Bezár

Hírarchívum

Elfogadta a szegedi közgyűlés az egészségügy integrációról szóló beszámolót

Elfogadta a szegedi közgyűlés az egészségügy integrációról szóló beszámolót

2012. december 06.
3 perc

Pál Attila professzor, a klinikai központ elnöke, illetve Tapasztó Sándor, a jelenleg is folyó klinikai beruházás projektmenedzsere adott szóbeli tájékoztatást a városi képviselőknek a szegedi egészségügy helyzetéről, működéséről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szegedi Tudományegyetem között 2007. október 1-jén hatályba lépett egészségügyi ellátási és vagyonkezelői szerződés alapján az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja minden esztendő végén összefoglaló anyagot készít a helyi közgyűlés számára az ellátott egészségügyi közszolgáltatásról, valamint bemutatja gazdálkodását. A szegedi egészségügyi integráció végrehajtásának 2011. szeptembertől 2012. augusztus hónapig terjedő időszakáról szóló beszámoló – melyet még októberben egyhangúlag hagyott jóvá az SZTE Gazdasági Tanácsa és Szenátusa is – a december 1-jei közgyűlésen került a városatyák elé. A dokumentumból kiderül: az egyetem szakembereinek legfontosabb célja az egységes szakmai irányelvek megvalósítása, a betegutak lerövidítése, a legmagasabb szintű diagnosztika és terápia biztosítása a lakosság számára, a párhuzamosságok megszüntetésével a költséghatékonyság, fenntarthatóság biztosítása, illetve EU-s pályázatokon való részvétel. Ennek jegyében végzik tevékenységüket hónapról hónapra Szeged, Csongrád megye és a régió lakosainak érdekében.

A közgyűlési ülésen az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, Pál Attila professzor fűzött szóbeli kiegészítést a beszámolóhoz. Arról tájékoztatta a képviselőket, hogy 2012-ben centrumukban az aktív fekvőbeteg-forgalom 3,8 százalékkal, a krónikus/rehabilitációs betegforgalom 8,1 százalékkal csökkent az előző évihez képest, ami azzal magyarázható, hogy az emberek később fordulnak orvoshoz, mint korábban. OEP-támogatásuk viszont valamicskét emelkedett. – Létszámemelést nem tudtunk végrehajtani, csak a fluktuáció miatt üres helyeket töltöttük be, ez eléggé megnehezíti a szakmai munkát. Örömteli hír viszont, hogy a 2003 óta működő kórházi informatikai rendszert minden bizonnyal sikerül lecserélni, felújítani. Zilált anyagi helyzetünket térítéses betegellátással próbáljuk javítani, külföldi fizetős betegeket fogadunk az egyetem tulajdonában működő kft. koordinálásában. A folyamatos szakmai és pénzügyi monitorizálásnak köszönhetően az igazgatók, tanszékvezetők napra pontosan tudják, hogy teljesít egységük, klinikájuk – vázolta a professzor. Pál Attila elismerte: a megszorítások komoly gondot okoznak a működésben, a zökkenőmentes egészségügyi ellátás biztosításában. Az idei esztendő végén 814 millió forintos zárolást kapott az SZTE – ismertette –, ebből körülbelül 300 millió esik a klinikai központra, ezt pedig nem lesz egyszerű kigazdálkodni.

Az SZTE-n gőzerővel zajló két nagyberuházásáról (a 265 ágyas új klinika megépítése és a 410 ágyas klinika felújítása, valamint a sürgősségi osztály létesítése) Tapasztó Sándor projektmenedzser árult el részleteket. Kiemelte: valamennyi projekt az ütemtervnek megfelelően halad. A 265 ágyas új klinika átadásának határideje 2013. augusztus 31., utána fejeződhetnek be a jelenlegi 410 ágyas klinika felújítási munkálatai, 2014. február 26-áig. A teljes fejlesztés összköltsége 12,3 milliárd forint. A magkórház koncepcióját a 19 ágyas sürgősségi osztály teszi majd teljessé, ez a 676 millió forintos program a tervek szerint 2013. szeptember 30-án zárul.

Az önkormányzati képviselők a vitában többek között arról faggatták a klinikai központ elnökét, hogyan hat a forráskivonás a klinikai épületek kihasználására, az ellátásra, s milyen lehetőség nyílik ilyen körülmények között a 2013-as esztendő tervezésére. Pál Attila válaszában elmondta: az alapelv, hogy lehetőség szerint senkit se kelljen elküldeni, a pénzügyi racionalizálást bizonyos nem kötelező, de adható pótlékok, kedvezmények, utalványok stb. megvonásával kívánják elérni. Súlyos problémát jelent, hogy egyre több fiatal vállal munkát az Európai Unió más országaiban, a létszámhiány bizonyos korosztályokban már érezteti hatását a szakembergárdában, ami hosszú távon igencsak aggasztó.

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése végül 28 igennel, 1 tartózkodás mellett fogadta el az universitas tájékoztatóját.

SZTEinfo


Egeszsegugy galéria
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek