SZTE Info

kiemelt

A Nobel-díjas Doherty szegedi diákokkal, tudósokkal találkozott

A Szent-Györgyi Konferencia 9 Nobel-díjas díszvendége közül elsőként Szegedre érkező Peter C. Doherty március 19-én az egyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumban tett látogatást. Egy rendhagyó biológia órán az érettségire készülő diákokkal együtt kísérletezett. Később a SZAB-székházban szegedi orvosokkal, kutatókkal találkozott.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) március 22-25. között konferenciát rendez Szent-Györgyi Albert Nobel-díjazásának 75. évfordulója alkalmából. A magyar tudományos életben egyedülálló, hogy a több mint 1000 neves kutató mellett 9 orvosi vagy kémiai Nobel-díjjal elismert tudós is elfogadta a meghívást a találkozóra. Közülük Peter C. Doherty érkezett meg először Szegedre, feleségével egy hetet töltenek az egyetemi városban.

 

Nobel-díjas védnöke lett a szegedi Ságvári gimnázium laborjának

 

Az SZTE gyakorló Ságvári Gimnáziumában Dobi János igazgató és a középiskola vezetése fogadta a tudóst. Peter C. Doherty meglátogatott egy biológiaórát is. A gimnázium diákja, Szepes Borbála köszöntötte a szakembert és bemutatta a hallgatóságnak az orvosi Nobel-díjas kutató pályáját. Ő konferálhatja fel Doherty-t a konferencia ideje alatt megrendezendő Fiatalok Fórumán is (március 23-án 14 órától), ahol hallgatók és középiskolások százai kérdezhetnek majd a tudósoktól.

 

Az iskola vezetése Peter C. Doherty-t kérte fel az újonnan készülő biológia labor védnökének. „Az első lépés a Nobel-díjhoz vezető úton egy ehhez hasonlóan jó iskolában tanulni. Megtisztelő és kedves a felkérés” – mondta. A tudós csatlakozott a diákokhoz néhány biológiai kísérlet erejéig: ezüstkör próbát hajtottak végre, mikroszkópos vizsgálattal szövetmintákat határoztak meg és azonosítottak néhány állatfajt. Közben többükkel személyesen beszélgetett, terveikről kérdezte a zömmel orvosnak készülő fiatalokat. A gimnázium tanárai a tudós Science, illetve Nature folyóiratban megjelent tanulmányait, valamint Csigér István és Németh Endre a saját biológiakönyvét dedikáltatta a Nobel-díjassal.

 

Az 1940-ben, Brisbane-ben született Peter C. Doherty az egyetlen, aki állatorvosi diplomával nyerte el a Nobel-díjat. E rangos elismerése az immunrendszer működéséhez kapcsolódik. A szervezet védekező rendszerében működő T-sejtek funkcióját ismerte föl, amelyek a vírusok és daganatok elleni védekezésében kulcsfontosságúak.

 

*

Előadás az influenzáról

 

A Szegedi Akadémia Bizottság székházában tartott előadásával mutatkozott be a szegedi szakembereknek a Nobel-díjas Peter C. Doherty.

 

A professzor március 19-én délután az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága (SZAB) székházában rendezett szimpóziumon az influenzavírusról és az immunrendszerről beszélt. Az ausztrál kutatót Kemény Lajos, az SZTE ÁOK dékánhelyettese, a bőrgyógyászati klinika igazgatója mutatta be a hallgatóságnak. Angol nyelvű szakmai előadásokat szervezett a SZAB Orvostudományi Szakbizottsága, illetve a Dermatológiai Munkabizottsága a tanácskozásra.

„Az ilyen lehetőség óriási kitüntetés a helyi tudósközösségnek is, és ugyanakkor a szegedi tudományos élet elismerésének is tekintjük, hogy megtisztel minket a Nobel-díjas tudós” – fogalmazott Dékány Imre, a SZAB elnöke. Kiemelte, a Szegeden folyó nemzetközi kutatási színvonal a záloga annak, hogy kutatóegyetemet tudhat magáénak a város.

Peter C. Doherty az influenzavírusokkal szembeni ellenálló-képességről beszélt előadásában. Köszöntőjében elmondta, jövő nyáron lesz ötven éve, hogy a tudománnyal foglalkozik. A professzor szólt két kutatócsoportjáról is, amelyben dolgozik, a Melbourne-i Egyetemen és a memphisi St. Jude Children’s Research Hospitalban (‘Szent Júdás Gyermekkórházban’), amely a gyermekek rákos megbetegedéseit kutató intézmény. Sok más mellett az influenza és más légúti megbetegedések hatásait is vizsgálják a gyerekeken.

Nobel-díjáról szólva a professzor úgy fogalmazott, az elismerés óta aktívabban részt vesz a közéletben, és próbál a tudomány érdekében szót emelni. Ennek példája a The Beginner’s Guide to Winnig the Nobel Prize (‘Kezdők kalauza a Nobel-díj elnyeréséhez’) című könyve is, amely valójában a tudományról és kemény munkáról szól azzal a szándékkal, hogy érdekelté tegye a fiatalokat, foglalkozzanak a tudománnyal, illetve rávegye a politikusokat, hogy a tudományról olvassanak.

 

A tudós magyarországi látogatása a hét további részében is tartalmas lesz: - többek között – ellátogat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba és megnézi a Szegedi Nemzeti Színház opera előadását is.

SZTEpress

Dohery látogatás.zip
Dohery látogatása a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló GimnáziumábanDohery látogatás SZAB.zip
Dohery látogatása a Szegedi Akadémia Bizottság székházában


További híreink:

Konferenciák II.: Antitestek, EMBO-előadás és Tbc-világnap

Szegeden lombosodhat a Tudományok Fája

Nobel ülésszak V.: Osztódó sejtek, kikristályosított fehérjék

Konferenciák I.: Gőzerővel megindult a tanácskozás-sorozat

Szenvedély kell a tudományhoz – középiskolások faggatták a Nobel-díjasokat

A Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete (MOE) kérdezett Ole Petersentől

Nobel ülésszak IV.: „A természettudományos munka jó móka”

Nobel-díjas szegedi díszdoktort avattak a Szent-Györgyi-tanácskozáson

Elhúzták a Nobel-díjasok nótáját

Nobel ülésszak II.: vírusos fertőzésekről és az élet „hajtóanyagáról”

Nobel ülésszak I.: Dux Szent-Györgyiről, Sakmann a döntés sejtbiológiai alapjairól

Nobel-díj: a világ legrangosabb elismerése

Magyar származású Nobel-díjasok a Szent-Györgyi emlékszobában

A Deák-gimnáziumba látogatott Huber professzor

Szegedre figyel a tudományos világ – elstartolt a konferencia

Radnótis diákoknak mesélt a tudomány szépségéről Schally professzor

Szegedre érkezett a Nobel-díjas Schally is

Megérkezett az első Nobel-díjas: Doherty Szegeden

A Szent-Györgyi konferencia programja – ajánlásokkal

Érmekkel is megörökítik a Szent-Györgyi-konferenciát

9 Nobel-díjas tudóst fogad a Szegedi Tudományegyetem

Konferenciák: 7 az 1-ben

11 csongrád megyei középiskolás a fiatalok fórumán

5 vajdasági középiskolás a fiatalok fórumán

3 békés megyei középiskolás a fiatalok fórumán

8 bács-kiskun megyei középiskolás a fiatalok fórumán

Regisztrálnak, támogatnak

9 Nobel-díjas a szegedi Szent-Györgyi Konferencián

Nobel-díjasok tisztelegnek Szent-Györgyi Albert emléke előtt
 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 30.

IMG_6486

Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 15.
  12:10 - 12:20
 • október 15.
  16:00 - 17:00
  A Szegedi Történészhallgatók Egyesülete (SZETE) és az SZTE 1956-os Emlékbizottság közös szervezésében
 • október 15.
  17:00 - 18:00
  A Betűevők olvasókör megtalálható a Facebookon és havonta egyszer az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. Ebben a hónapban témánk az ókor. Beszélgetünk klasszikusokról, történelmi regényekről, hősökről és legendákról.
 • október 15.
  17:00 - 18:00
  Megnyitja: Prof. Dr. Görög Márta, Alumni ügyekért felelős rektori megbízott
  Az SZTE Alma Mater MÁSkép(p) kiállítássorozata mérföldkőhöz érkezett. Az elmúlt évek során 30 kiállítást szerveztünk az SZTE volt hallgatóinak, illetve oktatóinak. Ezen alkalomból szervezzük meg jubileumi kiállításmegnyitónkat, amellyel szeretnénk megköszönni minden eddigi művésznek, hogy bizalmával megtisztelte az SZTE Alma Matert.
 • október 15.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss