Bezár

Hírarchívum

Lendületben Kukovecz Ákos, a nanotechnológia szegedi kutatója

Lendületben Kukovecz Ákos, a nanotechnológia szegedi kutatója

2012. május 31.
3 perc

37 nyertes között 2 szegedi – negyedik alkalommal hirdették ki a Magyar Tudományos Akadémia Lendület Fiatal Kutatói Program nyerteseit. A szegedi egyetem 6 pályázója közül a nanotechnológiával foglakozó Kukovecz Ákos kap támogatást.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Magyar Tudományos Akadémia Lendület programjának eredményét május 30-án hirdették ki. Idén először az eddigi két kategória (az önálló kutató pályát kezdők és a sikeres kutatói pályát folytatók) mellett egy harmadikban is pályázhattak az érdeklődők: a 40-55 év közötti, kiemelkedően sikeres vezetői kutatói pályát folytató tudósok is részt vehettek a programban.

KukoveczA Szegedi Tudományegyetem 6 pályázója közül Kukovecz Ákos a nanotechnológia kutatója nyert támogatást. Az MTA honlapján is olvasható, hogy a Lendület program keretében a Szegedi Tudományegyetemen a fluidumok (gázok és folyadékok) és a nanorészecskékből álló mezo-, illetve makropórusos hálózatok kölcsönhatását szeretné minél jobban megismerni. Eredményeivel előmozdíthatja a nagy teljesítőképességű analitikai szenzorok fejlesztését, kutatócsoportját pedig – tudatos műszerparképítő tevékenységét is folytatva – szeretné nemzetközileg is elismert, önálló nanotechnológiai műhellyé fejleszteni.

A most kihirdetett 37 nyertes pályázó 1,25 milliárd forint össztámogatásban részesül. „Több pályázatot is támogatnánk, ha lenne rá anyagi lehetőségünk" – mondta erről az MTA elnöke. A pénz arra is lehetőséget ad, hogy a kutatók önálló kutatócsoportokat hozzanak létre a kutatóközpontok vagy az őket befogadó egyetemek valamelyikén. A nyertesek közül heten vannak olyanok, akik a nyertes pályázat miatt költöznek haza hosszabb-rövidebb külföldi tartózkodást követően.

„A szigorú pályázati feltételeknek megfelelő, következetes, siker-, eredmény- és értékelvű bírálat után lehetőséget kapott pályázók mostantól nem csupán támogatott kivitelezői saját kutatásaiknak, hanem formálói is a magyar tudományos életnek " – fogalmazott az MTA elnöke. – „Pontatlan csupán annyit mondani, hogy támogatást nyertek kutatásaikhoz. Sokkal többről van szó: a Magyar Tudományos Akadémia lendületével a magyar tudomány mozgatóivá válnak"– üzente a nyerteseknek az MTA elnöke.

A másik szegedi nyertes: Pál Csaba biológus, aki – az mta.hu szerint – az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában azt vizsgálja, miként válnak a különböző gyógyszerekkel, antibiotikumokkal szemben ellenállóvá egyes kórokozó baktériumok. A Lendület program keretében csoportja több tudományág módszertanát ötvözve keresi a gyógyszeripar számára komoly kihívást jelentő folyamat okait és lelassításának lehetőségét, ami kulcsfontosságú annak érdekében, hogy a meglévő gyógyszerek hosszú távon hatékonyak maradhassanak.

Először 2009-ben kaptak anyagi támogatást azok a fiatal kutatók, akiket – az MTA kezdeményezésére – azért hívtak külföldről haza, hogy itthoni tudományos műhelyekben dolgozzanak, érjenek el eredményeket. Pálinkás József, az MTA elnöke mostani nyitóbeszédében elmondta, hogy az egyre növekvő anyagi támogatás egyben azt is jelenti, hogy a Lendület program mögött álló filozófia és jól követhető sikeressége egyre szélesebb körben válik elfogadottá.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek