SZTE Info

Szabó Gábor, az SZTE rektora értékelte az óévet, köszöntötte az újat

„Nemzetközi színvonalon oktat és kutat, miközben a környezete gazdasági fejlesztéséért is felelősséget vállal a Szegedi Tudományegyetem. Ám ennek a minőségi felsőoktatásnak a fenntartását veszélyezteti a pénzügyi forráskivonás” – jelentette ki Szabó Gábor akadémikus, rektor 2012. január 4-én, mikor az egyetem vezető oktatói, kutatói körében értékelte a múlt évet, köszöntötte az újesztendőt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Dolgoztunk! – válaszolom röviden, mikor az elmúlt év értékelését kérik tőlem. Dolgoztunk, ami azt is jelenti, hogy a pénzügyi megszorítások, elvonások és a felsőoktatás egészét érintő nehézségek a Szegedi Tudományegyetem munkájának minőségét egyelőre még nem érintik. Még! – hangsúlyozta Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora, mikor 2012. január 4-én a szegedi egyetem vezető oktatói körében értékelte a múlt évet. – Ám fogynak a forrásaink, és nem tudni, meddig lehet elmenni ezen az úton – tette hozzá. – Mert lehet ugyan „felsőoktatásnak” nevezni azt is, amikor néhány ember néhány hallgatót valamire tanít, ám egészen más minőség, ha egy universitas nemzetközi színvonalon oktat és kutat, miközben a környezete gazdasági fejlesztéséért is felelősséget vállal. Mi ezt a minőségi felsőoktatást nyújtjuk, és talán még az idén is képesek vagyunk erre a teljesítményre. De a döntéshozóknak látniuk kell: a pénzügyi forrásmegvonásnak vannak határai. Én remélem, hogy a szegedi egyetemen a továbbiakban is meg tudjuk tartani a minőséget!

– Az előző év jó bemelegítés volt az új esztendőre – fogalmazott a rektor. Példának azt említette, hogy az elvonások ellenére sikerült nagyjából egyben tartani az SZTE oktatói, dolgozói közösségét. Ennek fenntartása az új évben szerinte csak úgy sikerülhet, ha minden eddiginél erősebb lesz az intézményen belüli együttműködés és szolidaritás. Hozzátette: még nem látszik világosan, milyen változások várnak a szegedi egyetemre. Így rektorként nem csak azt ígérte, amit Churchill 1940-41-ben, mikor a nemzetének „csak vért, gyötrelmet, könnyeket és verejtéket” ígért, és cserébe kilátásba helyezte „a győzelmet, bármi áron”. Szabó Gábor azt is jelezte: – Bizonyosan sokat kell improvizálnunk. Már csak azért is, mert sok felsőoktatási kérdés a következő hónapokban válik egyértelművé, így azokra csak fokozott együttműködéssel, egymás iránti toleranciával tudunk reagálni.

– Működésünket úgy szeretnénk alakítani, hogy kollegáinktól külső kényszer hatására ne kelljen megválnunk – ígérte a rektor. Kilátásba helyezte: – Sokat fogunk majd vitatkozni, de remélem, ezt olyan keretben leszünk képesek tartani, amely méltó az universitashoz, illetve ahhoz a normához, amely minden oktató számára mérvadó: a hallgatóink tőlünk tanulnak – a jó, de a rossz példát is.

– Az ilyen, oktatók közötti beszélgetést inspiráló találkozók is hozzájárulnak a csapatszellem, a szolidaritás erősödéséhez, ami elengedhetetlen feltétele annak, hogy a szegedi egyetem túljusson az előtte tornyosuló nehézségeken. Mindezek után azt kívánom – zárta újévi köszöntőjét Szabó Gábor rektor –: jövőre veletek ugyanitt, illetve azt, hogy egy esztendő múlva is elmondhassuk majd: akármi történt is körülöttünk, amit az év során cselekedtünk, az – Vörösmaty Mihály szavaival – „jó mulatság, férfi munka volt”!

 

A Tudományegyetem című tévé műsorban készült rektori interjú innen letölthető:

Szélessávú I. változat (méret: 256x144 sávszélesség: 89 kb/s)

Szélessávú II. változat (méret: 424x240 sávszélesség: 329 kb/s)

Szélessávú III. változat (méret: 640x360 sávszélesség: 757 kb/s)

LAN változat (méret: 852x480 sávszélesség: 1385 kb/s)


Az Európa Rádió szegedi adása számára készült rektori interjú innen letölthetőMegjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 30.

IMG_6486

Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 21. 09:15 - 25. 17:00
  The BIOMAT 2019 International Symposium will be held at University of Szeged, Bolyai Institute and Hungarian Academy of Sciences, Hungary. The participation in the BIOMAT 2019 International Symposium is another great opportunity for research students and young postdocs to exchange scientific feedback with their colleagues from several countries, in the best tradition of the BIOMAT Symposium Series.
 • október 21.
  12:10 - 12:20
 • október 21.
  16:30 - 18:30
  Az SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézete és a Mentor(h)áló az új tanévben is folytatja közkedvelt műhelysorozatát.
  A műhelyfoglalkozáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
 • október 21.
  18:00 - 19:00
  Beszélgetőtárs: Bene Zoltán író
  Mi köze van az ellopott, tömör arany Fabergé-tojásnak a Patyomkin páncéloshoz? Túlélheti-e valaki a 20. század három legnagyobb közlekedési katasztrófáját? Mi történik, ha Nikola Teslának rossz napja van? [...] És egyáltalán, miért ír egy zeneszerző képzeletbeli családregényt?
 • október 21.
  18:00 - 19:00
  Megnyitja: Tóth István ezredes, MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettes
  Tordai Kamilla az egyetemi évek után a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében kezdett el dolgozni, ahol immár két éve dokumentálja a Zrínyi Miklós Laktanya falai között a különböző harcászati foglalkozásokat, gyakorlatokat, városi rendezvényeket. Fotóválogatása a katonák mindennapjait, izgalmakkal teli életüket mutatja be.
  Megtekinthető október 31-ig, hétköznapokon 08.00-22.00, szombaton 09.00-20.00 óráig.