Bezár

Hírarchívum

Új évezred – új kihívások a tehetséggondozásban

Új évezred – új kihívások a tehetséggondozásban

2011. szeptember 27.
3 perc

Kutatóegyetemet csak kiváló hallgatókra lehet építeni, az út hozzájuk pedig a tehetséggondozáson keresztül vezet, melyek az új évezredben új kihívások elé állítják a felsősoktatási intézményeket, így a Szegedi Tudományegyetemet is – erről is beszél majd Csermely Péter, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke, valamint Szendrő Péter, az OTDT elnöke az október 7-én, a József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK) alagsori előadótermében tartandó konferencián.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tudományos tanácskozáson Badó Attila jogászprofesszor, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács elnöke, az SZTE Tehetségpont vezetője szól majd a szegedi tehetséggondozás feladatairól, arról, hogy a tömegképzés közepette miként lehet megtalálni az utat azon kiválóságok felé, akik a jövő akadémiai tudásutánpótlását képezhetik.

A konferencián résztvevők hallhatnak a tehetséggondozás cambridge-i példájáról is, a tudományos diákköri mozgalom perspektíváiról. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól Fonyó Attila osztályvezető beszél a felsőoktatási tehetséggondozó programok támogatási rendszeréről. A tehetséges egyetemisták civil oldali segítéséről Sófi József, a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány létrehozója, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács tagja tart előadást, Görög Márta TÁMOP-projektmenedzser, az SZTE Alma Mater vezetője pedig az egyetemi szolgáltatásoknak a tehetséggondozásba való bevonásáról beszél.

Különleges eseményként a konferencián egy gombnyomással elindítják azt az interaktív, közösségi honlapot, mely az SZTE Tehetségpont tagjainak „Facebookjaként” fog működni, vagyis a tehetségek egymással és a Tehetségponttal való kapcsolattartását hivatott elősegíteni. Emellett egy pályázati rendszeren keresztül a hallgatókat arany-, ezüst- és bronzfokozatú tagokká sorolják be, ami egy motivációs rendszert jelent majd, hiszen minden szinthez más kedvezménycsomag tartozik. Az ingyenes/kedvezményes színház- és sportbérletektől a banki tanácsadáson át az ingyenes JATE-klubbérletekig, külön Tehetségpont-könyvtárig számos lehetőséggel segítik a legkiválóbbakat, és sarkallják minél jobb eredmények elérésére.

Szintén a konferencia keretében kerül sor az SZTE Tehetségpont és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány Pro Talentis díjának átadása az egyetemi tehetségek támogatójának.

Figyelem! A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrációs link: www.uniosoktatas.hu/jelentkezes.

Regisztrációs határidő: 2011. október 4.

Részletes program:

9.30-tól - Regisztráció

10.00 -10.20 - Prof. Szendrő Péter, OTDT elnöke, a konferencia fővédnöke

Megnyitó

10.25 -10.30 - Prof. Szabó Gábor, rektor

Rektori köszöntő

10.30 -11.00 - Prof. Csermely Péter, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Elnöke

Hogyan lehet a magyar felsőoktatás tehegséggondozása az alakulóban lévő európai tehetséggondozási hálózat része?

11.15 -11.25 - Asztalos Kata, SZTE ZMK hallgatója énekel

11.25 -11.45 - Prof. Badó Attila, Szegedi Tehetséggondozó Tanács elnöke, SZTE Tehetségpont vezetője

A szegedi tehetséggondozás kihívásai

Az SZTE Tehetségpont honlap, kiválósági lista hivatalos bemutatása

Az SZTE Tehetségpont és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány Pro Talentis díjának átadása az egyetemi tehetségek támogatójának

11.50 -12.10 - Duncan McCallum, Deputy Academ

A tehetséggondozás cambridge-i útja (angol nyelvű)

12.10 -12.30 - Fonyó Attila, NEFMI Tudománypolitikai Főosztály, Stratégiai és Tervezési Osztály kijelölt osztályvezetője

Felsőoktatási tehetséggondozóprogramok támogatási rendszere

12.30 -13.30 -Állófogadás

13.40 -14.00 - Sófi József, Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány alapítója

Civil szervezetek szerepe az egyetemi tehetséggondozásban

14.00 -14.20 - Dr. Bóka János, SZTE Állam- és Jogtudományi kar, kari TDT titkár

Van-e élet harmincon túl? A Tudományos Diákköri Mozgalom a tömegképzés korában

14.20 -14.40 - Dr. Görög Márta, TÁMOP 4.1.1 projektmenedzser, SZTE Alma Mater vezetője

Tehetséggondozás és az egyetemi szolgáltatások szinergiája

Zárszó: Prof. Badó Attila

Projekt azonosító: TÁMOP 4.1.1-08/1-2009-0015

További felvilágosításért kérem forduljon Szarvas Kata koordinátorhoz (e-mail: tehetsegpont@rekt.u-szeged.hu, telefon: 06 62 544 696. 06 70 3771044)

Kedvezményezett: Szegedi Tudományegyetem, 6720 Szeged, Dugonics tér 13.

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek