SZTE Info

Elismerések a Magyar Kultúra Napján: két szegedi kitüntetett

A Szegedi Tudományegyetem két oktatója, munkatársa részesült állami kitüntetésben a Magyar Kultúra Napja alkalmából tartott budapesti ünnepségen. A magyar kultúra napja alkalmából összesen 76 oktatási elismerést adott át 2012. január 19-én Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára a Szépművészeti Múzeumban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

szentgyorgyialbert-dij–A jó pedagógus megtanítja, hogyan fedezzük fel magunknak a világot – fogalmazott köszöntőjében Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2012. január 19-én a Szépművészeti Múzeumban tartott oktatási díjátadón, amelyen hetvenhat pedagógus, köztük a Szegedi Tudományegyetem két oktatója vehetett át elismerést. Halász János kijelentette, hogy a tanulás tesz emberré minket. Hangsúlyozta: a jó pedagógus nem pusztán információkat közvetít tanulóinak, hanem abban segít, hogy a diákok olyan kérdéseket tegyenek fel, mellyel a közösséghez és saját magukhoz is közelebb kerülnek. A politikus úgy fogalmazott: ahhoz, hogy eligazodjunk az élet „térképén”, fontos, hogy a tanárok, pedagógusok megmutassák a helyes „méretarányokat”.

Az ünnepségen a magyar felsőoktatás területén dolgozó iskolateremtő, nemzetközileg híres munkája elismeréséül Szent-Györgyi Albert-díjat adományoztak dr. B. Szendrei Mária, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Matematikai Tanszékcsoport Bolyai Intézet Algebra és Számelmélet Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára számára.

szentgyorgyidij2A nemzeti erőforrás miniszter az alap-, közép- és felsőfokú oktatási területen végzett magas színvonalú munkáért, valamint a pedagógiai gyakorlatot segítő kiemelkedő tudományos tevékenységéért Apáczai Csere János-díjat vehetett át dr. Bassola Péter, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Germán Filológiai Intézet Német Nyelvészeti Tanszék egyetemi tanára.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.