Bezár

Hírarchívum

Labdajáték a matematika nyelvén

Labdajáték a matematika nyelvén

2011. október 17.
3 perc

Tavaly júliusban összefogott a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézete, a Bolyai Intézet, valamint az Újvidéki Egyetem Matematikai és Informatikai Intézete, hogy nem megszokott módon népszerűsítsék a matematikát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A munkában résztvevő oktatók, doktoranduszok és hallgatók létrehozták a "Teaching Mathematics and Statistics in Sciences: Modeling and Computer-Aided Approach" nevű oktatási programot, aminek a segítségével bebizonyították, hogy a matematika életünk minden pillanatában jelen van. Dr. Vajda Róbert és Dr. Karsai János szerkesztésében egy angol nyelvű elektronikus könyv is megjelent, ami az Érdekes matematikai problémák a tudományban és mindennapjainkban címet viseli. Az olvasmány 19 cikke konkrét példákkal illusztrálja, hogy a természet jelenségei leírhatók matematikai modellekkel. A labda pattogtatása, a hintázás, az influenza terjedése, a csillagászat, a kupolaépítés verbálisan jól elmesélhető, de ki gondolná, hogy matematikailag is – még ha nem is könnyen, de - levezethető.

Dr. Karsai János egyetemi docens elmondása szerint a labdapattogtatás matematikai modellje egy ún. impulzív rendszer. A labda a földhöz érve, illetve a levegőben visszaütve (ami egy egyszerű vezérlés), impulzust kap. Impulzív rendszerekkel találkozhatunk például a gyógyszerek adagolásánál, a vezérlésekben és számos más jelenség esetén is. Az olvasó a ragadozó–áldozat modellek viselkedésére is találhat szimulációt, vagy készíthet fraktálokat. A fraktálok olyan matematikai alakzatok, amelyek „önhasonlóak”. Ez annyit jelent, hogy egy kisebb rész felnagyítva ugyanolyan szerkezetű, mint egy nagyobb rész. A természetben ilyen például a villám mintázata, a levél erezete, a felhők formája, vagy a hópelyhek alakja. A könyvben számos hivatkozás található a szoftverekről, amik használatát az olvasó meg is tanulhatja.

Elsajátítható, hiszen a könyv interaktív, animációkkal dúsított. Az olvasó játszhat, kísérletezhet. „Ám nemcsak animációk vannak. Az egyszerű mozi lenne. A könyv olvasása közben valódi modellezés végezhető. A modellek paramétereit csúszkával módosítva a gép számolni kezd, és azonnal megjeleníti az eredményt” – mondta Dr. Karsai János, a könyv társszerkesztője.

Természet és Matematika az Őszi Kulturális Fesztiválon címmel előadásokat és tudományos játszóházat is tartottak a projektum támogatásával. Az érdeklődők az előadások után vázákat és virágokat tervezhettek számítógép segítségével, fejleszthették Sudoku-tudásukat és próbára tehették ügyességüket az ördöglakatok kinyitásában is.

Az oktatási program ez év végén fejeződik be. A munkában több mint negyvenen vettek részt. Az elkészült elektronikus anyag nyílt, mindenki által szabadon hozzáférhető a www.model.u-szeged.hu weboldalon. A záróünnepséget a Magyar Tudomány Ünnepe nyitónapjain tartják meg, amelyre a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

November 3-án lesz a "Modeling in Life Sciences" konferencia, meghívott előadókkal,
november 4-én és 5-én a HU-RO-SRB Cross-border Biostatistics meeting,
november 12-én pedig a középiskolás matematikai pályázat záróünnepsége.

Bővebb információk és a pontos programok a www.model.u-szeged.hu weboldalon olvashatók.

 

Szerkesztők elérhetőségei:

Dr. Vajda Róbert egyetemi adjunktus

Telefon: +36 62 544 647, e-mail cím: vajdar@math.u-szeged.hu

 

Dr. Karsai János egyetemi docens

Telefon: +36 62 546 444, e-mail cím: karsai@dmi.u-szeged.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek