Bezár

Hírarchívum

kinai_nagykovet_-_kiemelt

A szegedi egyetemre látogatott a kínai nagykövet

A szegedi egyetemre látogatott a kínai nagykövet

2012. május 25.
4 perc

Gao Jian, a Kínai Népköztársaság nagykövete járt május 25-én a Szegedi Tudományegyetemen. A diplomata tárgyalt Szabó Gábor rektorral és megtekintette a leendő Konfuciusz Intézet termeit.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban kezdte, a szegedi városházán folytatta május 25-i munkanapját Gao Jian, a Kínai Népköztársaság nagykövete. A diplomata megnézte a Szegedi Tudományegyetem városát, megkóstolta a szegedi halászlevet.

A tudományos és technológiai együttműködés lehetőségeinek tárházát találta a Szegedi Tudományegyetemen Gao Jian. A kínai diplomata nem csupán az oktatással és a kutatással kapcsolatos – a biotechnológiától kezdve a gyógyszeriparon át az informatikáig terjedő – kooperációs lehetőségekre volt kíváncsi. A gazdasági együttműködés is érdekelte, mikor az SZTE Rektori Hivatalában Szabó Gábor akadémikus bemutatta a szuperlézer központot és az ELI tudományos eredményeinek hasznosítására tervezett ipari parkot, ahova befektetőket várnak. Az épületben a leendő Konfuciusz Intézet helyét is felkeresték.

Konfuciusz Intézet nyílhat ugyanis idén ősszel a szegedi egyetemen: az ilyen oktatási központok pekingi központja aláírta és megküldte az erre vonatkozó megállapodást az SZTE-re. A szegedi universitas – többek között Szabó Gábor kínai megbeszéléseinek eredményeként – korábban megszerezte a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetemének szükséges támogatását. Jelenleg a végleges együttműködés részleteiről folyik egyeztetés.

A nagykövetasszony a rektorral találkozva kifejtette: a kínai oktatási központnak gazdasági haszna is lesz, ugyanis a szegedi Konfuciusz Intézetet befogadó egyetem városába nagyobb kedvvel jönnek befektetők a világgazdasági nagyhatalomnak számító Kínából.


További információ:

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/alairtak_a_megallapodast_a_konfuciusz_intezetrol/2280820/

http://www.nol.hu/belfold/konfuciusz_intezet_nyilhat_osszel_a_szegedi_egyetemen_is
 

 

Kínai nagykövet - galéria
A kínai nagykövet látogatásán készült képek itt megtekinthetők

 

*

 

A Konfuciusz Intézet híd a kínaiak és a magyarok között

A Szegedi Tudományegyetemre és az universitasnak otthont adó Tisza-parti városba, a Csongrád megyei térségbe látogatott Gao Jian, a Kínai Népköztársaság nagykövete. A diplomatát benyomásairól és az SZTE Konfuciusz Intézete küldetéséről kérdeztük.


Milyen benyomásokkal tér vissza Budapestre a mai nap megbeszélései után?

– Első alkalommal járok Szegeden. Azért jöttem, hogy megismerjem a várost, az egyetemet, fölmérjem az universitas erősségeit. A látogatásom másik fontos célja volt, hogy megnézzem, Szegeden milyen körülmények közé kerül majd a Konfuciusz Intézet. Nagyon örülök annak, hogy most már nemcsak Budapesten működik, hanem Szegeden is lesz Konfuciusz Intézet, mert a kultúrák megismerése révén a két nép is közelebb kerül egymáshoz.

– Mi a szegedi Konfuciusz Intézet küldetése ebben a térségben?

– Világszerte háromszázötven Konfuciusz Intézet működik. Magyarországon belül Budapesten már van egy. Ezeknek az oktatási központoknak a küldetése: a kínai nyelv tanítása, a kínai kultúra megmutatása a külföldiek számára. Az itteni magyarok a nyelv tanulása által jobban megismerhetik a kínai kultúrát. A mostani gazdasági helyzetben fontos az együttműködés, aminek egyik legfőbb akadálya lehet a nyelvismeret hiánya. De problémákat rejthetnek a kulturális különbségek is, mert félreértéseket okozhatnak a két nép között. Ha megismerjük egymást, az előnyünkre válna például a gazdaság, a közös vállalkozás terén és a kutatási együttműködésben is. A Konfuciusz Intézetnek nincsen egyetlen határozott célkitűzése, csupán azt célozza, hogy jobban megismerjük egymást. A két nemzet – felfedezve egymás erősségeit és gyengéit – kölcsönösen segíteni tudna egymásnak. Sőt, egymás megismerésével új együttműködési lehetőségeket is találhatunk.

– A kínaiak hol tanulhatnak magyarul?

– Mostanában igen sok magyar vállalat szeretne Kínában jelen lenni. Nekik is könnyebb dolguk lesz, ha a kínai nyelv megismertetésében a Konfuciusz Intézet segítséget nyújt nekik. A kínai vállalkozókat is csupán a nyelvi nehézségek akadályozzák a magyarországi befektetésben. Ennek a problémának a megoldására magyar tagozatot szeretnénk létrehozni a sanghaji egyetemen.

A Szegedi Tudományegyetemen létesítenő Konfuciusz Intézetrõl Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese interjút adott az MR6-nak. A szegedi egyetem kínai kapcsolatairól szóló interjú itt meghallgatható

Borbola Terézia

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek