Bezár

Hírarchívum

Elhúzták a Nobel-díjasok nótáját

Elhúzták a Nobel-díjasok nótáját

2012. március 24.
4 perc

Szent-Györgyi páholyt avattak a Nobel-díjas szegedi kutató tiszteletére rendezett konferencián március 22-én este a Szegedi Nemzeti Színházban. Az esemény az esti gálaműsor része volt, hiszen a tudományos rendezvény résztvevőit Magyar Néptánc Esttel köszöntötte a Szeged Táncegyüttes, a Magyar Állami Népi Együttes és a Duna Táncműhely. A résztvevők nótáját pedig Radics Ferenc és Pál István hegedűművészek húzták el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

3A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) által Szent-Györgyi Albert emlékére szervezett konferencia első napján, március 22-én este Magyar Néptánc Esttel és gálaműsorral üdvözölték a rendezvény résztvevőit, közöttük a kilenc Nobel-díjas tudóst is a Szegedi Nemzeti Színházban.

Az eseményen Botka László, Szeged polgármestere köszöntötte a konferencia résztvevőit és megosztott egy anekdotát Szent-Györgyi Albertről. Amikor a magyar tudósnak ítélték a Nobel-díjat, az aznapi szegedi színházi előadás alatt a nézők között egy cetli járt körbe, rajta a felirat: „Szent-Györgyi Albert Nobel-díjat kapott.” Majd a szünetben kiürült a nézőtér, az emberek pedig az egyetemi hallgatókhoz csatlakoztak, akik cigányzene kíséretében ünnepelték a tudós sikerét. A polgármester szerint ez az eset jól példázza, mennyire megbecsülte Szeged akkor a kultúrát és a tudományokat – amelyre méltán lehetünk büszkék.

A Szegedért Alapítvány jóvoltából felavatták a Szent-Györgyi páholyt1 a Szegedi Nemzeti Színházban. Dékány Imre akadémikus, az alapítvány tudományos kuratóriumának elnöke azzal indokolta a páholy választását, hogy a Nobel-díjas, színház- és kultúrabarát egykori rektor rendszeresen a földszinti, jobb első boxban foglalt helyet. A tudós emlékét egy tábla is őrzi a földszinten, amelyet Sándor János rendező, kétszeres Jászai-díjas, Érdemes művész, a szegedi teátrum örökös tagja avatott fel a gálaműsor előtt.

A néptánc esten fellépett Szeged legnagyobb létszámú és legrégebbi múltra visszatekintő hagyományőrző és hagyományápoló együttese, a Szeged Táncegyüttes. Az 1955-ben alakult kompánia célkitűzése a Kárpát-medencei magyar és más nemzetiségiek folkórhagyományainak ápolása, s ennek az esten eleget is tettek. A Szent-Györgyi Konferencia résztvevői előtt bemutatkozott még a Magyar Állami Népi Együttes is, ami reprezentálta a historikus zenét, az autentikus népzenét és néptáncot, a dramatikus játékot, a hagyományos elemekből építkező világzenét és látványszínházat, valamint a 2táncházmozgalom valamennyi kortárs művészeti értékét. Színpadra lépett még a Duna Táncműhely is, amely a magyar néptánc sokszínű formakincsét felhasználva törekszik kortárs mozgásszínházi produkciók létrehozására. A gála koreográfusai: Paragi Zoltán, Gombos András és Hegyi Péter. Így az együttesek ízelítőt adtak a Kárpát-medence hagyományos táncaiból: a nézők megismerkedhettek kalotaszegi, gyimesi, moldvai vagy épp méhkeréki motívumokkal, de a népdalok mellett Bartók és Liszt dallamai is felcsendültek.

A táncosokat Radics Ferenc és Pál István hegedűművész kísérte. A megaprodukciót Enyedi Ágnes népdalénekesnő tolmácsolásában olyan dalok színesítették, mint az Angol beteg című Oscar-díjas film betétdala, a Szerelem, szerelem.


További képek a gáláról az alábbi linken találhatók:
http://www.flickr.com/photos/78336280@N08/sets/72157629649312865/

SZTEpress


További híreink:

Konferenciák II.: Antitestek, EMBO-előadás és Tbc-világnap

Szegeden lombosodhat a Tudományok Fája

Nobel ülésszak V.: Osztódó sejtek, kikristályosított fehérjék

Konferenciák I.: Gőzerővel megindult a tanácskozás-sorozat

Szenvedély kell a tudományhoz – középiskolások faggatták a Nobel-díjasokat

A Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete (MOE) kérdezett Ole Petersentől

Nobel ülésszak IV.: „A természettudományos munka jó móka”

Nobel-díjas szegedi díszdoktort avattak a Szent-Györgyi-tanácskozáson

Nobel ülésszak II.: vírusos fertőzésekről és az élet „hajtóanyagáról”

Nobel ülésszak I.: Dux Szent-Györgyiről, Sakmann a döntés sejtbiológiai alapjairól

Nobel-díj: a világ legrangosabb elismerése

Magyar származású Nobel-díjasok a Szent-Györgyi emlékszobában

A Deák-gimnáziumba látogatott Huber professzor

Szegedre figyel a tudományos világ – elstartolt a konferencia

Radnótis diákoknak mesélt a tudomány szépségéről Schally professzor

A Nobel-díjas Doherty szegedi diákokkal, tudósokkal találkozott

Szegedre érkezett a Nobel-díjas Schally is

Megérkezett az első Nobel-díjas: Doherty Szegeden

A Szent-Györgyi konferencia programja – ajánlásokkal

Érmekkel is megörökítik a Szent-Györgyi-konferenciát

9 Nobel-díjas tudóst fogad a Szegedi Tudományegyetem

Konferenciák: 7 az 1-ben

11 csongrád megyei középiskolás a fiatalok fórumán

5 vajdasági középiskolás a fiatalok fórumán

3 békés megyei középiskolás a fiatalok fórumán

8 bács-kiskun megyei középiskolás a fiatalok fórumán

Regisztrálnak, támogatnak

9 Nobel-díjas a szegedi Szent-Györgyi Konferencián

Nobel-díjasok tisztelegnek Szent-Györgyi Albert emléke előtt
 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek