SZTE Info

A Szabadegyetem – Szeged októberi programja

Négy előadással folytatóik október az SZTE népszerű programsorozata, a Szabadegyetem – Szeged.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az érdeklődők október 5-én (szerdán) Dr. Bölcskei Gusztáv református püspök „Fiatalok és a vallás a mai Magyarországon”, október 12-én (szerdán) pedig Dr. Varjú Katalin egyetemi docens (SZTE ÁOK-TTIK) „SI prefixumok zepto(szekundum)-tol az Exa(Watt)-ig az ultrarövid fényimpulzusok körében” című előadását hallgathatják meg. Október 19-én Dr. Mucsi László egyetemi docens (SZTE TTIK) lép a katedrára, előadásának címe: „Légi távérzékelés alkalmazása a korszerű belvízmonitringban”. A hónap utolsó estjén Dr. Martinek Tamás, az SZTE GYTK egyetemi docense lesz az előadó, témája pedig: „Biomolekulák utánzása: becsavarodva”.

Az előadások szerdánként 18 órakor kezdődnek az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ színháztermében.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.