációkutató, marketing szakember!
  Steigervald Krisztián 1999 óta foglalkozik a generációkkal, szakdolgozatát is ebből írta a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán. Nyolc évig dolgozott vezetőként a piackutatással foglalkozó GfK-ban, majd 2011-ben megalapította saját tanácsadó és piackutató cégét, az Emocionális Marketing Kft-t. A cég az elmúlt 7 évben több mint 100 multinacionális cég sikeres partnere volt.
  Krisztián egyedülálló módon mind a 6 ma élő generációval foglalkozik üzleti szinten is, a cégeknek marketing és HR témában ad tanácsokat, tart intergenerációs tréningeket, fókuszcsoportokat, előadásokat és csapatépítő napot. Kedvenc területe a marketing-kutatás és a marketing-pszichológia új irányú használata és összekapcsolása.
  Krisztián emellett a Lánchíd Rádió marketing szakértője volt, az Üzlet&Pszichológia marketing-témájú szerzője, állandó meghívott előadó a Corvinuson és a pécsi Közgázon, oktató a BKF-en, valamint egyéni coach, okleveles brief-coach, life-coach. Végül és nem utolsósorban: nagyszerű előadó!
  Steigervald Krisztián előadását minden szülő, nagyszülő, pedagógus számára "KÖTELEZŐ" programként javasoljuk, de jó szívvel ajánljuk a fiatalabb generációk képviselőinek figyelmébe is.
 • november 12.
  19:00 - 20:00
  A túlsúly és annak egészségre ártalmas következményei ma már az egész világon fenyegető méreteket öltenek. A szívre, keringésre kifejtett hatások évtizedekig nem okoznak panaszokat, de ha már megjelentek, nagyon nehéz azokat visszafordítani. Milyen egészséget veszélyeztető hatásokkal jár a túlsúly, hogyan lehet a folyamatba beavatkozni? Hogyan, mennyit mozogjunk, ha meg akarjuk előzni a problémát, vagy testsúlyt szeretnénk csökkenteni, mely mozgásformák a legalkalmasabbak erre?
 • november 13. 08:00 - 15. 18:00
 • november 13.
  10:00 - 17:30
  Az SZTE JGYPK Művészeti Intézet Művészetelméleti és Művészetpedagógiai Kutatócsoportjának szervezésében