SZTE Info

Az SZTE és a SZAB borai

A Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke, Dékány Imre professzor kezdeményezésére február 24-én meghívásos borverseny keretében kiválasztották a SZAB és az SZTE borait. A Tóth Gábor egyetemi tanár által vezetett grémium (tagjai: Fülöp Ferenc akadémikus, Hollósi Miklós akadémikus, Pál József rektorhelyettes, egyetemi tanár, Ormos Pál akadémikus, Párducz Árpád, az MTA doktora, Pápai Róbert borkereskedő és Dlusztus Imre főszerkesztő) kiváló alföldi (szerémi, ménesi) borokat kóstoltak és pontoztak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kiemelt különdíjat kapott mint a mezőny legkiemelkedőbb bora: Ménesi Cabernet Sauvignon 2003. D.O.C. Ménes – Balla Géza (90 pont)

Vörösborok:

·A 2011. év vörösbora: Ménesi Kadarka 2006. – Wine Princess – Balla Géza (88 pont).

·Ezüstérem: Szerémi Cabernet Sauvignon 2009. – Kárász Dűlő – Maurer (86 pont).

·Bronzérem: Franc Cabernet Sauvignon 2008. – Frittmann (85 pont).

Fehérborok:

·A 2011. év fehérbora: Ezerjó Selection 2009. – Font Pincészet (87 pont).

·Ezüstérem: Cserszegi Fűszeres 2010. – Frittmann (84 pont).

·Bronzérem: Csongrádi Chardonnay - Ungerbauer Családi Pince – Ungerbauer György (80 pont).

Rozéborok:

·A 2011. év rozébora: Kékfrankos Rosé 2010. – Frittmann (81 pont).

·Ezüstérem: Kékfrankos Rosé 2010. – Font Pincészet (81 pont).

·Bronzérem: Ménesi Rosé 2010. - D.O.C Ménes – Balla Géza (79 pont).

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.