SZTE Info

konyvtar

Régi bibliotéka új néven: Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kunó Könyvtára

Klebelsberg Kunó kultuszminiszter nevét viseli ezentúl az universitas bibliotékája – jelentette be az Egyetem Napján, november 11-én Szabó Gábor rektor. A könyvtári szolgáltatások köre Mobilweb-bel bővült.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Tisztelet Klebelsbergnek

A Klebelsbergtől nagyon sokat, mai szellemi potenciálját és teljesítményét tekintve a legfőbb értéket, az egyetemet megkapó Szeged nem hálátlan nagy támogatója és fejlesztője iránt. A város kétszer, 1926-ban és 1931-ben országgyűlési képviselőjévé választotta s az egyetem fejlesztése mellett a nemzeti emlékcsarnokot, a katolikus egyházmegyei székhelyet is neki köszönő Szeged 1930-ban díszpolgárává avatta. Az egyetem által adható legmagasabb elismerést, a díszdoktori diplomát 1926-ban kapta meg. Szegeden lakótelep is viseli nevét, újabban a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola dísztermét is róla nevezték el, szobra a
Széchenyi téren a város lakóit s az idelátogatókat egyaránt emlékezteti a
város nagy pártfogójára, Klebelsberg Kunóra.


November 11-étől hivatalosan a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kunó Könyvtára, röviden az SZTE Klebelsberg-könyvtár nevet viseli az intézmény. Az egyetem szenátusának szeptember végi egyhangú, 47 igenes döntését az Egyetem Napján jelentette be Szabó Gábor rektor.

Az Egyetemi Könyvtár névváltoztatásának legfőbb oka és egyben indoklása az, hogy Szegeden eddig nem volt olyan jelentős intézmény az egyszerre hazafi és européer kultuszminiszter, Klebelsberg Kunó által talán legnagyobb figyelemmel támogatott területen, a tudomány s annak oktatására és művelésére leginkább hivatott felsőoktatás és a tudományos kutatás területén, amely méltó emléket állítana nevének. A névadás alkalmából szervezett sajtótájékoztatón Mader Béla főigazgató elmondta, nem formalitás, hanem komoly szándék vezette a könyvtárat és az azt támogató rektort a névváltoztatás szenátus elé terjesztésében. Klebelsberg Kunó adta meg Trianon után az egyetlen helyes választ a túléléshez azzal, hogy az agyak kiművelése mellett tette le a voksát, egészen a legalsó szinttől: népiskolai tantermekkel, külföldi magyar intézetekkel (Collegium Hungaricumok), az egyetemekkel mutatta meg azt, hogy a szellem erősítésével, az oktatás, tudomány és a kultúra támogatásával lehet túlélni – hangsúlyozta Mader Béla, aki szerint ennek a klebelsbergi tanításnak máig érvényesnek kellene lennie.

A jeles napot azzal tette még emlékezetesebbé a könyvtár, hogy a patinás múltat idéző név felvételét a modern és divatos szolgáltatás bevezetésével ünnepelte meg: bemutatták az új, Mobilweb nevű szolgáltatását is. Ezt Varga András könyvtáros ötlete és munkája nyomán, Sándor Ákos, a bibliotéka Automatizálás Fejlesztési Osztályának vezetője segítségével hozták létre. Lényege, hogy a biblotéka bizonyos szolgáltatásai iPhone, illetve Android típusú telefonok böngészőire optimalizált módon is elérhetővé váltak. Így többek között a nyitvatartási információk, a katalógus, az olvasó által kölcsönzött könyvek listája is hozzáférhető okostelefonon. Emellett praktikus információkat, képeket és egy kis videót is láthatunk a könyvtárról, valamint egy magyar és angol nyelvű audioguide körbe is vezet az épületben. Megtudtuk: bizonyos múzeumokban, illetve főleg külföldi egyetemeken is építenek arra, hogy a fiatalok egyre nagyobb része rendelkezik okostelefonnal. Ez adta az ötletet, hogy Szegeden is – hazánk könyvtárai közül elsőként – megvalósítsák a Mobilwebet. A további fejlesztésekkel a jövőben akár a könyvek mobiltelefonnal történő raktári kikérése is megvalósítható lesz. Az új szolgáltatást érdemes kipróbálni a következő címek valamelyikének beírásával: http://m.ek.szte.hu vagy http://m.bibl.u-szeged.hu

Újszászi Ilona

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében