SZTE Info

Alapítvány jött létre a daganatos betegek gyógyításáért

A Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinika működését, valamint az ott ápolt, daganatos betegek gyógyítását hivatott segíteni a nemrég alakult Kelemen János Alapítvány. A kuratórium anyagi és szakmai segítséget egyaránt szívesen fogad.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Első hivatalos ülését tartotta meg szerda délután a Kelemen János Alapítvány kuratóriuma a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikáján. Célkitűzésük, hogy klinikán kezelt daganatos betegek kezelésének, életkörülményeinek javításához teremtsenek elő megfelelő anyagi és szakmai hátteret, valamint a lehető legtöbb módon segítsék az onkoterápia szegedi fejlődését, előrelépését.

Magyarossy József ügyvéd, az alapítvány egyik fő támogatója elmondta, 2011. november 29-én jegyezték be az alapítványt Kelemen János Alapítvány a Szegedi Daganatgyógyításért név alatt. Szeretné, ha az intézmény működését és a betegek gyógyulását minél hatékonyabban tudnák segíteni, ehhez azonban mindenkinek tennie, adnia kell egy kicsit.

„Lassan már szinte minden család érintett a daganatos megbetegedésekben” – utalt a kezdeményezés és az összefogás fontosságára Kahán Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának professzora. Mint mondta, hazánkban is egyre nő az ilyen típusú betegségek aránya, évente közel 8000 új beteget regisztrálnak. A modern terápiás módszerek alkalmazásával főként a korai stádiumban diagnosztizált betegeken igen nagy arányban tudnak segíteni, az egészségügyi átszervezések, az elvonások és az egyre szűkebbre szabott anyagi keretek azonban igencsak megnehezítik a dolgukat. A professzor hangsúlyozta: a betegellátás mellett a tudományos munka és az oktatás is része a feladataiknak, így felajánlásukkal a támogatók ezen területeket is fejleszthetik.

Dobainé Jánosi Gabriella, a kuratórium elnöke elárulta: az alapítvány nyitott, így bármely külföldi és belföldi személy csatlakozhat, valamint anyagi, szellemi és tárgyi felajánlásokkal egyaránt segítheti működésüket.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.