Bezár

Hírarchívum

szentgyorgyi_kedo

Konferenciák: 7 az 1-ben

Konferenciák: 7 az 1-ben

2012. március 21.
4 perc

Szent-Györgyi emlékév az idei. Márciusban 80 éve, hogy Szent-Györgyi Albert bejelentette: „megtaláltuk a C-vitamint”. Ezt és Szent-Györgyi 75 éve elnyert Nobel-díját is ünnepli az SZTE március 22-25. közötti nemzetközi konferenciája. A 9 Nobel-díjas tudóst vonzó programsorhoz kötődő híreket, tudósításokat itt kötjük csokorba.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Konferenciák: 7 az 1-ben

Szent-Györgyi Albert munkássága mellett a kutatói teljesítményt is méltatja és demonstrálja 9 Nobel-díjas és számos világhírű tudós a Szegedi Tudományegyetem március 22-25. közötti konferencia-sorozatán. A 4 napos nemzetközi konferencia valójában 7 az 1-ben, ugyanis a Nobel-díjasok főszereplésével rendezett plenáris ülések után 6 élettudományi terület jeles szakemberei külön-külön is szimpoziumot tartanak.

A Nobel-díjasok konferenciájának is nevezhető a március 22-23. között megrendezendő tanácskozás. A Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központja kongresszusi termében tartott Nobel ülésszakokon ugyanis mind a 9 Szegedre látogató Nobel-díjas előadást tart. De rajtuk kívül más jeles tudósok is szót kapnak. Március 22-én 14 órától Szent-Györgyi Albert munkásságát ismerteti a szegedi egyetem egykori Orvos Vegytani Intézete örökébe lépő mai Biokémiai Intézetet vezető egyetemi tanár, Dux László. Ezt követően a Bert Sakmann, majd Peter C. Doherty és John E. Walker ismerteti témáját. Március 23-án 8 óra 30 perctől Aaron Ciechanover és Andrew V. Schally tart előadást, majd 10 óra 30 perctől Szabó Gábor akadémikus, rektor a Szegedi Tudományegyetemen, míg Ormos Pál akadémikus a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban folyó munkát mutatja be, majd 11 órától Ada E. Yonath beszél. Március 24-én reggeltől Tim Hunté és Robert Huberé a terep, majd 10 óra 30 perctől Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója ismerteti a hazai gyógyszergyártás hagyományait és újításait, végül Eric Wieschaus előadása zárja a Nobel-ülésszakot.

 

*

A Szegedre meghívott kétszáz legjelesebb előadó jobbára olyan színvonalú kutatást végez, hogy közülük bármikor kikerülhet Nobel-díjas. A Szegedi Tudományegyetemen kutatott orvosi és biológiai témakörök közül kiemelt hat szakma Szegedre sereglett jeles kutatói március 23-án és 24-én délután, valamint 25-én egész nap külön, egymással párhuzamos szimpoziumon ismertetik és vitatják a legújabb eredményeket. A Forrás Hotelben ülésezik a Kardiológiai, Gasztroenterológiai, Idegtudományi konferencia. A Novotel szállodában az Immunológia és gyulladás szakértői, míg az IH Rendezvényközpontban a Molekuláris biológia és genetika tudói, a Tisza Szállóban pedig a TBC-kutatók tanácskoznak.

 

Kardiológiában: a szív-érrendszer kutatási területén kiemelt szerep jut az évente több millió embert érintő hirtelen szívhalálnak. Kialakulása a szívkoszorúér-betegségek egyik következménye, illetve a szív elektromos működésének zavarára vezethető vissza.

 

Gasztroenterológiában: a gyomor- és bélrendszer, valamint a hasnyálmirigy hámsejtjeinek, kiválasztó és elválasztó mirigyeinek az élettani működésével, illetve a szervrendszer egyes megbetegedéseiben megismert elváltozásaival és működési zavarával foglalkoznak.

 

Immunológia és gyulladás kutatásban: többek között a baktériumok okozta életveszélyes szisztémás gyulladáshoz (szepszis) vezető immunológiai faktorokról ugyanúgy szó lesz, mint az olyan autoimmun betegségekről, mint például a pikkelysömör vagy az ekzéma.

 

Molekuláris biológia és genetika terén: középpontba kerülnek az őssejtek, a génterápiás eljárások és a nanomedicina. Örökítőanyagunk vizsgálatával ugyanis a kutatók betekintést nyernek az emberiség múltjába, de ez lehetőség a személyre szabott orvosi ellátásra is.

 

Neurológiai kutatók: az idegszövet-károsodás mechanizmusával, valamint olyan potenciális vegyületekkel foglalkoznak, amelyek védő hatásúak kísérletes körülmények között. Szó lesz a skizofrénia genetikai hátteréről, a szegedi biológiai pszichiátriai kutatásokról is.

 

Tuberkulózis: a tbc-baktériumok evolúciós sikerének titkát kutatva a tudósok vázolják, hogy a múlt folyamataiból és a mai baktériumtörzsek mikroevolúciós jelenségeiből miként következtethetünk az ember és kórokozója közös jövőjére, a gyógyszerkutatás stratégiájára.

 

 

A Nobel-díjasok szegedi konferenciáit bemutató 7 stúdióbeszélgetés alább megtekinthető:

 

1. A Nobel-díjas C-vitamin


2. „Érzés, tapasztalat, emlékek”


3. Fókuszban a hirtelen szívhalál


4. Immunológia mesterfokon


5. Egyénre szabott gyógyászat


6. A hasnyálmirigy gyulladás


7. Tüdővész nyomai a csontleleteken

 


További híreink:

Konferenciák II.: Antitestek, EMBO-előadás és Tbc-világnap

Szegeden lombosodhat a Tudományok Fája

Nobel ülésszak V.: Osztódó sejtek, kikristályosított fehérjék

Konferenciák I.: Gőzerővel megindult a tanácskozás-sorozat

Szenvedély kell a tudományhoz – középiskolások faggatták a Nobel-díjasokat

A Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete (MOE) kérdezett Ole Petersentől

Nobel ülésszak IV.: „A természettudományos munka jó móka”

Nobel-díjas szegedi díszdoktort avattak a Szent-Györgyi-tanácskozáson

Elhúzták a Nobel-díjasok nótáját

Nobel ülésszak II.: vírusos fertőzésekről és az élet „hajtóanyagáról”

Nobel ülésszak I.: Dux Szent-Györgyiről, Sakmann a döntés sejtbiológiai alapjairól

Nobel-díj: a világ legrangosabb elismerése

Magyar származású Nobel-díjasok a Szent-Györgyi emlékszobában

A Deák-gimnáziumba látogatott Huber professzor

Szegedre figyel a tudományos világ – elstartolt a konferencia

Radnótis diákoknak mesélt a tudomány szépségéről Schally professzor

A Nobel-díjas Doherty szegedi diákokkal, tudósokkal találkozott

Szegedre érkezett a Nobel-díjas Schally is

Megérkezett az első Nobel-díjas: Doherty Szegeden

A Szent-Györgyi konferencia programja – ajánlásokkal

Érmekkel is megörökítik a Szent-Györgyi-konferenciát

9 Nobel-díjas tudóst fogad a Szegedi Tudományegyetem

11 csongrád megyei középiskolás a fiatalok fórumán

5 vajdasági középiskolás a fiatalok fórumán

3 békés megyei középiskolás a fiatalok fórumán

8 bács-kiskun megyei középiskolás a fiatalok fórumán

Regisztrálnak, támogatnak

9 Nobel-díjas a szegedi Szent-Györgyi Konferencián

Nobel-díjasok tisztelegnek Szent-Györgyi Albert emléke előtt
 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek