SZTE Info

JohnDeady

Írország nagykövete tartott előadásokat a Szegedi Tudományegyetemen

John Deady, Íroszág magyarországi nagykövete két napot töltött Szegeden a héten. Mint mondta, látogatásának fő célja a város megismerése volt, valamint, hogy felvegye a kapcsolatot a Szegedi Tudományegyetemmel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A nagykövetet Pál József Nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes fogadta, a hivatalos program keretében pedig találkozott az Általános Orvostudományi Kar dékánjával, Vécsei Lászlóval. A nagykövet ezután megtekintette az egyetem és a klinikák épületeit is. „Minden nemzetnek más a felsőoktatása, mások a hagyományai, de ami igazán számít, az a hallgatók elhivatottsága, ez minden országban hasonló” – mondta.

Az orvoskaron tanuló ír diákoknak is volt lehetőségük találkozni a nagykövettel. „Mindig jó honfitársakkal találkozni. Öröm látni, hogy keményen dolgozó, fiatal ír hallgatók jól érzik magukat itt, Magyarországon. A szegedi egyetem hírneve vonzza ide őket, és az, hogy az itt szerzett orvosi diplomájukkal azonnal álláshoz juthatnak az egészségügyben, amikor visszatérnek Írországba” – értékelte John Deady az SZTE-n szerezhető végzettség nemzetközi munkaerő-piaci értékét.

Látogatásának első napján a nagykövet előadást tartott a Gazdaságtudományi Kar aulájában A "kelta tigris" felemelkedése és bukása, legendák és valóság címmel. A teltház előtt tartott prezentáció a korábban virágzó és megállíthatatlannak tűnően növekvő ír gazdaság megtorpanásáról, e visszaesés okairól és az ír kormány válságkezelő megoldásairól szólt, rengeteg kérdésre ösztönözve a főleg a kar diákjaiból álló hallgatóságot.

Szegedi tartózkodásának második napján a nagykövet a Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézetében tett látogatást, itt Fenyvesi Anna intézetvezető köszöntötte és vezette körbe John Deady-t, aki leginkább az ír irodalom oktatása iránt érdeklődött. A nagykövet utolsó programja a bölcsészkar angol szakos hallgatóinak tartott előadás volt. „Jó újra és újra meggyőződni róla, hogy az ír kultúra és irodalom ismert Magyarországon és a világban, hogy egyetemeken tanítják” – mondta.

„Nagyon eleven, intelligens, elkötelezett és elragadó fiatal emberek tanulnak itt” -- így összegezte John Deady a szegedi hallgatókról és az egyetemi közösségről szerzett benyomásait.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.