SZTE Info

Új ösztöndíjakról, kollégiumi helyekről is információt ad a február 4-i nyílt nap

A felvételi jelentkezések finisében, 2012. február 4-én (szombaton) 9-15 óra között tart nyílt napot a Szegedi Tudományegyetem. Az universitas rektori hivatalának felújított épületében (Szeged, Dugonics tér 13.) – többek között – az SZTE szakjairól, új ösztöndíjakról, kollégiumi helyekről, az állami támogatottságú helyekről és az önköltséges képzésekhez kapcsolódó helyi kedvezményekről kapnak információt a diákok, a még tanácstalan fiatalok. A rendkívüli szülői értekezleten Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes ad iránytűt az egyetemi felvételi szabályainak értelmezéséhez, a jelentkezési és továbbtanulási stratégia kialakításához.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

szte_nyilt_nap_plakat_a3Miért érdemes a Szegedi Tudományegyetemre jelentkezni? Az államilag támogatott helyek részbeni csökkenését vagy hiányát milyen módon kompenzálja az SZTE? Miért értékes az itteni diploma a munkaerőpiacon? – többek között ezekre a kérdésekre is választ kapnak azok, akik részt vesznek a Szegedi Tudományegyetemnek a felvételi jelentkezések finisére hirdetett nyílt napján. A 2012. február 4-i, 9-15 óra közötti szegedi egyetemi továbbtanulási börze célja, hogy pontosan és hitelesen tájékoztasson a felvételi új szabályairól, segítsen eligazodni az esetenként egymásnak ellentmondó hírek özönében, informáljon a fiatalok továbbtanulását támogató helyi lehetőségekről. A Szegeden most először megrendezendő második összegyetemi nyílt napnak az SZTE központi épülete ad otthon a Dugonics tér 13. alatt, ahova a végzős és az alsóbb éves középiskolásokat, illetve a szülőket, valamint a pedagógusokat várják pontos, friss és a helyi sajátosságokat bemutató információkkal.

– Hogyan állapítják meg, hogy a jelentkezők közül ki kerül az államilag támogatott, a részben támogatott és az önköltséges kategóriába? Mekkora a részben támogatott szemeszterek szülőt terhelő térítési díja? Az ösztöndíjakhoz milyen szerződési kötelezettség társul? – sorjáznak az előzetes kérdések a nyílt napon szülői értekezletet és információs fórumot tartó Homoki-Nagy Máriához. Az SZTE oktatási rektorhelyettese előzetesen elmondta: alapképzésben tavaly 2978, idén 2495 államilag finanszírozott helyet kapott, és újdonságként részösztöndíjas képzésre összesen 1235 hallgatót vehet fel a Szegedi Tudományegyetem. Fájdalmas ugyan, hogy állami támogatást Szeged nem kapott a gazdaságtudományi és az osztatlan jogászképzés területén, valamint a bölcsészet- és a társadalomtudományi területen is drasztikusan csökkent az ilyen keretszám, ám az érintett karokon új ösztöndíjakkal, a tanulmányi kiadások mérséklésével, kollégiumi lehetőségekkel várják az önköltséges helyekre jelentkezőket. Az itteni diploma megszerzése jó befektetés – igazolja a munkaerőpiac, ahol a szegedi egyetemen végezett közgazdászok, jogászok döntő többsége 6 hónapon belül a végzettségének megfelelően helyezkedik el. Mesterszakokon a tavalyi 1246-hoz képest 1728 állami ösztöndíjassal számolhat az SZTE.

– A szegedi egyetemi szakok, az itteni 12 kar nyújtotta minőségi képzés megismertetése mellett lehetőséget kívántunk nyújtani az új felsőoktatási törvény megjelenésével járó változások ismertetésére is – indokolta Gusztosné Thékes Andrea, az SZTE Marketing és Kommunikációs Igazgatósága PR-referense, hogy miért látták szükségesnek a második nyílt nap megrendezését. – Sok a változás, ezért segítünk a felvételi jelentkezési lap kitöltésében is. A hétvégi időpont miatt az SZTE nyílt napján a szülők is részt tudnak venni. Az általános tájékozódás, az SZTE-vel valló ismerkedés az alsóbb évfolyamra járó diákoknak sem árt. Nyílt napunkat most a szegedi egyetem rektori hivatalának épületében tartjuk, így az ide látogatók bejárhatják a pompásan felújított Dugonics téri épületet is. Ugyanakkor a programból most sem marad ki a játék: meglepetéssel, ajándékokkal várjuk a diákokat, szülőket, pedagógusokat.

Az SZTE 2012. február 4-i (szombati) nyílt napjának a programja:

9-15 óra: Tájékozódás az SZTE 12 kari standjánál az átriumban;

11 órától: Szülői értekezlet keretében az új Felsőoktatási törvény kapcsán tájékoztatót tart az SZTE oktatási rektorhelyettese Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária a díszteremben;

9-15 óra: A jelentkezési lap kitöltése a rendelkezésre álló számítógépeknél (segítséget ad az SZTE) a földszinti 5. teremben.

Egész nap: UNIFACE regisztrációs lehetőség az átriumban.

A programra várják a jelentkezési lapjukat most beadó 12-13. osztályosokat és a felsőoktatásba való jelentkezést fontolgató 9-10-11. osztályosokat, továbbá a szülőket, pedagógusokat.

felveteli_qr_codeHelyszín: a Szegedi Tudományegyetem főépülete (Szeged, Dugonics tér 13.)

 

Regisztráció a nyílt napra, előzetes kérdések a szülői értekezletre.

További információ:

http://www.u-szeged.hu/nyiltnap


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében