Bezár

Hírarchívum

Házi feladat: karitatív akció

Házi feladat: karitatív akció

2012. december 11.
2 perc

130 szociális munka alapszakos és szociálpedagógus hallgató, 26 csoportban körülbelül 1 millió forint értékű adományt gyűjtött össze az első szemeszterben a szegedi egyetemen. A karitatív akciókat december 10-én mutatták be a résztvevőknek, az adományozottaknak, a kollégáknak és az érdeklődőknek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Becsületkasszás alapon forralt bort, süteményt, kávét árultunk a TIK-ben még novemberben. Mi voltunk a SzívSn csapat. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatónak gyűjtöttünk. Több mint 100 ezer forint jött össze, amiből 50 Mikulás-csomagot vettünk, és adtunk át a Szent Ágota Játszóházban. A fennmaradó pénzből a december 19-i karácsonyi programon üdítőket, süteményeket veszünk a gyerekeknek – hallottuk Mester Mónikától. A harmadéves szociálpedagógus hallgatóval az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Szél Éva termében beszélgettünk. December 10-én itt mutatták be azokat a kisfilmeket, melyeket a Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék, valamint a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Tanító és Óvóképző Intézet Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Tanszék 130 szociális munka alapszakos és szociálpedagógus hallgatója forgatott a „Szociális csoportmunka módszertana” című kurzushoz tartozó munkájukról.

A hallgatók Ágoston Magdolna és Laukó Gábor, a két mestertanár irányításával 26 csapatban dolgoztak. A társadalom számára hasznos akciókat hajtottak végre: az egyik csapat például hajléktalan emberek számára gyűjtött meleg téli ruhát, egy másik kreatív foglalkozást tartott az egyik szegedi idősotthonban.

– A feladat célja, hogy a hallgatók megtapasztalják, mit is jelent csapatban dolgozni. Hogyan indul egy csapat élete, miközben valami nagyon hasznos feladaton dolgozik. Hogyan alakulnak az emberi kapcsolatok. A résztvevők hogyan képesek az emberi kapcsolatok és a különbözőségek okozta konfliktusokkal megbirkózni, mindeközben a feladataikat igyekeznek úgy elvégezni, hogy az emberi kapcsolatok megmaradjanak – magyarázta Ágoston Magdolna. A mestertanártól megtudtuk: a lényeg, hogy a hallgatókban tudatosodjék az a folyamat, melynek most résztvevői voltak. Ha a jövőben más körülmények között, más emberekkel dolgoznak majd együtt, akkor is tisztában legyenek azzal, hogy minden csapat fejlődésének vannak törvényszerűségei, amelyek függetlenül az összetételétől és attól, hogy milyen célokat követ, gyakorlatilag ugyanaz. Fontos volt, hogy a szakmába illő, társadalmilag hasznos feladatot végezzenek. Gyakorlati úton szerezzenek tudást. – Büszke vagyok rájuk, mert elképesztő, hogy mennyit dolgoztak – emelte ki Ágoston Magdolna.

A december 10-i rendezvényen a csapatok bemutatkoztak és működésükről is beszámoltak. Filmjeik közül több is könnyeket csalt a néző szemébe. A legjobbakat a diákok által zsűritagoknak felkért oktatók választották ki. Készítőik jutalomban részesültek: színház vagy koncert jegyet, fürdőbelépőt, gyümölcstortát kaptak a karitatív akciózók.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek