SZTE Info

Alapítvány jött létre a daganatos betegek gyógyításáért

A Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinika működését, valamint az ott ápolt, daganatos betegek gyógyítását hivatott segíteni a nemrég alakult Kelemen János Alapítvány. A kuratórium anyagi és szakmai segítséget egyaránt szívesen fogad.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Első hivatalos ülését tartotta meg szerda délután a Kelemen János Alapítvány kuratóriuma a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikáján. Célkitűzésük, hogy klinikán kezelt daganatos betegek kezelésének, életkörülményeinek javításához teremtsenek elő megfelelő anyagi és szakmai hátteret, valamint a lehető legtöbb módon segítsék az onkoterápia szegedi fejlődését, előrelépését.

Magyarossy József ügyvéd, az alapítvány egyik fő támogatója elmondta, 2011. november 29-én jegyezték be az alapítványt Kelemen János Alapítvány a Szegedi Daganatgyógyításért név alatt. Szeretné, ha az intézmény működését és a betegek gyógyulását minél hatékonyabban tudnák segíteni, ehhez azonban mindenkinek tennie, adnia kell egy kicsit.

„Lassan már szinte minden család érintett a daganatos megbetegedésekben” – utalt a kezdeményezés és az összefogás fontosságára Kahán Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának professzora. Mint mondta, hazánkban is egyre nő az ilyen típusú betegségek aránya, évente közel 8000 új beteget regisztrálnak. A modern terápiás módszerek alkalmazásával főként a korai stádiumban diagnosztizált betegeken igen nagy arányban tudnak segíteni, az egészségügyi átszervezések, az elvonások és az egyre szűkebbre szabott anyagi keretek azonban igencsak megnehezítik a dolgukat. A professzor hangsúlyozta: a betegellátás mellett a tudományos munka és az oktatás is része a feladataiknak, így felajánlásukkal a támogatók ezen területeket is fejleszthetik.

Dobainé Jánosi Gabriella, a kuratórium elnöke elárulta: az alapítvány nyitott, így bármely külföldi és belföldi személy csatlakozhat, valamint anyagi, szellemi és tárgyi felajánlásokkal egyaránt segítheti működésüket.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében