Bezár

Hírarchívum

Innovációs díjat nyert a Ph.D. hallgató

Innovációs díjat nyert a Ph.D. hallgató

2011. november 08.
5 perc

Az innováció jegyében rendezték meg a magyar tudomány ünnepének szegedi nyitó ünnepségét. A dél-alföldi régió kutatóműhelyeit összefogó MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága székházában november 7-én a gazdaságra és a társadalomra is ható innovatív tudományos eredményeket mutattak be és díjaztak. Köszöntőt mondott az MTA főtitkárhelyettese, és az SZTE rektora.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


Erőforrás a tudományos potenciál – mondta a magyar tudomány ünnepének szegedi nyitányán Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora

„Elvész az én népem, elvész - kiálta - / Mivelhogy tudomány nélkül való.” – idézte Arany János Széchenyi emlékezete című versét Csépe Valéria, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettese köszöntőjében. November 7-én az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága székházában tartották a magyar tudomány ünnepének dél-alföldi nyitányát. Az MTA vezetője hozzátette: a világ sokféleségének megértéséhez szükséges a tudomány. A kutatói erényekre – céltudatosság, elkötelezettség, alázat – emlékeztetve hangsúlyozta: a vidéki akadémiai bizottságok közül elsőként alakult, fél évszázados SZAB külön küldetése a határon túli magyar kutatók támogatása. A laborokban, könyvtárakban, kutatóműhelyekben született teljesítményeket felvillantó egy hónapnyi ünnepet idén az Összhang – tudomány a gazdaságban és a társadalomban címmel rendezik meg.
– A gazdasági kishitűség önfeledt pillanataiban az oktatás és a tudomány szerepét csökkenteni a jövőt veszélyeztető lépés. Az 1928-as gazdasági világválság története, de a szingapúri példa is igazolja: a recesszióból azok kerülnek ki győztesen, akik krízis idején is fejlesztik a kutatást, az innovációt – hangsúlyozta Szabó Gábor akadémikus. A Szegedi Tudományegyetem rektora szerint Magyarország nem mehet szembe az árral, és a mostani válság a vadvízi evezésre emlékeztet. – Az ország csónakjának veszélyes sodródását úgy befolyásolhatjuk, ha nem vonjuk be az evezőket, hanem keményen kézben tartjuk. Így juthatunk túl a nehéz szakaszon, és végül csendesebb vizekre evezhetünk. Ez az „evezőlapát” Magyarország esetében a kutatásfejlesztés, az innováció. Ezért a novemberi rendezvénysorozat alkalom arra, hogy a kutatók megmutassák, mit adott és adhat a tudomány az országnak – fogalmazott az akadémikus, aki azon meggyőződésének adott hangot köszöntőjében, hogy a jelen igazi erőforrása a tudományos potenciál.
Az alapkutatásból gazdasági és társadalmi haszon születik – igazolja a szegedi mesterséges kromoszómák negyedszázados története, amelyet Hadlaczky Gyula, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója vázolt. A mesterséges kromoszóma ötletétől a fehérjetermesztés irányába mozduló technológiai fejlesztésig tartó ívet bemutatva felvillantotta a genetikai mikrosebészet hazai hasznosítási lehetőségeit is. Mert – ahogy mondta – a kutató mindig optimista.

A művészet és a tudomány kapcsolata jeleként az ünnepségen az SZTE Zeneművészeti Kar hegedű és klarinét együttese adott műsort Szecsődi Ferenc és Szegedi Tamás vezetésével.

A Dél-alföldi Innovációs Díjat – amelyet az MTA SZAB, valamint a régió kereskedelmi és ipar kamarái alapítottak – második alkalommal osztották ki. Gazdasági társaságként a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. GK Csillag nevű, kiváló termőképességű őszi búzafajta nemesítéséért kapta a díjat. Az elsimerést Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke adta át Szilágyi László igazgatónak és Matuz János búzanemesítőnek. Második helyezett a Servio Új generációs adatelemezés című pályázatával a PROSYS Rendszerház Kft. – a céget képviselő Szappanos Zoltánnak Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke adta át az elismerést.

A Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. GK Csillag búzájáról Matuz János elmondta: a fajta nemesítése 1993-ban kezdődött, 2005-ben állami elismerést kapott. Idén már 50-60 ezer hektárnyi malmi búzát arattak a fajtából, amely a harmadik leggyakrabban elvetett búza Magyarországon. A növénybetegségekkel szemben kiváló ellenálló képességgel rendelkező fajta az elmúlt három évben hektáronként átlagosan 6,4 tonna termést hozott, több mint 400 millió forint többletbevételt jelentett a gazdáknak.

A Dél-alföldi Innovációs Díjat természetes személy kategóriában a Szegedi Tudományegyetem és a GE Healthcare közös kutatócsoportjánál dolgozó Ph.D. hallgató, Kákonyi Róbert nyerte el a röntgenkészülékeknél használatos folyékony anódú sugárforrás kifejlesztéséért. Az elismerést Szabó Géza, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke nyújtotta át. Megosztott második helyezett lett: a Prémium minőségű étolaj termékcsalád genetikai és gyártástechnológiai hátterének megalapozásáért Áy Zoltán, illetve a Fluoreszcens Pseudomonas-ok biokontroll célú alkalmazása a laskagomba termesztésben című pályamunkájáért Sajben-Nagy Enikő Ilona. Az elismerést Maróti Péter, a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség KhE igazgatóhelyettese, illetve Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke nyújtotta át.

Bemutatta előadásában a röntgenkészülékeknél használatos folyékony anódú sugárforrás kifejlesztésének fázisait Kákonyi Róbert. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Fizikus Tanszékcsoportja Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék Ph.D. hallgatója elárulta: az ötlet mosogatás közben jutott az eszébe. A megoldást szabadalmaztatták Magyarországon, és megtörtént az előzetes szabadalmi bejelentés az Amerikai Egyesült Államokban is.

29 pályamunkát nyújtottak be az SZTE hallgatói és fiatal kutatói az MTA SZAB áltaé fenntartott A Tudomány Támogatásáért a Dél-Alföldön Alapítványhoz. A kuratórium elnöke, Mészáros Rezső akadémikus ismertette az eredményeket. A természettudományok művelői közül I.: Ábrahám Nóra, megosztott II.: Zölei Dániel és Walter Fruzsina, III. Garab Ábel pályázata; oklevelet kapott: Áy Zoltán, Kovács Krisztina, Szabó-Hevér Ágnes. A műszaki tudománnyal ismerkedők közül I. díjazott lett Atkári Éva és Beszédes Sándor dolgozata. Az orvostudományokkal foglalkozók közül I.: dr. Vas Krisztina, II. Tuka Bernadett, megosztott III. díjas: Fehérné dr. Szunyogh Tímea és Nikowitz Krisztina; oklevelet kapott: dr. Vanya Melinda, Vizeli Viktória Mária. Társadalomtudományok kategóriában I.: dr. Auer Ádám, megosztott II. díjas Nagy Éva és Székely Péter, III. Szakálné Kanó Izabella; oklevelet kapott dr. Csatlós Erzsébet, dr. Gácsi Anett Erzsébet, Horváth Sarolta Noémi. A bölcsészettudományok kategória II. helyezettje: Szabó Martina Katalin. A művészetek kategóriában Vinkó Leó János az I. díjas.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek