SZTE Info

Matematika és statisztika oktatása a természettudományokban


Tavaly júliusban indult és ez év végén fejeződik be a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézete, a Bolyai Intézet és az Újvidéki Egyetem Matematikai és Informatikai Intézete együttműködésében megvalósuló IPA HU-SER "Teaching Mathematics and Statistics in Sciences: Modeling and Computer-Aided Approach" című oktatási program, amely a matematika alkalmazott tudományokban való oktatásának korszerűsítését és a matematika népszerűsítését tűzte ki célul.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A munkában a partnerek több mint 40-en, oktatók, doktoranduszok, hallgatók vesznek részt. Az eredmények önmagukért beszélnek. Többek között, megjelenik angol nyelven az "Érdekes matematikai problémák a tudományban és mindennapjainkban " című elektronikus könyv, számos elektronikus oktatóanyag készült. Az elkészült elektronikus anyagok nyíltak, mindenki által szabadon hozzáférhetők.

A fejlesztések mellett, modellezéssel foglalkozó tavaszi iskola, népszerűsítő rendezvények, valamint konferenciák kerültek megrendezésre Szegeden és Újvidéken. A projekt keretében indult el a "Találkozz a professzorral" című akció, melynek keretében munkatársaink meglátogatják az iskolákat és ott órákat, előadásokat tartanak.

Az eredmények egységes megjelenését, és kommunikációs platformot a www.model.u-szeged.hu weblap biztosítja. Itt található a részletes eseménynaptár, a galériák, és itt olvashatók az elkészült elektronikus könyvek is. Emellett sok más érdekes és hasznos anyag várja a látogatókat.

A projekt utolsó szakasza is aktív lesz. Következő eseményeink:

Október 7 - november 6, Ahogy még sosem láttad című fotókiállítás
Október 8: "Természet és matematika" előadássorozat és tudományos játszóház

Majd ezután a projekt záró ünnepségsorozatára a Magyar Tudomány Ünnepe sorozat nyitónapjaiban kerül sor, melyre a szervezők minden érdeklődőt várnak:

November 3, "Modeling in Life Sciences" konferencia ,meghívott előadókkal
November 4-5, HU-RO-SRB Cross-border Biostatistics meeting
November 12, A Középiskolás matematikai pályázat záróünnepsége

A pontos programok a www.model.u-szeged.hu weblapon az eseménynaptárban olvashatók.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 05.

tandi-flora-feat-varga-judit-szomoru-vasarnap

Néhány nappal ezelőtt debütált, s mára több százezer megtekintésnél tart Tandi Flora Szomorú vasárnap-feldolgozása, melyben Varga Judit igazságügyi miniszter kíséri az SZTE-n végzett énekesnőt hegedűn. A különleges produkció kapcsán beszélgettünk Tandi Florával.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.