Bezár

Hírarchívum

martinek

Az SZTE oktatója is a Lendület program nyertesei között

Az SZTE oktatója is a Lendület program nyertesei között

2011. május 25.
1 perc

Martinek Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerkémiai Intézetének docense egyike azoknak a kutatóknak, akik az egyetemi szférából kerültek a Magyar Tudományos Akadémia Lendület programjába az idén. Szabó Gábor rektor szerint a felsőoktatási intézményekből kikerülő nyertesek az egyetemeket is rangsorolják.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Magyar Tudományos Akadémia 2009 elején indította el a Lendület programot, melynek célja a fiatal magyar kutatók felkarolása, a külföldön dolgozók hazacsábítása, az itthoniak Magyarországon tartása. A Lendület nyertesei ötéves ösztöndíjat kapnak, de ha kutatásuk eredményesnek bizonyul, végleges állást és kutatócsoportot is kaphatnak. A program sikeresnek bizonyult, 2009-ben még 28 pályázó jelentkezett összesen 240 millió forint támogatásra, idén már száz pályázó közül kellett választani. Közben a támogatás összege is megnőtt, idén már 600 millió forint, ugyanakkor a nyertesek is többen vannak, mert az akadémia 2011-ben a kutatóintézetek mellett az egyetemekre is kiterjesztette a Lendületet.

A Lendület idei nyerteseit szerda délelőtt hirdették ki az MTA dísztermében. Köztük van Martinek Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerkémiai Intézetének docense. Vegyész csoportjának kutatási területe az Alzheimer-kór és egyes daganatok felismerése, illetve gyógyítása.

Szabó Gábor, az SZTE rektora szerint a felsőoktatási intézményekből kikerülő nyertesek az egyetemeket is rangsorolják. A szegedi Martinek Tamás mellett a BME, az ELTE, a pécsi, valamint a debreceni egyetem oktatói vannak az idei Lendület-ösztöndíjasok között.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek