SZTE Info

Bárki lehet egyetemista: SZTE nyílt nap után nyílt hét a kommunikáció szakon

Az idén felvételizők tájékoztatása érdekében a jelentkezés finisében is több programot szervez a Szegedi Tudományegyetem. Az SZTE 12 kara szakjairól és a diákéletről, a felvételi új szabályairól és az ösztöndíjakról, az önköltségi díjakról és a diákhitelről is szó lesz a február 4-i nyílt napon (a szegedi Dugonics tér 13. szám alatt). A kommunikáció- és médiatudomány szakján pedig bárki lehet egy teljes héten át hallgató. A szorgalmi időszak elején, február 6. és 10. között öt tanítási napon, 71 kurzuson vehetnek részt az érdeklődők, ahol bárki szerkesztheti a Rádió Mi műsorát, lehet híradós műsorvezető vagy részt vehet színészmesterség gyakorlaton, újságírás-szemináriumon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
– „A kommunikáció szakos hallgatók nem elég hasznosak a munkaerőpiac szempontjából” – hangzott el a legutóbbi években a nyilvánosság fórumain, és megkérdőjeleződött a képzés komolysága is. Meggyőződésem, hogy ezek a vádak nem valósak, és leginkább úgy lehet válaszolni rájuk, ha a képzésünket láthatóvá tesszük kívülről is, s lehetővé tesszük azt, hogy a tavaszi szemeszter első tanítási hetében bármelyik órára bárki bejöjjön és betekintsen a szakon folyó munkába, belehallgasson a képzés óráiba – mondja Szajbély Mihály, az SZTE Kommunikáció és Médiatudományi Tanszék vezetője.

kommszak_nyilthet_rmiA kommunikáció- és médiatudomány szakon február 6. és 10. között nyílt hetet tartanak. E héten korra, végzettségre, valamint tanulmányi eredményekre való tekintet nélkül bárki egyetemistának érezheti magát és részt vehet az ötnapos program 71 kurzusának bármelyikén. A kezdeményezés részeként 17 különböző tanteremben reggel 8-tól este 7-ig lehet majd órákat hallgatni. A nyílt héten az „igazi” egyetemisták és a „vendég” hallgatók együtt ismerkedhetnek a kommunikációs munka hátterével, az egyes tantárgyak követelményeivel. Az órarendben szerepelnek a négy szakirányhoz kötődő gyakorlatok, így bárki betekinthet az elektronikus vagy a nyomtatott sajtó, a PR és a médiainformatika vagy éppen a nemzetközi kommunikáció és turizmus rejtelmeibe.

A nyílt órákra leginkább a döntés előtt álló középiskolásokat és a kommunikáció szakos képzés iránt érdeklődő nebulók szüleit várják. A február eleji nyílt héten a tanszék televízió- és rádióstúdiója is fogadja majd az érdeklődőket. Bárki szerkesztheti a Rádió Mi műsorát; hozhatnak az érdeklődők zeneszámokat és megoszthatják gondolataikat a közösségi rádió hullámhosszán. Az egyetemi TV stúdióban pedig az „egy hétig egyetemisták” is híradó-műsorvezetők lehetnek, s beolvashatják kedvenc híreiket, majd a felvételt elvihetik magukkal.
Esténként a korábbi hallgatók vizsgafilmjeiből rendeznek vetítéseket.

A kezdeményezés részleteiről a kommunikáció tanszék honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők, a nyílt hét órarendje pedig innen letölthető.

A Szegedi Tudományegyetem 2012 .február 4-i nyílt napjáról további információ

Regisztráció a nyílt napra, előzetes kérdések a szülői értekezletre.

További információ:

http://www.u-szeged.hu/nyiltnap

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 29. 13:00 - 30. 16:30
 • január 31.
  18:00 - 19:00
  Előadók: Krajcsovszki Mónika és Alb Levente
  Házigazda: Dr. J. Nagy László egyetemi tanár
  „Nemrégiben 7 hónapot töltöttünk Marokkóban, legfőképp Khouribgában, szeptembertől áprilisig. Khouribga a semmi vagy a világ közepe? Miért nem érdemes a tél elől Marokkóba menekülni? Hogy látta Marokkót a női és hogyan a férfi szem? Mi a különbség az arab és a berber Marokkó között? Hol lakik a király? Miért mondják mindig, hogy Inchallah? Ilyen és hasonló kérdésekre kaphatnak választ, akik eljönnek az előadásunkra. Mi ott leszünk! Inchallah!”
 • február 1.
  10:00 - 13:00
 • február 4.
  18:00 - 19:00
  "Boldizsár Ildikó és a Metamorphoses Meseterápiás Egyesület csatlakozott a Művészek a klímatudatosságért csoporthoz, és vállalták, hogy összegyűjtik a világ népmesekincséből azokat a meséket, amelyek a teremtett világ iránti felelősségről, az ember ezzel kapcsolatos feladatairól szólnak, hogy segítsenek a szülőknek, pedagógusoknak és mindnyájunknak a tudatosításban. Olyan meséket adnak közre, amelyekben az ember még harmóniában élt a természettel, és tudta, hogy mit kell tennie, hogy ez így maradjon. Olyan meséket, amelyekben az ember tiszteli a fákat, növényeket, állatokat, és szót ért velük - összhangban léteznek vagy törekszenek rá egy-egy konfliktus után. Olyan meséket, amelyekben a teremtett világ szépsége megmutatkozik, és az ember ennek örülni tud, érzi a felelősségét. És olyan meséket is, amelyekben ezt nem érzi, aztán baj lesz belőle... De még van visszaút, megbocsátás, egy utolsó lehetőség."
  Jegyár: kedvezményes 2.000 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.800 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 5.
  16:00 - 17:00
  Megemlékezés a címzetes egyetemi tanárról, fizikus és fizikatanár nemzedékek oktatójáról, születésének 100. évfordulóján
  Az SZTE TTIK Fizikai Intézetének és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád megyei csoportjának szervezésében
  Az emlékezők:
  Prof. Dr. Hopp Béla tanszékvezető egyetemi tanár
  Prof. Dr. Szabó Gábor akadémikus
  Prof. Dr. Ormos Pál akadémikus
  Dr. Bálint Erzsébet címzetes egyetemi tanár
  Dr. Papp Katalin címzetes egyetemi tanár
  Család